Gua sha: Τι είναι, περιγραφή, χαρακτηριστικά και οφέλη

Έχετε ακούσει για την αρχαία τεχνική του Gua sha; Η αφαίρεση των ρυτίδων είναι ένα από τα πολλά οφέλη της. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Gua sha: Τι είναι, περιγραφή, χαρακτηριστικά και οφέλη
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το Gua sha είναι μια τεχνική παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ηλικίας περίπου 2.000 ετών. Gua σημαίνει «να ξύσει» και «sha» μεταφράζεται σε «άμμος». Το γνωρίζουμε επίσης ως “kerokan”.

Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη θεραπεία, ένας θεραπευτής τρίβει το δέρμα με μια επίπεδη πέτρα από νεφρίτη ή από χαλαζία. Σήμερα είναι μέρος των εναλλακτικών ή φυσικών θεραπειών. Ο στόχος είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη χαλάρωση των μυών, στην ανακούφιση του πόνου, στην προώθηση της αποστράγγισης των ιστών και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης αρχίσει να το χρησιμοποιούν για αισθητικούς σκοπούς, ως μέρος των αντιγηραντικών θεραπειών, καθώς φαίνεται ότι μειώνει τις ρυτίδες.

Gua sha εργαλεία

Μια πέτρα νεφρίτη ή χαλαζία είναι το κύριο εργαλείο για την τεχνική gua sha και συνήθως έχει σχήμα καρδιάς.

Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα για διαφορετικά μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, μερικά μοιάζουν με ψάρι, άλλα σαν πόδια του πουλιού, ενώ άλλα είναι ορθογώνια. Εκτός από αυτό, υπάρχουν ρολά μασάζ νεφρίτη, καθώς και λάδια προσώπου, και ενυδατική κρέμα.

Τα οφέλη του gua sha

Αυτά δεν έχουν μελετηθεί πλήρως επιστημονικά, αν και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία διάφορες καταστάσεις. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο της πέτρας.

Για παράδειγμα, η πέτρα από νεφρίτη έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και ο χαλαζίας βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης.

Ημικρανίες, αρθρίτιδα, πόνος στον αυχένα και την πλάτη

Το Gua sha χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων διαφόρων φλεγμονωδών παθήσεων καθώς και του χρόνιου πόνου. Επιπλέον, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι βοηθά στην ανακούφιση των ημικρανιών, καθώς και στον πόνο στον αυχένα και την πλάτη που οφείλεται σε κακή στάση του σώματος.

Το μασάζ με την τεχνική gua sha ανακουφίζει την ένταση των μυών. Σύμφωνα με έρευνα, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το χρόνιο πόνο στον αυχένα σε σύγκριση με άλλες τεχνικές – όπως θέρμανση.

Επίσης, μια κλινική μελέτη καθόρισε την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της ημικρανίας, ακόμη και σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν σε αναλγητικά.

πόνος στο κεφάλι
Τα μασάζ με πέτρες μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τις ημικρανίες.

Περιεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο και πρησμένα στήθη

Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Μεταξύ των πιο κοινών σημείων είναι τα ακόλουθα:

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το gua sha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης σε ορισμένες γυναίκες. Επίσης, το έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία της διόγκωσης του μαστού.

Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ένα μασάζ gua sha μετά τον τοκετό είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από το στήθος. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τη διαδικασία θηλασμού.

Αισθητικοί σκοποί

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στο gua sha εστιάζεται σε εφαρμογές για αισθητικούς σκοπούς. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως αντιγηραντική θεραπεία, καθώς υποτίθεται ότι μειώνει τις ρυτίδες και τονώνει το δέρμα.

Για τέτοιους σκοπούς, οι άνθρωποι κάνουν gua sha στην πλάτη, τους γλουτούς, τα χέρια και τα πόδια ενός ατόμου. Το κάνουν επίσης ως μασάζ προσώπου. Ο στόχος είναι η τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και η απορρόφηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται.

Αντενδείξεις

Το Gua sha είναι μια φυσική, μη επεμβατική θεραπεία και, επομένως, ασφαλής. Ωστόσο, το τρίψιμο ή το ξύσιμο του δέρματος με την πέτρα μασάζ μπορεί να οδηγήσει σε μώλωπες που εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες.

Υπάρχουν όμως κάποιες αντενδείξεις:

 • Δεν είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, ειδικά στην περιοχή για μασάζ
 • Δεν είναι κατάλληλο για άτομα με προβλήματα πήξης ή που υποβάλλονται σε αντιπηκτική θεραπεία, καθώς η εφαρμογή αυτής της τεχνικής μπορεί να σπάσει μερικά μικρά αιμοφόρα αγγεία
 • Τέλος, μην τρίβετε τραυματισμούς όπως χτυπήματα, περικοπές, πληγές, οίδημα ή θρόμβους

Πώς να κάνετε gua sha

Η τεχνική gua sha πρέπει να γίνει από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο που έχει εμπειρία με αυτήν την τεχνική. Η πέτρα πρέπει να γλιστρά προς τα πάνω και μόνο προς μία κατεύθυνση όταν κάνετε μασάζ στο σώμα. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 • Λαιμός. Ξεκινούν στον αυχένα του λαιμού και κάνουν κινήσεις προς τα πάνω και προς τα έξω, χρησιμοποιώντας την πλευρά σε σχήμα καρδιάς και ασκούν λίγο περισσότερη πίεση στη βάση.
 • Περίγραμμα προσώπου. Κινούνται από το πηγούνι προς το αυτί, ακολουθώντας το περίγραμμα του προσώπου με την ίδια πλευρά της πέτρας. Ασκούν ελαφριά πίεση στο τέλος της κίνησης.
 • Τα ζυγωματικά. Κάνουν πολλές κινήσεις από τη μύτη προς τα ζυγωματικά και τα ζυγωματικά προς τα αυτιά, ασκώντας επίσης μια ελαφρά πίεση στο τέλος κάθε κίνησης.
 • Νασολαβικές πτυχές. Εδώ κάνουν διαγώνιες κινήσεις, από το άκρο του χείλους προς το πηγούνι και, επίσης, προς την άκρη των φρυδιών.
 • Περίγραμμα ματιών. Για να γίνει αυτό, ένας θεραπευτής ξεκινά από το φρύδι και κάνει μια γραμμή προς τους κροτάφους χρησιμοποιώντας την καρδιά σε στην πλευρά της πέτρας, διατηρώντας μια ανοδική κίνηση.
 • Μέτωπο και μεταξύ των φρυδιών. Ο θεραπευτής ασκεί μια ελαφρά πίεση στην κυρτή πλευρά της πέτρας μεταξύ των φρυδιών και κινείται προς τα πάνω μέχρι τη γραμμή των μαλλιών.
ρυτίδες λαιμού
Η αντιγηραντική χρήση του gua sha για αισθητικούς σκοπούς είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη.

Αποδεδειγμένα αποτελέσματα

Η θεραπεία Gua sha δεν έχει επιστημονική βάση, σύμφωνα με τους επικριτές της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μασάζ τονώνει τους μυς και αυξάνει την αγγείωση, αλλά ας πούμε ότι συμβαίνει ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Η πέτρα δεν είναι απαραίτητη, έτσι τα αποτελέσματα δεν οφείλονται σε αυτήν.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες αποκάλυψαν ότι το gua sha βοηθά στη μείωση της έντασης του πόνου στον αυχένα σε ασθενείς μετά από μία μόνο εβδομάδα χρήσης. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι αυτή η τεχνική βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ευελιξία και να μειώσουν την ανάγκη τους για φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο.

Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου χρησιμοποίησε το gua sha για να ενεργοποιήσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις και να μειώσει τη φλεγμονή σε ποντίκια που έχουν μολυνθεί με PR8. Αυτή η τεχνική ανέστειλε τη φλεγμονώδη διήθηση. Ωστόσο, είναι μια ελεγχόμενη μελέτη που διεξάγεται μόνο σε ζώα.

Gua sha τη νύχτα και χωρίς μακιγιάζ

Η πέτρα νεφρίτη ή χαλαζία προσαρμόζεται στο περίγραμμα του δέρματος για διέγερση, αρκεί ο θεραπευτής να κάνει τις κινήσεις σωστά.

Άλλες συστάσεις που πρέπει να θυμάστε είναι ότι είναι καλύτερο να κάνετε gua sha σε καθαρό, ενυδατωμένο πρόσωπο, αφού αφαιρέσετε όλο το μακιγιάζ. Το να το κάνετε το βράδυ πριν πάτε για ύπνο όχι μόνο αποτρέπει τη γήρανση αλλά και χαλαρώνει τους μυς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
 • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
 • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
 • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
 • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
 • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
 • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.