Honjok: Η τέχνη της μοναχικής διαβίωσης

Το Honjok είναι μια επιλεγμένη μοναξιά. Το άτομο επιλέγει να ζει στη μοναξιά για να γνωρίσει τον εαυτό του και να καλλιεργήσει τον αυθεντικό εσωτερικό του κόσμο.
Honjok: Η τέχνη της μοναχικής διαβίωσης

Τελευταία ενημέρωση: 06 Αυγούστου, 2022

Honjok είναι ένας μοναχικός τρόπος ζωής που γεννήθηκε στη Νότια Κορέα την τελευταία δεκαετία, ως ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές πιέσεις και οι νόρμες της Νότιας Κορέας. Αυτές οδηγούν τους νέους ανθρώπους να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Οι νόρμες αυτές υπαγορεύουν ότι οι άνδρες πρέπει να είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και με την εργασία τους πρέπει να στηρίζουν την οικογένειά τους. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα της οικογένειας, ακόμη και αν έχουν ένα ευρύ ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τις δεξιότητες για να αποδώσουν στον εργασιακό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλο και περισσότεροι νέοι Νοτιοκορεάτες (κυρίως γυναίκες) επιλέγουν να ξεφύγουν από αυτά τα μάτσο πολιτισμικά πρότυπα και επιλέγουν τη μοναξιά ως τρόπο ζωής. Ας δούμε τι είναι αυτό.

Τι είναι το “honjok”;

Ο όρος honjok είναι ένα λογοπαίγνιο που σχηματίζεται από δύο έννοιες: hon, που σημαίνει “μόνος”, και jok, που αναφέρεται στη “φυλή”. Με αυτή την έννοια, μεταφράζεται ως “η φυλή του ενός”.

Το κίνημα εμφανίστηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας στη Νότια Κορέα, ως απάντηση στις πολιτισμικές πιέσεις του macho που καθορίζουν εκ των προτέρων τους ρόλους που πρέπει να εκπληρώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες. Ωστόσο, η έννοια αναφέρεται σε μια επιλεγμένη μοναξιά αφού το άτομο επιλέγει συνειδητά να ζει στη μοναξιά προκειμένου να γνωρίσει τον εαυτό του και να καλλιεργήσει τον αυθεντικό εσωτερικό του κόσμο.

Για τους υποστηρικτές αυτού του κινήματος, η μοναξιά που απορρέει από το honjok στερείται των αρνητικών συνδηλώσεων που συχνά αποδίδονται στη μοναξιά. Πρόκειται για μια επιλεγμένη μοναξιά. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν να κάνουν μοναχικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, τους αποφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα.
  • Να γνωρίζει κανείς σε βάθος τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του.
  • Η προσφορά εναλλακτικών λύσεων στο παραδοσιακό νοτιοκορεατικό μοντέλο, στο οποίο η έννοια της οικογένειας είναι το υπέρτατο αγαθό.

Το να είσαι μόνος δεν είναι το ίδιο με το να νιώθεις μόνος

Η μοναξιά είναι ένα φαινόμενο στο οποίο συχνά αποδίδεται αρνητική χροιά. Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε αυτές τις επιβαλλόμενες μοναξιές (νιώθουμε μοναξιά παρά το γεγονός ότι περιβαλλόμαστε από ανθρώπους ή μας απορρίπτουν οι άλλοι), από την επιλεγμένη μοναξιά (επιλέγουμε να είμαστε μόνοι μας για να καλλιεργήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να απολαύσουμε την ατομικότητα).

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Francie Healey, συγγραφέας του βιβλίου Honjok: The Art of Living Alone, αναφέρει ότι η μοναξιά μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία να είμαστε με τον εαυτό μας και να εξερευνήσουμε το νόημα της ζωής μας. Η συγγραφέας πιστεύει ότι το honjok, αν και μπορεί να είναι μια άβολη εμπειρία στην αρχή, είναι ένα μονοπάτι προς την αυτογνωσία.

Vida en soledad.
Η ζωή στη μοναξιά δεν είναι κάτι αρνητικό, αν το άτομο έχει προσεγγίσει αυτό το μονοπάτι ως μια μελετημένη και στοχαστική απόφαση.

Τύποι “honjok”: τρόποι για να απολαύσετε μια επιλεγμένη μοναξιά

Η ανάπτυξη του κινήματος honjok έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές στη Νότια Κορέα, σε σημείο που έχουν αναδειχθεί 3 τυπολογίες:

  1. Hon-bap: αναφέρεται στην απόλαυση του να τρως μόνος σου σε ένα εστιατόριο, χωρίς να δίνεις σημασία στα βλέμματα ή τις απόψεις των άλλων.
  2. Hon-nol: είναι η ικανοποίηση του να κάνεις δραστηριότητες αναψυχής μόνος σου. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται το να πηγαίνεις μόνος στο θέατρο, να πηγαίνεις σινεμά, να ψωνίζεις ή να ταξιδεύεις μόνος σου.
  3. Hon-sul: είναι η πράξη του να πίνεις μόνος σου. Σε αυτή την περίπτωση, οι Κορεάτες την ασκούν συνήθως στο σπίτι.

Οφέλη του honjok

Όταν μαθαίνουμε να είμαστε μόνοι και αρχίζουμε να απολαμβάνουμε αυτή την εμπειρία, μπορούμε να βιώσουμε τα ακόλουθα οφέλη.

Αυξημένη αυτογνωσία

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας είναι να είμαστε μόνοι. Σε αυτές τις στιγμές μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα μέσα και να εμβαθύνουμε στα χαρίσματα, τους φόβους, τους περιορισμούς και τους πόρους μας.

Μεγαλύτερη αυτάρκεια

Το να ζούμε μόνοι μας μας μαθαίνει επίσης να είμαστε πιο αυτάρκεις. Μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε καθήκοντα και ευθύνες χωρίς να εξαρτόμαστε από τους άλλους. Αυτό δημιουργεί ικανοποίηση και αίσθηση ολοκλήρωσης.

Ενισχυμένη αυτοεκτίμηση

Η μοναχική διαβίωση μας επιτρέπει επίσης να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας, επειδή παύουμε να εξαρτόμαστε από τη γνώμη των άλλων και αρχίζουμε να ενεργούμε σύμφωνα με τις πραγματικές μας προτιμήσεις και ανάγκες. Με άλλα λόγια, θέτουμε τον εαυτό μας ως προτεραιότητα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από την αλαζονεία και την υπεροψία. Αντίθετα, καλή αυτοεκτίμηση σημαίνει να τα πηγαίνουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Μια πιο υγιής κοινωνική ζωή

Η Francie Healey είχε την ευκαιρία να μιλήσει με νέους που εξασκούσαν το honjok και πολλοί από αυτούς ανέφεραν πιο γόνιμες και θετικές σχέσεις με τους άλλους.

Φαίνεται ότι το να μαθαίνουμε να είμαστε μόνοι μας βοηθάει να εκτιμήσουμε την ατομικότητά μας και την ατομικότητα των άλλων. Αυτό είναι απαραίτητο για υγιείς σχέσεις.

Μεγαλύτερη δημιουργικότητα

Η μοναξιά βοηθά στην ανάδειξη ιδεών και δημιουργικών καταστάσεων. Επίσης, καθώς συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, μπορούμε να εκφράσουμε τον εσωτερικό κόσμο. Για παράδειγμα, μέσω της ζωγραφικής, της γραφής ή της μουσικής.

Pintar en soledad.
Η δημιουργικότητα μπορεί να ενισχυθεί στη μοναξιά, έτσι ώστε να συνδεθούμε με τα βαθύτερα συναισθήματα που κρύβουμε.

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το “honjok” στη ζωή μας;

Η επιλεγμένη μοναξιά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ακόμη και για όσους δεν επιθυμούν να εκπληρώσουν την κοινωνική προσδοκία του γάμου και της δημιουργίας οικογένειας.

Από αυτή την άποψη, η Francie Healey συνιστά να ξεκινάμε από μικροί, αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα σε απλά πράγματα, όπως η προσοχή στην αναπνοή, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και η ανάπτυξη διαφορετικών συνηθειών που μας φέρνουν περισσότερη διαφορετικότητα (διαλογισμός ή mindfulness).

Συνιστά επίσης να γράφουμε ημερολόγιο ή να καταγράφουμε τις σκέψεις μας. Αυτά μας βοηθούν να είμαστε πιο στοχαστικοί και να δουλέψουμε πάνω στην αυτογνωσία, ειδικά όταν υποφέρουμε από άγχος ή στρες.

Η Healey καταλήγει ότι το ιδανικό είναι αυτές οι δραστηριότητες να μην είναι απλά μια ενασχόληση, αλλά να γίνουν προτεραιότητες.

Η ανάγκη για μοναξιά

Πριν κλείσουμε, είναι σκόπιμο να έχουμε κατά νου ότι, όπως ακριβώς είναι απαραίτητο να σχετιζόμαστε με τους άλλους, είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε έναν χώρο για τον εαυτό μας. Ακόμη και μέσα στη ζωή ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας.

Επομένως, πέρα από τις επιθυμίες μας να δημιουργήσουμε ή όχι μια οικογένεια, είναι απαραίτητο να μάθουμε να είμαστε μόνοι μας. Είναι ένας δρόμος που εγγυάται την αυτογνωσία, την αυτοαγάπη και τις υγιείς σχέσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Healey F. Honjok. El arte de vivir en soledad. Barcelona: Timun Mas; 2020.
  • Bavoleo B, Chaure D, Benítez M. Corea ante un nuevo cambio de época: aproximaciones desde el Sur Global. Argentina: Universidad nacional de la Plata; 2022.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.