Πώς λειτουργούν οι μάσκες προσώπου στο δέρμα;

Οι μάσκες προσώπου μπορούν να γίνουν εξαιρετική προσθήκη στις ρουτίνες φροντίδας του δέρματος. Η χρήση τους είναι καλλυντική και ορισμένες δρουν και ως θεραπείες για συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις.
Πώς λειτουργούν οι μάσκες προσώπου στο δέρμα;

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουνίου, 2021

Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Ο μεγάλος αριθμός χρήσεων και η ποικιλία τους, τις κάνουν μια ελκυστική επιλογή για τη φροντίδα του δέρματος.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μάσκες από άργιλο, μάσκες από άνθρακα, μάσκες με υαλουρονικό οξύ, μάσκες με ένζυμα, ή απλά ενυδατικές. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματός σας.

Παρακάτω, θα σας πούμε πώς λειτουργούν.

Οι μάσκες προσώπου – Πώς απορροφώνται από το δέρμα οι θρεπτικές ουσίες;

Οι μάσκες προσώπου είναι σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, από μόνες τους, δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές που θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα.

Οι βασικοί πυλώνες της δερματολογικής φροντίδας είναι η καθαριότητα, η προστασία από τον ήλιο, και η ενυδάτωση. Οι μάσκες για το δέρμα εκπληρώνουν τη λειτουργία τους βάσει των συστατικών τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τις συνδυάσετε με τον σωστό καθαρισμό του δέρματος προηγουμένως. Επιπλέον, θα πρέπει να ενυδατώνετε το δέρμα μόλις τελειώσετε.

Η εφαρμογή μασκών προσώπου δίνει έμφαση στην άμεση επαφή των συστατικών με την επιφάνεια του δέρματος. Οι πόροι είναι καθαροί και το δέρμα απορροφά περισσότερο προϊόν. Παράγουν ένα άμεσο αποτέλεσμα το οποίο μπορείτε να παρατηρήσετε αναφορικά με τη λάμψη του δέρματός σας.

Όμως, αυτό είναι μονάχα προσωρινό, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε τις μάσκες προσώπου αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας για τη φροντίδα του δέρματος.

Άνδρας με μάσκα προσώπου
Οι μάσκες προσώπου δρουν λόγω του χρόνου που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, αλλά θα πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα.

Ποιες μάσκες μπορείτε να εφαρμόσετε στο δέρμα σας;

Πριν τοποθετήσετε μια μάσκα στο δέρμα σας, θα πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπό σας απαλά από μακιγιάζ, βρομιά, ή υπολείμματα. Το νερό ντεμακιγιάζ είναι ένα καλός σύμμαχος για την εκτέλεση αυτού του βήματος.

Αφότου καθαρίσετε το δέρμα με νερό ντεμακιγιάζ, θα πρέπει να ξεβγάλετε το πρόσωπο με ζεστό νερό, κάτι που θα επιτρέψει στους πόρους σας να παραμείνουν διαπερατοί. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα σας θα απορροφήσει πιο εύκολα τα συστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει ν’ αφήσετε το προϊόν στο δέρμα σας για 20-30 λεπτά. Αυτό θα δώσει στα συστατικά περισσότερο χρόνο για να διεισδύσουν στην επιφάνεια του δέρματος και να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Οι μάσκες προσώπου σύμφωνα με τον τύπο δέρματος

Όταν επιλέγετε μια μάσκα, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τι θέλετε να πετύχετε. Θα χρειαστεί να επιλέξετε τα συστατικά με βάση τον τύπο του δέρματός σας και να τα προσαρμόσετε για να καλύψετε συγκεκριμένες ανάγκες.

Αφυδατωμένο δέρμα

Το ξηρό δέρμα απαιτεί σημαντική ενυδάτωση, έτσι αυτός ο τύπος καλλυντικής θεραπείας είναι πάρα πολύ χρήσιμος. Να θυμάστε ότι τα άτομα με ξηρό δέρμα θα πρέπει να εφαρμόζουν ενυδατικές μάσκες προσώπου κάθε 2 εβδομάδες. Συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, αβοκάντο, ή βούτυρο καριτέ συμβάλλουν στην ενυδάτωση και την κατακράτηση νερού.

Ακμή ή φλεγμονή

Οι μάσκες προσώπου δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη θεραπεία για την ακμή. Ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και την αποτροπή ξεσπασμάτων. Σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και άλφα υδροξύ-οξέα (AHA), αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος και τη βρομιά από τους φραγμένους πόρους. Αναφορικά με το τελευταίο, η έρευνα έχει δείξει μια θετική επίδραση στις ουλές ακμής.

Λιπαρό δέρμα

Γι’ αυτόν τον τύπο δέρματος, τα καλύτερα προϊόντα είναι όσα απομακρύνουν το παραπανίσιο λάδι και έτσι αυξάνουν τη διαπερατότητα των πόρων. Ορισμένα προϊόντα με οφέλη για το λιπαρό δέρμα είναι το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ, το θείο και το κάρβουνο.

Ρυτίδες

Οι μάσκες δεν εξουδετερώνουν τελείως τις ρυτίδες από το πρόσωπο. Παρόλα αυτά, μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των λεπτών γραμμών. Οι ειδικοί συνιστούν τη βιταμίνη C γι’ αυτόν τον τύπο δέρματος, επειδή έχει καταπληκτική αντιοξειδωτική ικανότητα. Αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί ένα συνεχές ερέθισμα για την παραγωγή κολλαγόνου.

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης μια αποτελεσματική επιλογή αντιγήρανσης, μαζί με τη ρεσβερατρόλη και το φερουλικό οξύ. Και τα δύο προστατεύουν το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν ρυτίδες, όπως η ρύπανση και η βλάβη από τον ήλιο.

Οι μάσκες προσώπου – Ροδόχρους ακμή

Η νιασιναμίδη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει το ερύθημα, και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μελέτες του The British Journal of Dermatology, συμβάλλει στην παρεμπόδιση των οξειδωτικών διεργασιών.

Κηλίδες και υπερχρωματισμός

Δε θα παρατηρήσετε άμεσα αποτελέσματα γι’ αυτή την παθολογία. Έτσι, η χρήση μασκών προσώπου συμπληρώνει τις θεραπείες αποχρωματισμού. Τα πιο χρήσιμα συστατικά, σε αυτή την περίπτωση, είναι το κοϊκό οξύ, το τρανεξαμικό οξύ, και το αζελαϊκό οξύ.

Γυναίκα κάνει θεραπεία με μάσκα προσώπου
Κάθε τύπος δέρματος θα πρέπει να κάνει χρήση των κατάλληλων συστατικών.

Προσοχή στα συστατικά για τις μάσκες δέρματος

Πολλές μάσκες προσώπου είναι ελκυστικές από αισθητικής πλευράς. Όμως, δεν καταφέρνουν να πετύχουν τις λειτουργίες που ισχυρίζονται. Θα πρέπει να προσέχετε ώστε να μην πέσετε θύματα εμπορικής απάτης.

Όσες περιέχουν αρώματα, βαφές, ή παραβένες μπορούν να βλάψουν το δέρμα,  ειδικά το ευαίσθητο. Καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες και ν’ αναλύετε τη σύνθεσή τους ώστε ν’ αποφύγετε αυτά τα προϊόντα και να επιλέγετε όσα είναι υποαλλεργικά.

Οι σπιτικές μάσκες μπορούν να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αρκεί να γνωρίζετε ποια συστατικά πρέπει να χρησιμοποιείτε. Λόγω των βλαβερών επιπτώσεών τους, είναι καλύτερο ν’ αποφύγετε τα ακόλουθα:

  • Λεμόνι: Όπως το ξύδι, έτσι και το λεμόνι είναι ένα όξινο προϊόν το οποίο προκαλεί ερεθισμό.
  • Ασπράδι αβγού: Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, ακόμη περισσότερο αν έχετε ανοιχτές πληγές.
  • Διττανθρακικό νάτριο: Αυτή η ουσία έχει υψηλή αλκαλικότητα που μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό τείχος του δέρματος, προκαλώντας απώλεια ενυδάτωσης.

Οι μάσκες προσώπου ως συμπλήρωμα στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος

Οι μάσκες προσώπου συμπληρώνουν μια καλή δερματολογική ρουτίνα. Μαζί με τον καθαρισμό, την ενυδάτωση, και την προστασία από τον ήλιο, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε την υφή και την εμφάνιση του δέρματός σας.

Να θυμάστε ότι η τιμή δεν είναι πάντα ενδεικτική της ποιότητας ή της αποτελεσματικότητας ενός προϊόντος, και καλό είναι να το έχετε κατά νου αυτό όταν επιλέγετε μάσκες προσώπου.

Όμως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ν’ αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του δέρματός σας. Έτσι, θα μπορέσετε να επιλέξετε το σωστό προϊόν για εσάς και να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα οφέλη του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
  • Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.