Ιμβερτοποιημένη ζάχαρη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της

Έχετε φτιάξει ποτέ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη στο σπίτι; Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς να την φτιάξετε και ποιες είναι οι χρήσεις αυτού του συστατικού.
Ιμβερτοποιημένη ζάχαρη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα πολλά γλυκαντικά στη βιομηχανία τροφίμων, είναι η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη. Ξεχωρίζει για τις γλυκαντικές της ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα σας πούμε τι είναι αυτό το προϊόν και πώς να το εκμεταλλευτείτε.

Η υπερβολική κατανάλωση ιμβερτοποιημένης ζάχαρης δεν είναι υγιεινή. Έτσι, θα πρέπει να την καταναλώνετε περιστασιακά, καθώς προκαλεί βλαβερά καρφιά ινσουλίνης. Μπορείτε να καταναλώνετε προϊόντα που την περιέχουν πού και πού. Θα πρέπει όμως ν’ αποφεύγετε την τακτική τους κατανάλωση.

Πώς να φτιάξετε ιμβερτοποιημένη ζάχαρη

Για να παρασκευάσετε ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, θα πρέπει να υποβάλλετε την κρυσταλλική ζάχαρη σε μια χημική αντίδραση που ονομάζεται υδρόλυση. Αυτή η διαδικασία διασπά τη σουκρόζη για να σχηματίσει ένα μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης.

Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, όταν φτιάχνετε μαρμελάδα για παράδειγμα. Η προσθήκη λεμονιού στο φρούτο και τη ζάχαρη προκαλεί αυτή τη διάσπαση η οποία παράγει αυτό το προϊόν. Είναι επίσης δυνατό να το βρείτε στη φύση, στο σιρόπι σφενδάμου για παράδειγμα.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ιμβερτοποιημένη ζάχαρη στο σπίτι. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε ουσίες που προκαλούν αέρια και χρησιμοποιούνται συχνά στη ζαχαροπλαστική. Αυτές οι ουσίες παράγονται από μαγειρική σόδα και τρυγικό οξύ.

Θα πρέπει ν’ ανακατέψετε μαγειρική σόδα με κρυσταλλική ζάχαρη, να ζεστάνετε το μείγμα με νερό μέχρι να βράσει. Έπειτα, εισάγετε το τρυγικό οξύ και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για να λάβετε την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη.

Χρήσεις

Η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη χρησιμοποιείται στα βιομηχανικά προϊόντα για να βελτιώσει τη γεύση τους. Αυτή η ουσία σάς επιτρέπει επίσης να αλλάξετε και άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως την υφή. Καθώς παίζει ρόλο στη διαδικασία της ζύμωσης, χρησιμοποιείται συχνά στα αρτοσκευάσματα μαζί με παράγοντες που φουσκώνουν.

Από την άλλη, η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη προστίθεται συχνά σε προϊόντα ώστε να μην ξεραθούν ή να μη χαλάσουν πολύ γρήγορα. Έτσι, βοηθά στην αύξηση της διάρκειας ζωής τους.

Στο παγωτό επιτελεί μια κρίσιμη λειτουργία. Αυτό το συστατικό είναι ικανό ν’ αποτρέψει τον σχηματισμό μεγάλων παγοκρυστάλλων, κάτι που βελτιώνει την υφή του παγωτού και το διευκολύνει να πάρει σχήμα.

Μάφιν και παγωτό σε πιάτο
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί ιμβερτοποιημένη ζάχαρη για να βελτιώσει την υφή και τις γεύσεις.

Δε θα πρέπει να το καταναλώνετε τακτικά

Παρά της ικανότητάς της να βελτιώνει τη γεύση των τροφίμων, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις Σημαντικές Αξιολογήσεις στις Κλινικές Εργαστηριακές Επιστήμεςη τακτική κατανάλωση αυτών των μακροθρεπτικών ουσιών σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει ηπατικά νοσήματα. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτής της ουσίας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος.

Από την άλλη, σύμφωνα με ειδικούςη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Έτσι, συμβουλεύουν ενάντια στην τακτική κατανάλωση οποιουδήποτε παραγώγου της. Ναι, μπορείτε να υποκύψετε κατά διαστήματα. Δε χρειάζεται να την κόψετε τελείως.

Εναλλακτικές επιλογές για την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη

Για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκά, είναι καλύτερο να καταφεύγετε σε τροφές που περιέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα φρουκτόζης, αν και θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλες ποιοτικές θρεπτικές ουσίες.

Αναφερόμαστε φυσικά στα φρούτα, τα οποία μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι να τα τρώτε όπως είναι. Ωστόσο, μπορείτε να τα λιώνετε και να τα καταναλώνετε ως πουρέ. Επίσης, μπορείτε να τα αναμείξετε με άλλα συστατικά για να παρασκευάσετε υγιεινά αρτοσκευάσματα.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τις επιπτώσεις και το στρες στο πάγκρεας που προκαλεί η κρυσταλλική ζάχαρη. Επιπλέον, παρέχετε στο σώμα σας φυτοθρεπτικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτός είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος να δώσετε στο σώμα σας βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Φέτες φρούτων
Ένας υγιεινός τρόπος ένταξης της ζάχαρης στη διατροφής σας είναι μέσω της φρουκτόζης των φρούτων.

Ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, ένα πανίσχυρο γλυκαντικό

Όπως είδατε, η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι ένα συστατικό που λαμβάνουμε από την κρυσταλλική ζάχαρη. Οι χρήσεις της περιορίζονται στην ενίσχυση των βιομηχανικών προϊόντων.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ικανότητα να βελτιώνει τη γεύση και την υφή των τροφίμων. Ωστόσο, έχει χαμηλή θρεπτική αξία καθώς προμηθεύει μόνο με υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να την καταναλώνετε περιστασιακά. Για την ακρίβεια, μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι και να την προσθέσετε σε αρτοσκευάσματα για να τα κάνετε πιο νόστιμα και να βελτιώσετε την υφή τους.

Όμως, αν έχετε λιγούρα για ζάχαρη, σας προτείνουμε να δώσετε προτεραιότητα στα φρούτα πριν καταφύγετε στη ζάχαρη ή σε κάποιο παράγωγό της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016.53 (1): 52-67.
  • Casado Pérez, Iker Yeray. “Hidratos de carbono: salud y medioambiente.” (2020).
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Cabezas-Zabala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 319-329.
  • Esquivel-Solís, Viviana, and Georgina Gómez-Salas. “Implicaciones metabólicas del consumo exesivo de fructosa.” Acta Médica Costarricense 49.4 (2007): 198-202.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.