Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;

Υπάρχει αρκετή λανθασμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις δίαιτες. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας καλά διαδεδομένος μύθος για μια δίαιτα στην οποία τρώτε μόνο φρούτα για να αδυνατίσετε.
Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να τα συμπεριλάβετε στα γεύματά σας. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η γυμναστική είναι απαραίτητα γι’ αυτόν τον σκοπό, και θα πρέπει να βρείτε και να ακολουθήσετε καλά ισορροπημένα προγράμματα.

Συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πλάνο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σας. Το καλύτερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να πεινάσετε για να πετύχετε τον στόχο σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θεμελιώδεις τροφές σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά τα φρούτα κάνουν καλό στο σώμα καθώς περιέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δε χρειάζεται φυσικά ν’ αναφέρουμε ότι δεν έχουν κενές θερμίδες από κατεργασμένη ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα καθιστά ιδιαίτερα βοηθητικά για ένα πλάνο αδυνατίσματος.

Στην πραγματικότητα, τα φρούτα πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε διατροφή για τη γενική ευεξία.

Το σώμα σας μπαίνει σχεδόν αυτόματα σε καλή φόρμα όταν έχετε υγιεινές συνήθειες και καταναλώνετε ποιοτικά προϊόντα.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν πως κάποια φρούτα βοηθούν να χάσετε βάρος ενώ άλλα όχι. Είναι αλήθεια; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε.

Καρπούζι κομμένο σε φέτες

Οι “μοδάτες” δίαιτες δε σας βοηθούν να χάσετε βάρος, υπάρχουν όμως φρούτα που σας βοηθούν

Χάρη στην ευκολία  που παρέχει το διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές δίαιτες και προϊόντα τα οποία υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι “μοδάτες”. Όχι μόνο παραπληροφορούν, αλλά μπορούν, για την ακρίβεια, να κάνουν κακό στην υγεία σας. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε πριν τις ακολουθήσετε.

Δυστυχώς, υπάρχει πολλή πληροφόρηση για τα φρούτα η οποία είναι λανθασμένη. Παραδείγματος χάρη, ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι μία δίαιτα που σας υπόσχεται ότι θα χάσετε βάρος τρώγοντας μόνο συγκεκριμένα φρούτα.

Αυτού του είδους οι δίαιτες είναι ριζοσπαστικές και περιοριστικές, και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της θρεπτικής ανισορροπίας. Οι ανεπάρκειες που προκαλούν στο σώμα σας, όταν τις ακολουθείτε για μεγάλο διάστημα, είναι επικίνδυνες.

Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Rocío Práxedes, από το Unidad de Obesidad del Hospital Quirónsalud Valencia, “Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε ίνες, βιταμίνες, και μέταλλα και μπορούν να περιέχουν ακόμη και ορισμένες πρωτεΐνες και λιπαρά. Όμως, τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος.”

Όποιος και να είναι ο στόχος σας πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας ή κάποιον/α επαγγελματία υγείας. Ένας/μία διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας αν έχετε ως στόχο το αδυνάτισμα.

Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;

Ο Práxades εξηγεί επίσης ότι ορισμένα είδη φρούτων περιέχουν περισσότερες θερμίδες από άλλα. Έτσι, μπορείτε να φάτε περισσότερα φρούτα από τα είδη που περιέχουν λιγότερες θερμίδες χωρίς ν’ αυξήσετε ιδιαίτερα την πρόσληψη θερμίδων. Όμως, η δαιμονοποίηση ενός φρούτου μόνο και μόνο επειδή περιέχει περισσότερες θερμίδες είναι μεγάλο λάθος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την μπανάνα η οποία έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μήλο. Παρόλα αυτά, δεν έχει σημασία αν φάτε το ένα ή το άλλο όταν θέλετε να φάτε μόνο μία μερίδα. Η διαφορά είναι αμελητέα.

Πραγματικά σημαντικό είναι να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας και να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη όλων των φρούτων, ανεξάρτητα από τις θερμιδικές διαφορές τους. Γενικά, τα φρούτα είναι εξαιρετικά τρόφιμα. Αυτό που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας είναι τα υπερβολικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για το σώμα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρία τεμάχια την ημέρα. Παρακάτω, θα περιγράψουμε εν συντομία τα κύρια χαρακτηριστικά ορισμένων ειδών φρούτων που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Το καρπούζι μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στο πλάνο αδυνατίσματος

Πρόκειται για ογκώδες φρούτο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού και ινών. Επίσης, έχει λίγες θερμίδες. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την όρεξή σας και να αυξήσετε το αίσθημα πληρότητας. Μία κούπα καρπουζιού θα σας δώσει 12 mg βιταμίνης C, περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ένα δημοσίευμα στο Nutrition Journal, αυτό το φρούτο περιέχει ένα αμινοξύ με το όνομα κιτρουλίνη το οποίο μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξέος στο σώμα σας.

Για τον λόγο αυτόν, η κατανάλωσή του βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, ενώ μειώνει την πίεση. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για υπέρβαρα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις.

Λεμόνι και λάιμ

Αυτά τα είδη φρούτων αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, υδατανθράκων, ινών, καλίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, και βιταμίνης Α.

Λεμόνια και λάιμ

Μήλα

Η κυτταρίνη, η ίνα που περιέχουν τα μήλα, είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση των τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Επιπλέον, είναι ένας καλός σύμμαχος ενάντια στο άγχος, μειώνει τη γήρανση των κυττάρων, και βελτιώνει τη μνήμη.

Τα μήλα περιέχουν βιταμίνες όπως βιοτίνη, φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, και C. Αυτά τα στοιχεία προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Πέραν της διατήρησης ενός βέλτιστου βάρους, ένας τρόπος ζωής που βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες και η καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην αποτροπή καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών, στην εξισορρόπηση της πίεσης, και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ διατηρεί στα σωστά επίπεδα τα τριγλυκερίδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Collins J. K, Wu G, et al. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition. Marzo 2007. 23 (3): 261-6
  • de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. Septiembre 2008. 51(2):291-5.
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712
  • Dreher M, Ford N. A, et al. A comprehensive critical assessment of increased fruit and vegetable intake on weight loss in women. Nutrients. Julio 2020. 12 (7): 1919.
  • Fulgoni V, Dreher M, Davenport A. J. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey. Nutritional Journal. Enero 2013. 12: 1.
  • James L. J, Funnell M. P, Milner S. An afternoon snack of berries reduces subsequent energy intake compared to an Isoenergetic confectionary snack. Appetite. Diciembre 2015. 95: 132-7.
  • Lutgarda Bozzetto, Giuseppina Costabile, Giuseppe Della Pepa, Paola Ciciola, Claudia Vetrani, Marilena Vitale, Angela A. Rivellese, Giovanni Annuzzi. Dietary Fibre as a Unifying Remedy for the Whole Spectrum of Obesity-Associated Cardiovascular Risk. Nutrients. Julio 2018. 10 (7): 943. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707667/
  • Mattes R. D, Campbell W. W. Effects of food form and timing of ingestion on appetite and energy intake in lean and obese young adults. Journal of the American Dietetic Association. Marzo 2009. 109 (3): 430-437.
  • National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion Division of Nutrition and Physical Activity. Can eating fruits and vegetables help people to manage their weight?  cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/rtp_practitioner_10_07.pdf
  • Pieterse Z, Jerling J. C, et al. Substitution of high monounsaturated fatty acid avocado for mixed dietary fats during an energy-restricted diet: effects on weight loss, serum lipids, fibrinogen and vascular function. Nutrition. Enero 2005. 21 (1): 67-75.
  • Schroder KE. Effects of fruit consumption on body mass index and weight loss in a sample of overweight and obese dieters enrolled in a weight-loss intervention trial. Nutrition. Julio- Agosto 2010. 26 (7-8):727-34. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20022464
  • Sharma S. P, Chung H. G, et al. Paradoxical effects of fruit on obesity. Nutrients. Octubre 2016. 8 (10): 633.
  • Thornton S. Increased hydration can be associated with weight loss. Frontiers in Nutrition. Junio 2016. 3: 18.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.