Καθιστικός τρόπος ζωής: Πρέπει να πάτε γυμναστήριο;

Για να αποφύγετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής θα πρέπει να τον αλλάξατε και να εισάγετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας. Πώς μπορείτε να το καταφέρετε; Συνεχίστε την ανάγνωση για να το ανακαλύψετε.
Καθιστικός τρόπος ζωής: Πρέπει να πάτε γυμναστήριο;
Daniel Baldó Vela

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμο Daniel Baldó Vela.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες πάνω στη σωματική αδράνεια, για το 36,8% του πληθυσμού ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ο επιλεγμένος τρόπος ζωής. Όμως, το χειρότερο είναι πως αυτό το νούμερο συνεχίζει να αυξάνεται: ο κόσμος επιλέγει όλο και περισσότερο την καθιστική ζωή αντί της δραστήριας ή υγιεινής ζωής.

Το 2018, η The Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης που διεξήχθη με 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες, δείχνοντας ανησυχητικά ποσοστά σωματικής αδράνειας στις χώρες της Δύσης.

Από την άλλη, φαίνεται ότι το γυμναστήριο είναι η πιο συχνή μορφή σωματικής άσκησης σε διάφορες χώρες σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά για την αγορά υγείας και φυσικής κατάστασης.

Η σωματική αδράνεια είναι ένα είδος επιδημίας στις καλά ανεπτυγμένες χώρες, και παρόλα αυτά οι χώρες αυτές έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μελών στα γυμναστήρια.

Ωστόσο, βάσει μιας έρευνας, το γυμναστήριο δεν είναι καλή λύση για να αποκτήσουν ενεργό τρόπο ζωής οι άνθρωποι. Ο λόγος είναι πως, ανεξάρτητα από τα θεωρητικά οφέλη, δεν δίνει ιδιαίτερα κίνητρα και έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνεχίζουν με τα προγράμματα φυσικής κατάστασης. Επίσης, ο καθιστικός τρόπος ζωής δε μπορεί να νικηθεί μόνο με το γυμναστήριο:

Η επίσκεψη στο γυμναστήριο δε βελτιώνει πραγματικά την υγεία μας αν περνάμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας μας καθιστοί. Ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγεί σε διπλάσιο αριθμό θανάτων σε σχέση με την παχυσαρκία παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυτό δεν εξαρτάται από το βάρος.

Καθιστικός τρόπος ζωής – Πρέπει να πάτε στο γυμναστήριο;

Γυναίκα σηκώνει βάρη

Από πλευράς υγείας, φαίνεται ότι το γυμναστήριο δεν είναι τόσο υγιεινό όσο ίσως πιστεύετε, επειδή δε σας κρατά μακριά από την καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, αυτή η δραστηριότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες της φυσικής δραστηριότητας επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δε τη συνεχίζουν.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος ίσως οφείλεται στο γεγονός πως το γυμναστήριο απαιτεί προσωπικό χρόνο και πολύ συχνά είναι βαρετό και δύσκολο, ειδικά αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση.

Για την ακρίβεια, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι ξεκινούν ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και το εγκαταλείπουν, το κάνουν επειδή δεν έχουν αρκετό χρόνο ή επειδή δεν είναι αρκετά διασκεδαστικό, ή είναι δύσκολο.

Καθιστικός τρόπος ζωής – Πώς να δραστηριοποιηθείτε σωματικά

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η σωματική αδράνεια είναι ένα πρόβλημα όλων των χωρών της Δύσης, και φαίνεται ότι το γυμναστήριο δεν το επιλύει. Έτσι, προκειμένου να αποφύγετε τα προβλήματα που έρχονται μαζί με τη σωματική αδράνεια θα πρέπει να:

Το πραγματικό κλειδί για να βάλετε τέλος στον καθιστικό τρόπο ζωής είναι να κάνετε τη φυσική δραστηριότητα κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

Ο ΠΟΥ προτείνει μία μέσης έντασης φυσική δραστηριότητα την ημέρα για 20 λεπτά (150 λεπτά την εβδομάδα). Όμως, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων μειώνεται αισθητά όταν η δραστηριότητα ξεπερνά τα 7.500 βήματα την ημέρα.

Το παραπάνω αντιστοιχεί σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά κίνησης. Γενικά, όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο πιο υγιείς μπορείτε να γίνετε (χωρίς να το παρακάνετε φυσικά!). Είναι σημαντικό να φτάνετε τουλάχιστον τα 150 λεπτά την εβδομάδα.

Άνδρας περπατά

Εδώ έχουμε μερικές συμβουλές:

 • Ανεβείτε από τις σκάλες και όχι με τον ανελκυστήρα.
 • Κάντε ποδήλατο ή περπατήστε από και προς τη δουλειά.
 • Περπατήστε με τα παιδιά προς και από το σχολείο.
 • Κάντε τα ψώνια σας σε τοπικά μαγαζιά. Για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, κάντε μικρές αγορές και πηγαίνετε συχνά στα μαγαζιά. Αν είναι αδύνατο αυτό εξαιτίας των ημερήσιων αναγκών σας, τότε περπατήστε μέχρι τα καταστήματα και δείτε αν μπορείτε να παραγγείλετε μεγάλες ποσότητες για παράδοση στο σπίτι ώστε να επιστρέψετε και πάλι περπατώντας.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα οχήματα για οποιαδήποτε διαδρομή απαιτεί λιγότερο από 20 λεπτά. Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο καλύτερα.
 • Επιλέξτε ένα δημόσιο μεταφορικό μέσο.
 • Κάντε μόνοι σας τις δουλειές του σπιτιού.
 • Τελειώστε την ημέρα σας με έναν μικρό περίπατο. Αυτό συμβάλλει τόσο στη σωματική σας υγεία, όσο και στην ψυχολογική ευεξία σας.
 • Βρείτε μια διασκεδαστική δραστηριότητα στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε για να αποκτήσετε κίνητρο.

Περισσότερες στρατηγικές για να αποτρέψετε τον καθιστικό τρόπο ζωής

Πέραν όλων των παραπάνω, είναι σημαντικό να εντάξετε ορισμένες στρατηγικές στον εργασιακό χώρο. Αυτό επειδή περνάτε πολλές ώρες εκεί και είναι μέρος του καθιστικού τρόπου ζωής. Η έλλειψη δραστηριότητας στον εργασιακό χώρο καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των προτάσεων για φυσική δραστηριότητα.

Καθιστικός τρόπος ζωής
Θα πρέπει να είστε δραστήριοι στη δουλειά σας.

Εισάγετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή ρουτίνα σας:

 • Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τις συναντήσεις σας σε απομακρυσμένα μέρη αν μπορείτε. Μην τις κάνετε όλες στο διπλανό δωμάτιο.
 • Προωθήστε τις “συναντήσεις στα όρθια” στον εργασιακό σας χώρο. Αν υπάρχουν λιγότερα από 3-4 άτομα, μπορείτε να τις κάνετε και όσο περπατάτε!
 • Αν πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον, τότε περπατήστε μέχρι το γραφείο του και περιορίστε τη χρήση του τηλεφώνου.
 • Προσδιορίστε τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε εκτός δουλειάς και για τις οποίες δεν έχετε ορίσει ένα πρόγραμμα. Έπειτα, κατανείμετέ τις μέσα στην ημέρα. Ιδανικά, βρείτε έναν λόγο να σηκώνεστε από την καρέκλα σας κάθε μία ώρα.
 • Αν γυμνάζεστε όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να το κάνετε όταν είστε λιγότερο δραστήριοι.
 • Τέλος, αν δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε, κάντε έναν περίπατο πέντε λεπτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενεργοποιηθείτε και να συνεχίσετε την πνευματική σας δραστηριότητα ώστε να πετύχετε περισσότερα.

Να θυμάστε ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθείτε τις συστάσεις καθημερινής φυσικής δραστηριότητας για να αποφύγετε τους κινδύνους που έχει ο καθιστικός τρόπος ζωής. Θα πρέπει επίσης να μειώσετε τον χρόνο σας στην καρέκλα. Έτσι, ξεχάστε το γυμναστήριο. Από μόνο του δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η πραγματική λύση βρίσκεται στο χτίσιμο ενός τρόπου ζωής στον οποίο η σωματική δραστηριότητα είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.