Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;

Υπάρχει αρκετή λανθασμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις δίαιτες. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας καλά διαδεδομένος μύθος για μια δίαιτα στην οποία τρώτε μόνο φρούτα για να αδυνατίσετε.
Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;

Τελευταία ενημέρωση: 26 Αύγουστος, 2020

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να τα συμπεριλάβετε στα γεύματά σας. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η γυμναστική είναι απαραίτητα γι’ αυτόν τον σκοπό, και θα πρέπει να βρείτε και να ακολουθήσετε καλά ισορροπημένα προγράμματα.

Συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πλάνο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σας. Το καλύτερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να πεινάσετε για να πετύχετε τον στόχο σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θεμελιώδεις τροφές σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά τα φρούτα κάνουν καλό στο σώμα καθώς περιέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δε χρειάζεται φυσικά ν’ αναφέρουμε ότι δεν έχουν κενές θερμίδες από κατεργασμένη ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα καθιστά ιδιαίτερα βοηθητικά για ένα πλάνο αδυνατίσματος.

Στην πραγματικότητα, τα φρούτα πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε διατροφή για τη γενική ευεξία.

Το σώμα σας μπαίνει σχεδόν αυτόματα σε καλή φόρμα όταν έχετε υγιεινές συνήθειες και καταναλώνετε ποιοτικά προϊόντα.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν πως κάποια φρούτα βοηθούν να χάσετε βάρος ενώ άλλα όχι. Είναι αλήθεια; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε.

Καρπούζι κομμένο σε φέτες

Οι “μοδάτες” δίαιτες δε σας βοηθούν να χάσετε βάρος, υπάρχουν όμως φρούτα που σας βοηθούν

Χάρη στην ευκολία  που παρέχει το διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές δίαιτες και προϊόντα τα οποία υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι “μοδάτες”. Όχι μόνο παραπληροφορούν, αλλά μπορούν, για την ακρίβεια, να κάνουν κακό στην υγεία σας. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε πριν τις ακολουθήσετε.

Δυστυχώς, υπάρχει πολλή πληροφόρηση για τα φρούτα η οποία είναι λανθασμένη. Παραδείγματος χάρη, ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι μία δίαιτα που σας υπόσχεται ότι θα χάσετε βάρος τρώγοντας μόνο συγκεκριμένα φρούτα.

Αυτού του είδους οι δίαιτες είναι ριζοσπαστικές και περιοριστικές, και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της θρεπτικής ανισορροπίας. Οι ανεπάρκειες που προκαλούν στο σώμα σας, όταν τις ακολουθείτε για μεγάλο διάστημα, είναι επικίνδυνες.

Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Rocío Práxedes, από το Unidad de Obesidad del Hospital Quirónsalud Valencia, “Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε ίνες, βιταμίνες, και μέταλλα και μπορούν να περιέχουν ακόμη και ορισμένες πρωτεΐνες και λιπαρά. Όμως, τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος.”

Όποιος και να είναι ο στόχος σας πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας ή κάποιον/α επαγγελματία υγείας. Ένας/μία διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας αν έχετε ως στόχο το αδυνάτισμα.

Υπάρχουν φρούτα που σας βοηθούν να αδυνατίσετε;

Ο Práxades εξηγεί επίσης ότι ορισμένα είδη φρούτων περιέχουν περισσότερες θερμίδες από άλλα. Έτσι, μπορείτε να φάτε περισσότερα φρούτα από τα είδη που περιέχουν λιγότερες θερμίδες χωρίς ν’ αυξήσετε ιδιαίτερα την πρόσληψη θερμίδων. Όμως, η δαιμονοποίηση ενός φρούτου μόνο και μόνο επειδή περιέχει περισσότερες θερμίδες είναι μεγάλο λάθος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την μπανάνα η οποία έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μήλο. Παρόλα αυτά, δεν έχει σημασία αν φάτε το ένα ή το άλλο όταν θέλετε να φάτε μόνο μία μερίδα. Η διαφορά είναι αμελητέα.

Πραγματικά σημαντικό είναι να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας και να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη όλων των φρούτων, ανεξάρτητα από τις θερμιδικές διαφορές τους. Γενικά, τα φρούτα είναι εξαιρετικά τρόφιμα. Αυτό που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας είναι τα υπερβολικά επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για το σώμα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρία τεμάχια την ημέρα. Παρακάτω, θα περιγράψουμε εν συντομία τα κύρια χαρακτηριστικά ορισμένων ειδών φρούτων που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Το καρπούζι μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στο πλάνο αδυνατίσματος

Πρόκειται για ογκώδες φρούτο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού και ινών. Επίσης, έχει λίγες θερμίδες. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την όρεξή σας και να αυξήσετε το αίσθημα πληρότητας. Μία κούπα καρπουζιού θα σας δώσει 12 mg βιταμίνης C, περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ένα δημοσίευμα στο Nutrition Journal, αυτό το φρούτο περιέχει ένα αμινοξύ με το όνομα κιτρουλίνη το οποίο μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξέος στο σώμα σας.

Για τον λόγο αυτόν, η κατανάλωσή του βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, ενώ μειώνει την πίεση. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για υπέρβαρα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις.

Λεμόνι και λάιμ

Αυτά τα είδη φρούτων αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, υδατανθράκων, ινών, καλίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, και βιταμίνης Α.

Λεμόνια και λάιμ

Μήλα

Η κυτταρίνη, η ίνα που περιέχουν τα μήλα, είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση των τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Επιπλέον, είναι ένας καλός σύμμαχος ενάντια στο άγχος, μειώνει τη γήρανση των κυττάρων, και βελτιώνει τη μνήμη.

Τα μήλα περιέχουν βιταμίνες όπως βιοτίνη, φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, και C. Αυτά τα στοιχεία προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Πέραν της διατήρησης ενός βέλτιστου βάρους, ένας τρόπος ζωής που βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες και η καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην αποτροπή καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών, στην εξισορρόπηση της πίεσης, και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ διατηρεί στα σωστά επίπεδα τα τριγλυκερίδια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Ανανεωθείτε με το πλάνο αποτοξίνωσης 1 εβδομάδας με πράσινα σμούθι
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Ανανεωθείτε με το πλάνο αποτοξίνωσης 1 εβδομάδας με πράσινα σμούθι

Ένα πλάνο αποτοξίνωσης είναι μια εκκαθάριση του σώματος. Είναι μια εξαγνιστική θεραπεία για την εξουδετέρωση των τοξινών, αναζωογονώντας σας εσωτερ...