Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: μοναξιά στο σπίτι

Αν και το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να σας επηρεάσει όταν τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι, καταλαβαίνετε ότι γίνεται για την ευεξία σας και αποτελεί μέρος του κύκλου της ζωής.
Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: μοναξιά στο σπίτι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε νιώσει ποτέ μόνοι; Αν είστε γονείς τότε σίγουρα έχετε ζήσει τη στιγμή όπου τα παιδιά σας μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι. Αισθάνεστε αυτή τη μοναξιά και το φόβο που ονομάζεται σύνδρομο της άδειας φωλιάς.

Σας προτείνουμε: Κατάθλιψη: 5 σημάδια που ίσως αγνοείτε

Όλα τα συναισθήματα και αισθήματά σας επηρεάζονται από αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τη δουλειά ή τις οικογενειακές καταστάσεις αλλά και με τους ανθρώπους που είναι μαζί σας. Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Όντως, μπορεί να πει κανείς ότι οι άνθρωποι παίζουν βασικό ρόλο σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είναι κύριοι υπεύθυνοι των συναισθημάτων σας.

Στην περίπτωση των γονέων, τα παιδιά στο τέλος αφήνουν τη φωλιά τους. Οι γονείς το γνωρίζουν αυτό αλλά είναι δύσκολο όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά στο σπίτι. Ένα σπίτι που έχει αλλάξει αλλά είναι γεμάτο με αναμνήσεις.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς και η απώλεια

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: απώλεια. Η απώλεια των παιδιών που αποφάσισαν να φύγουν έξω, να ζήσουν μόνα τους ή να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι ή απλά για να φτιάξουν τη ζωή τους και να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Είναι πιθανό, αυτό το αίσθημα μοναξιάς στο σπίτι να επηρεάσει περισσότερο τις μητέρες. Κουβαλούσαν τα παιδιά τους μέσα τους και είναι περισσότερο συνδεδεμένες με αυτά.

Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά παίζουν βασικό ρόλο για τις μητέρες που αισθάνονται απίστευτα υπεύθυνες για οτιδήποτε μπορεί να τους συμβεί.

Ανακαλύψτε: 11 τοξικές φράσεις που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον εσωτερικό μας διάλογο

Αλλά ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι το υπνοδωμάτιο είναι άδειο. Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε τι ώρα θα γυρίσουν σπίτι αλλά ούτε έχετε και την ευκαιρία να τους μιλάτε τόσο συχνά.

Όλα έχουν αλλάξει και σαν γονέας αυτό σας στενοχωρεί. Πολλές φορές μπορεί να συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο που να δυσαρεστεί το παιδί σας, όπως το να τηλεφωνείτε κάθε μέρα.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς: μοναξιά στο σπίτι

Αυτό είναι φυσιολογικό – αυτή η επιθυμία σας για αυτή την επαφή και την καθημερινή επικοινωνία. Αλλά όλα έχουν αλλάξει.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους γονείς που είναι μόνοι. Αν είστε ζευγάρι τότε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί αλλά όταν είστε μόνοι το αίσθημα της μοναξιάς μεγιστοποιείται.

Εκτός αυτού, είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να σεβαστείτε και να μάθετε πώς την αντιμετωπίζετε με πιο θετικό τρόπο. Η θλίψη και η επιθυμία είναι φυσιολογική. Αν και είναι δύσκολο, έφτασε η ώρα να αποδεχτείτε ότι τα μικρά σας έχουν φύγει από τη φωλιά.

Η σημερινή κατάσταση της νεότερης γενιάς

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς ενισχύεται με έναν αρνητικό τρόπο από τη σημερινή κατάσταση την οποία οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν. Πολλά μεγαλύτερα παιδιά δεν έχουν φύγει ακόμη από το σπίτι τους.

Η ανεργία, μια επισφαλής κατάσταση στις θέσεις εργασίας, η έλλειψη κινήτρων ή η άνεση του σπιτιού κάνει τους γονείς να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια ευκαιρία για δουλειά, δεν είναι ασυνήθιστο να είναι μακριά από το σπίτι ή ακόμη και σε άλλη χώρα. Αυτό προσθέτει ακόμη περισσότερη θλίψη στους γονείς που δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Τα παιδιά φεύγουν για να φτιάξουν τη ζωή τους και να κάνουν οικογένεια μακριά από τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη δυσφορία καθώς βλέπουν πόσο δύσκολο είναι να φροντίσουν και να συνδεθούν με τα εγγόνια τους.

Ξεπερνώντας την αποχώρηση των παιδιών σας

Είναι βέβαιο ότι η σχέση του γονέα με το παιδί του θα καθορίσει πόσο σοβαρό αντίκτυπο θα έχει το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, για τους γονείς που είναι μόνοι θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Παρόλα αυτά με λίγη προσπάθεια θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε.

  • Αποδεχτείτε την κατάσταση: μερικές φορές μπορεί να επιμένετε να πολεμήσετε μια κατάσταση την οποία δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλύσετε. Έφτασε η ώρα να αποδεχτείτε ότι τα παιδιά σας έχουν φύγει για να προχωρήσουν στη ζωή μόνα τους.
  • Επικεντρωθείτε στο σύντροφό σας: αν είστε ζευγάρι, μερικές φορές παραμελείτε το σύντροφό σας επειδή έχετε επικεντρώσει όλη την προσοχή σας στα παιδιά. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε περισσότερα πράγματα μαζί και να αναθερμάνετε τον έγγαμο βίο σας.
  • Μην μένετε στο σπίτι: είτε είστε μόνοι είτε ζευγάρι, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με ορισμένες υγιεινές κοινωνικές συνήθειες. Συναντηθείτε με φίλους, πηγαίνετε για περπάτημα ή ανακαλύψτε νέες διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε τη μοναξιά όταν επιστρέφετε στο άδειο σπίτι.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι μόνο ένα στάδιο από το οποίο περνούν όλοι οι γονείς.

Οι καλύτεροι σύμμαχοί σας σε αυτή την περίπτωση είναι η αποδοχή της κατάστασης, η κατανόηση και οι προσπάθειές σας για να την αντιμετωπίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.