Χαλκ Χόγκαν: Τι συνέβη στον θρύλο του WWE;

Ο Χαλκ Χόγκαν είναι η εικόνα αναφοράς του WWE. Οι οπαδοί ανησυχούν επειδή η κατάσταση της υγείας του δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Χαλκ Χόγκαν: Τι συνέβη στον θρύλο του WWE;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2023

Οι οπαδοί του World Wrestling Entertainment (WWE) γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Χαλκ Χόγκαν ως αυτόν που κατάφερε να αλλάξει το νόημα και τη δημοτικότητα της πάλης. Είναι ένας θρύλος στον τομέα του, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

Οι τελευταίες αναφορές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί μπαστούνι για να κυκλοφορεί και ότι έχει χάσει την αίσθηση στο κάτω μέρος του σώματός του. Θεωρητικά, αυτό συνέβη ως συνέπεια της τελευταίας χειρουργικής επέμβασης που έκανε στην πλάτη του. Εκεί, κόπηκαν κάποια από τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από το κάτω μέρος της πλάτης στα πόδια και αντίστροφα.

Ο Χόγκαν χειρουργήθηκε ξανά στην πλάτη του. Έκοψαν τα νεύρα στο κάτω μέρος της πλάτης του. Δεν μπορεί να αισθανθεί το κάτω μέρος του σώματός του.

~ Κερτ Ανγκλ, παλαιστής του WWE ~

Περισσότερες από 20 επεμβάσεις για τον Χαλκ Χόγκαν

Η τελευταία επέμβαση είναι μέρος μιας σειράς επεμβάσεων και επιπλοκών που είχε ο παλαιστής. Η μακροχρόνια καριέρα του στο άθλημα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οστεοαρθρική του υγεία.

Ο πρώτος του επίσημος αγώνας έγινε το 1979 και η αποχώρησή του έγινε 34 χρόνια αργότερα, το 2013, όταν ήταν 60 ετών.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, έχει υποβληθεί σε περίπου 25 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων πόνων και λειτουργικών περιορισμών. Χειρουργήθηκε στους ώμους, στα γόνατα, στον δικέφαλο και στην πλάτη. Στους αγκώνες και τα ισχία του χρειάστηκε επίσης να τοποθετηθούν όργανα για να ανακουφιστεί από τις ενοχλήσεις του και να αποκατασταθεί η κίνηση.

Παράλληλα, έπρεπε να υποβληθεί σε επανειλημμένη φυσικοθεραπεία, η οποία έπρεπε να διακόπτεται κάθε φορά που έμπαινε στο χειρουργείο. Ωστόσο, μόλις ανέκτησε τη ζωτικότητά του, ο Χαλκ Χόγκαν επέστρεψε στο γυμναστήριο για να προπονηθεί.

Έχει αντικαταστήσει και τα δύο γόνατα αρκετές φορές, νομίζω δύο φορές και τα δύο γόνατα. Οπότε ναι, έχει κάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

~ Μπρουκ, κόρη του Χαλκ Χόγκαν ~

Ενώ δεν γνωρίζουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο της τελευταίας επέμβασης στην πλάτη του σταρ του WWE, γνωρίζουμε ότι οι τραυματισμοί των παλαιστών δεν είναι ασυνήθιστοι. Στην πραγματικότητα, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Knee pain.
Οι παλαιστές υποφέρουν συχνά από πόνους στα γόνατα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχει η πάλη;

Μια ανασκόπηση του 2016 εξέτασε την εμφάνιση προβλημάτων στα αθλήματα πάλης, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος WWE. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο αριθμός των τραυματισμών αυξάνεται κατά τη διάρκεια των αγώνων σε σύγκριση με την προπόνηση ή την εξάσκηση.

Μόλις βρεθεί κανείς στην αρένα της πάλης, οι περιοχές που τραυματίζονται περισσότερο είναι οι εξής:

 • Κεφάλι και πρόσωπο
 • Γόνατα και ώμοι
 • Αγκώνες, καρποί και χέρια

Αν και πολλοί από τους τραυματισμούς είναι ήπιοι ή μέτριοι, ορισμένες καταστάσεις απαιτούν άμεση ιατρική δράση. Το ίδιο άρθρο υπενθυμίζει ότι δεν είναι απίθανο οι συμμετέχοντες να υποστούν διάσειση.

Πιο συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία αναφέρουν τα εξής:

 • Το 85% των παλαιστών τραυματίζονται σε κάποιο σημείο της καριέρας τους.
 • Το ένα τέταρτο αυτών που τραυματίζονται έχουν προβλήματα στα γόνατά τους.
 • Το 61,5% των τραυματισμών εντοπίζεται στα κάτω άκρα.
 • Περίπου το 9% των παλαιστών χρειάζονται κάποιας μορφής χειρουργική επέμβαση εξαιτίας αυτών των τραυματισμών.

Καθώς πρόκειται για ένα άθλημα επαφής, είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει υψηλό ποσοστό τραυματισμών. Το πρόβλημα, ίσως, έγκειται στη σοβαρότητα των τραυματισμών και στα επακόλουθα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν χρόνια αργότερα. Το ποδόσφαιρο και η πάλη εκτιμάται ότι είναι τα δύο αθλήματα με τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού και η πάλη και το μπέιζμπολ ευθύνονται για τις περισσότερες ημέρες αδράνειας όταν οι συμμετέχοντες σε αυτά τραυματίζονται.

Σύνδρομο αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης στην πλάτη: είναι αυτή η κατάσταση του Χαλκ Χόγκαν;

Οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί στο WWE. Ωστόσο, υπάρχουν και επιπλοκές που σχετίζονται με τις χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν αυτοί οι τραυματισμοί. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση του Χαλκ Χογκαν, ο οποίος έχει χάσει την αίσθηση στα πόδια του μετά την τελευταία χειρουργική επέμβαση στην πλάτη του.

Υπάρχει μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης στην πλάτη. Αυτό ορίζεται ως η επιμονή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον αρχικό πόνο στην πλάτη, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να προσπαθήσει να ανακουφίσει τον πόνο αυτό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτυχία των χειρουργικών επεμβάσεων αυτού του τύπου είναι πολλαπλοί. Μπορεί να είναι η κατάσταση του ασθενούς, δηλαδή κάτι συγκεκριμένο που προδιαθέτει τον ασθενή να μην ανταποκριθεί στην επέμβαση. Υπάρχει όμως και το ιατρικό λάθος ή ιατρογένεση. Οι δηλώσεις σχετικά με τον Χόγκαν υποδηλώνουν ότι κάποια νεύρα κόπηκαν κατά λάθος, ωστόσο δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό.

Από μόνα τους, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις στην πλάτη για τον πόνο δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι μισοί από τους ασθενείς επιτυγχάνουν στη θεραπεία, αλλά όχι περισσότεροι από το 30% θεωρούν ότι υπήρξε βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μετά την επέμβαση. Αυτό συνεπάγεται τη συνέχιση του πόνου ή την εμφάνιση νέων συμπτωμάτων.

Ο Χόγκαν έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 20 επεμβάσεις. Είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου σε κάποιον που έχει κάνει περίπου 2 επεμβάσεις το χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Αυτό σίγουρα θα επηρέαζε τη διάθεση του καθενός. Και, σύμφωνα με μελέτες, η παρουσία κατάθλιψης πριν από τη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη αυξάνει τον κίνδυνο επακόλουθων επιπλοκών, ιδίως νευρολογικών παρενεργειών.

Back surgery preparation.
Οι βλάβες στη σπονδυλική στήλη είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Τι μέλλει γενέσθαι για τον πρώην παλαιστή;

Η μελλοντική υγεία του Χόγκαν φαίνεται ότι θα κυριαρχείται από τη νέα του μάχη με τον πόνο. Είναι πολύ πιθανό η εκτεταμένη καριέρα του στο WWE να είναι η αιτία των προβλημάτων που τον ταλαιπωρούν πλέον.

Η κληρονομιά του στον χώρο παραμένει αψεγάδιαστη. Κανείς δεν αρνείται την επιρροή που άσκησε.

Τώρα έχει το καθήκον να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιλύσει τις νευρολογικές του παθήσεις. Στο μεταξύ, η υποστήριξη των οπαδών του είναι σαφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agarwal, S., & Mann, E. (2016). Knee Injuries in Wrestlers: A Prospective Study from the Indian Subcontinent. Asian journal of sports medicine7(4), e35000. https://doi.org/10.5812/asjsm.35000
 • Baber, Z., & Erdek, M. A. (2016). Failed back surgery syndrome: current perspectives. Journal of pain research, 979-987.
 • Barroso, B. G., Silva, J. M. A. D., Garcia, A. D. C., Ramos, N. C. D. O., Martinelli, M. O., Resende, V. R., … & Santili, C. (2011). Musculoskeletal injuries in wrestling athletes. Acta Ortopédica Brasileira19, 98-101.
 • Daniell, J. R., & Osti, O. L. (2018). Failed Back Surgery Syndrome: A Review Article. Asian spine journal12(2), 372–379. https://doi.org/10.4184/asj.2018.12.2.372
 • Kiningham, R., & Shadgan, B. (2020). Wrestling. Sports-related Fractures, Dislocations and Trauma: Advanced On-and Off-field Management, 981-984.
 • Schoell, K., Wang, C., D’Oro, A., Heindel, P., Lee, L., Wang, J. C., & Buser, Z. (2019). Depression increases the rates of neurological complications and failed back surgery syndrome in patients undergoing lumbar spine surgery. Clinical spine surgery32(2), E78-E85.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.