Ιατρικές μάσκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι αυτές

Υπάρχουν διαφορετικά είδη από ιατρικές μάσκες, η καθεμιά με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν κάνουν όλες για προστασία από τον κορωνοϊό.
Ιατρικές μάσκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι αυτές
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ιατρικές μάσκες είναι ατομικά είδη προστατευτικού εξοπλισμού που μπορούν να φορούν οι άνθρωποι. Προστατεύουν από την έκθεση σε ρύπους μέσω της αναπνευστικής οδού. Είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από υλικό που φιλτράρει τον αέρα και διαθέτουν κλιπ ή ρινικό προσαρμογέα και λάστιχο.

Ωστόσο, μερικές από αυτές έχουν βαλβίδες εκπνοής. Στην πραγματικότητα, η βαλβίδα διευκολύνει την αναπνοή και αποτρέπει τη συμπύκνωση. Κατασκευάζονται για μεγάλες περιόδους χρήσης.

Είδη από ιατρικές μάσκες

Υπάρχουν δύο ομάδες από ιατρικές μάσκες:

Χειρουργικές μάσκες

Αυτές οι μάσκες προστατεύουν άλλους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φιλτράρουν τα σωματίδια όταν αναπνέετε, εμποδίζοντάς τα να μολύνουν τους άλλους.

Μάσκες FFP υψηλής απόδοσης

Αυτός ο τύπος μάσκας προστατεύει τον χρήστη. Φιλτράρουν τα σωματίδια στο περιβάλλον έτσι ώστε ο χρήστης της να μην τα εισπνέει.

Έχουν διαφορετικά σχήματα ανάλογα με το σχεδιασμό τους. Μπορούν να είναι κωνικές, να μπαίνουν οριζόντια ή κάθετα. Επιπλέον, ανάλογα με την αποδοτικότητά τους, χωρίζονται  τρεις κλάσεις. Ο τύπος της κλάσης εξαρτάται από το πόσο καλά φιλτράρουν τους ρύπους από το περιβάλλον.

 • FFP1: 78% απόδοση φιλτραρίσματος, περιβαλλοντική συγκέντρωση έως 4 TLV.
 • FFP2: 92% απόδοση φιλτραρίσματος, περιβαλλοντική συγκέντρωση μέχρι 12 TLV.
 • FFP3: 98% απόδοση φιλτραρίσματος, περιβαλλοντική συγκέντρωση μέχρι 50 TLV
Μπλε ιατρικές μάσκες

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ιατρικές μάσκες;

Η καλύτερη μάσκα εξαρτάται από τους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, πριν και μετά τη χρήση ιατρικών μασκών, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας. Τοποθετήστε τη μάσκα πριν εισέλθετε στην μολυσμένη περιοχή και αφαιρέστε την όταν βγείτε. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει σωστά στο πρόσωπό σας για να έχετε την καλύτερη προστασία.

Επίσης, είναι σημαντικό να αλλάζετε τις ιατρικές μάσκες μετά τη χρήση τους, σε περίπτωση βλάβης ή αν πέσει νερό. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να αλλάξετε αν την χρησιμοποιείτε πολύ καιρό, καθώς συσσωρεύεται υγρασία και δεν μπορεί να φιλτράρει καλά τον αέρα.

Τι είδους ιατρικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χειρουργικές μάσκες όταν αλλάζετε περιβάλλον.

Οι μάσκες FFP2 θα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στο πρόσωπό σας, καλύπτοντας πλήρως τη μύτη και το στόμα για να προστατεύσουν την βλεννογόνο. Επίσης, φροντίστε να τις χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τα μέτρα απομόνωσης και τις προφυλάξεις για άτομα με μεταδοτικές ασθένειες. Οι μάσκες FFP3 αφορούν τον κίνδυνο έκθεσης.

Άσπρη ιατρική μάσκα

Πώς να τοποθετήσετε και να αφαιρέσετε τη μάσκα

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να τοποθετήσετε τη μάσκα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας σωστά. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να την αφαιρέσετε. Εάν δεν το κάνετε σωστά, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείτε.

Βάζοντας τη μάσκα

Πρέπει να φορέσετε τη μάσκα πριν μπείτε σε μια μολυσμένη περιοχή. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Πλύνετε τα χέρια σας και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι ελαττωματικό στη μάσκα.
 • Τώρα μπορείτε να βάλετε τη μάσκα. Σκεφτείτε τη σειρά για τα υπόλοιπα πράγματα που θέλετε να φορέσετε. Αυτή είναι η σειρά: ρούχα, καπέλο, παντελόνι, μάσκα, γυαλιά και γάντια.
 • Τοποθετήστε σωστά τη μάσκα για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Εάν φοράτε γυαλιά, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε για να την βάλετε και να ρυθμίσετε τη μάσκα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξαναβάλετε τα γυαλιά σας.

Πώς μπορώ να τοποθετήσω σωστά την ιατρική μάσκα

 • Κρατήστε τη μάσκα με τα δύο χέρια, αφήνοντας το κλιπ μύτης στο επάνω μέρος. Στη συνέχεια, διαμορφώστε το κλιπ, αναδιπλώνοντάς το προσεκτικά προς το κέντρο και ανοίξτε τη μάσκα τραβώντας το κάτω άκρο.
 • Στη συνέχεια, βάλτε τη μάσκα κάτω από το πηγούνι σας και περάστε τα δύο λάστιχα πάνω από το κεφάλι σας.
 • Περάστε το κάτω λάστιχο κάτω από τα αυτιά σας και το επάνω πάνω από τα αυτιά σας.
 • Τέλος, διαμορφώστε το κλιπ μύτης με τα δύο χέρια για να ταιριάζει στο σχήμα της μύτης σας.

Πώς να αφαιρέσετε τη μάσκα

Για να αφαιρέσετε τη μάσκα, υπάρχει επίσης σειρά: γάντια, γυαλιά, παντελόνι, καπέλο και ρούχα. Θα πρέπει να βγάλετε τη μάσκα σας, όταν είστε εκτός της μολυσμένης περιοχής. Στη συνέχεια, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι από ιατρικές μάσκες που μας προστατεύουν, φιλτράροντας τα επιβλαβή σωματίδια από το περιβάλλον. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε την σωστή και να την τοποθετήσετε σωστά. Δεν είναι όλες οι μάσκες πάντα χρήσιμες, και μερικές μπορεί να είναι ακόμη και αντιπαραγωγικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.

 • Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

 • Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.