Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του λούκουμα

Έχετε ακουστά το λούκουμα; Συνεχίστε την ανάγνωση τότε. Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε γι' αυτό το εξωτικό φρούτο με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε απαραίτητες μικροθρεπτικές ουσίες.
Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του λούκουμα
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πολύ πιθανόν να μην έχετε ακούσει ποτέ για το λούκουμα (είναι φρούτο), αλλά συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό. Έρχεται από ένα δέντρο που φυτρώνει στο Περού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές εκεί και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για κάθε είδους επιδόρπιο. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι η εκπληκτική του γεύση.

Η ομοιότητά του με το αβοκάντο είναι σοκαριστική. Για την ακρίβεια, και τα δύο έχουν πράσινη φλούδα και έναν μεγάλο καρπό μέσα. Αυτό το ζουμερό φρούτο όμως έχει κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά. Έχει πολλές υγιεινές ιδιότητες και σήμερα θα συζητήσουμε γι’ αυτές.

Η προέλευση και οι χρήσεις του λούκουμα

Το λούκουμα, όπως αναφέραμε παραπάνω, προέρχεται από το δέντρο Pouteria lucumo. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το μεγάλο του μέγεθος και το ανοιχτό χρώμα του ξύλου του.

Κατάγεται από τις Άνδεις και ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα. Επίσης, δεν απαιτεί υπερβολική, συνεχή τροφοδοσία νερού, και χάρη σε αυτό, προσαρμόζεται στην ξηρασία.

Συνήθως το φρούτο καταναλώνεται όταν είναι ιδιαίτερα ώριμο. Για να διασφαλιστεί η κατάλληλη συντήρησή του, οι άνθρωποι το τυλίγουν με προστατευτικά υλικά όταν το αφαιρούν από το δέντρο. Έχει γλυκιά γεύση και μοιάζει αρκετά με το σιρόπι σφενδάμου. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Δύο ποτήρια με χυμό λούκουμα
Το λούκουμα χρησιμοποιείται σε γλυκές παρασκευές καθώς ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η γλυκύτητα.

Τα υγιεινά οφέλη

Αυτό το φρούτο έχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, β-καροτίνης, και νικοτινικού οξέος. Η τακτική του κατανάλωση προσφέρει υγιεινά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Πέραν του γεγονότος πως ο σίδηρος που περιέχει είναι φυτικής προέλευσης, και έτσι, έχει μικρότερο ρυθμό αφομοίωσης, η κατανάλωση του φρούτου έδειξε πως μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθολογιών όπως η αναιμίαΚατά κανόνα, θα πρέπει να καταναλώνετε σίδηρο μαζί με μια δόση βιταμίνης C για να ενισχύσετε την απορρόφησή του.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε την ύπαρξη β-καροτίνης. Πρόκειται για την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων πολύπλοκων ασθενειών, όπως των ηπατικών νόσων. Αυτό σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Health τουλάχιστον.

Ομοίως, θα πρέπει να αναφέρουμε το περιεχόμενο νιασίνης (νικοτινικό οξύ) του λούκουμα. Πρόσφατες μελέτες ισχυρίζονται ότι αυτή η ουσία έχει ωφέλιμη επίδραση στην αποτροπή της δυσλιπιδαιμίας όταν λαμβάνεται σε επαρκείς δόσεις. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γι’ αυτό θα πρέπει να την καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Εν ολίγοις, βάζοντας στη διατροφή σας το λούκουμα μπορείτε να:

  • Αποτρέψετε την αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου
  • Βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος
  • Μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης δυσλιπιδαιμίας

Πώς να καταναλώνετε το λούκουμα

Σε πολλές χώρες είναι δύσκολη η εύρεση αυτού του φρούτου καθώς πωλείται κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες πολιτείες της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, αν μπορέσετε να το βρείτε, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να φάτε ωμή τη σάρκα. Καλό είναι να τη μαγειρέψετε λίγο πρώτα για να λάβετε τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Επιπλέον, η σάρκα του λούκουμα έχει υψηλή περιεκτικότητα αμύλου, έτσι, μπορείτε να το προσθέσετε σε σμούθι και γλυκιές σάλτσες. Συνήθως, τα περισσότερα πιάτα που το χρησιμοποιούν είναι επιδόρπια, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να το βρείτε και σε αλμυρές παρασκευές.

Φρούτα λούκουμα σε τραπέζι
Αυτό το φρούτο θα το βρείτε δύσκολα εκτός Νοτίου Αμερικής καθώς φυτρώνει στο Περού.

Ένα σπάνιο, γλυκό φρούτο

Όπως προαναφέραμε, το λούκουμα είναι ένα φρούτο από τη Νότια Αμερική και αναπτύσσεται κάτω από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Καταναλώνεται όταν είναι ώριμο και πάντα μετά από μικρή επεξεργασία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι το τρώνε ωμό.

Η τακτική του κατανάλωση παρέχει πολλά υγιεινά οφέλη καθώς περιέχει μικροθρεπτικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Για την ακρίβεια, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος.

Όπως πάντα, θα πρέπει να το τρώτε με σύνεση καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Έτσι, είναι καλύτερο να το προσαρμόσετε σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Η σάρκα του φρούτου είναι μια υγιεινή επιλογή για την αντικατάσταση της επεξεργασμένης ζάχαρης στα γλυκά. Θα δώσει υφή και μια έντονα γλυκιά γεύση όμοια με το σιρόπι σφενδάμου. Τέλος, μπορείτε να το προσθέσετε σε κρεμώδεις σούπες, παγωτά, κέικ, και σμούθι. Ταιριάζει εκπληκτικά με πικρό κακάο και άλλα αρτοσκευάσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitamin A, and risk of liver cancer. Nutr Health, 2018. 24 (2): 121-131.
  • Kahsyap ML., Ganji S:, Nakra NK., Kamanna VS., Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? J Clin Lipidol, 2019. 13 (6): 873-879.
  • Rojo, Leonel E., et al. “Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” Journal of cosmetic dermatology 9.3 (2010): 185-195.
  • García Ríos, Diego Héctor. “Caracterización de algunos metabolitos primarios y secundarios en dos variedades comerciales de lúcuma (Pouteria lucuma).” (2016).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.