Ποιες είναι οι επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα;

Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές σε ορισμένα άτομα που είτε έχουν κοιλιοκάκη είτε είναι ευαίσθητα σε αυτήν. Το σημερινό άρθρο θα συζητήσει τις επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα σας.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη λόγω των επιδράσεων που έχει αυτή η πρωτεΐνη στο σώμα. Ωστόσο, τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές συνέπειες αυτής της ουσίας. Ποιες είναι λοιπόν οι επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα;

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη αυτής της ουσίας και οι πιο συχνές είναι η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη. Η σωματική αντίδραση έχει να κάνει με την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι ακριβώς η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που δεν υπάρχει ως έχει στα τρόφιμα αλλά σχηματίζεται όταν η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι έρχονται σε επαφή με το νερό. Το τελευταίο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής της.

Το σιτάρι αποτελεί μέρος της δυτικής διατροφής ως βασικό φαγητό για περίπου 10.000 χρόνια. Ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων το έχει τροποποιήσει γενετικά, καθιστώντας το όλο και πιο ανθεκτικό σε παράσιτα και καιρικές συνθήκες.

Αυτό ακριβώς οφείλεται στο ότι η κατανάλωσή του αυξήθηκε σταδιακά. Στην πραγματικότητα, είναι επειδή το ιξώδες και η ελαστικότητά του το έκαναν ένα αξιοσημείωτο συστατικό όχι μόνο για τα βιομηχανικά αρτοσκευάσματα αλλά και ως πρόσθετο τροφίμων.

Έτσι, προκάλεσε την υπερέκθεση του πληθυσμού σε γλουτένη και κατά συνέπεια συναφείς ασθένειες προέκυψαν. Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη.

τροφές με γλουτένη
Η γλουτένη είναι παρούσα σχεδόν παντού. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την ανεχθούν.

Επιδράσεις της γλουτένης στο σώμα

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με διαταραχές της γλουτένης παρουσιάζουν συχνά γαστρεντερικά και εξω-εντερικά συμπτώματα. Με τη σειρά της, η βλάβη του εντέρου οδηγεί σε περαιτέρω συνέπειες.

Οι πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Κοιλιακό άλγος
 • Υπερβολική παραγωγή φυσικού αερίου
 • Αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα
 • Πονοκέφαλο
 • Κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Δερματίτιδα
 • Αναιμία
 • Ευερεθιστότητα

Άλλες επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Internal Medicine, είναι κοινό για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη να παρουσιάζουν αδυναμία αύξησης του βάρους, ανορεξία, ανεπάρκειες βιταμινών και ελαττώματα σμάλτου δοντιών, εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα.

Το άρθρο καταδεικνύει επίσης ότι σε εφήβους και ενήλικες οι εκδηλώσεις τείνουν να είναι πιο άτυπες. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και μπορεί ακόμη και να φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας, η συνεχής πρόσληψη τροφών με γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως:

 • Ενδοκρινικές διαταραχές
 • Πρωτοβάθμια στειρότητα
 • Επαναλαμβανόμενες αμβλώσεις
 • Καθυστερημένη εφηβεία
 • Πρώιμη εμμηνόπαυση
 • Προβλήματα οστών όπως οστεοπενία, οστεοπόρωση και οστεομαλακία

Ομοίως, φαίνεται ότι τα άτομα με μακροχρόνια μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως καρκίνος του εντέρου, κακοήθη λεμφώματα, οροφαρυγγικοί όγκοι και κατάγματα οστών.

Εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή

Η επιστήμη υποστηρίζει το γεγονός ότι η καλύτερη θεραπεία για οποιαδήποτε δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για μια ζωή. Έτσι, όσοι υποφέρουν από αυτήν, πρέπει να εξαλείψουν τα προϊόντα που παράγονται από σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι (TACC). Επίσης, πρέπει να έχετε κατά νου ότι πολλοί τύποι επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσαν να την περιέχουν.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει γλουτένη σε ορισμένους τύπους παγωτού, σάλτσες, μπύρα, ακόμη και σε ποτά και ορισμένα φάρμακα. Ευτυχώς, τα περισσότερα προϊόντα σήμερα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ως “Χωρίς σιτάρι” και “Χωρίς γλουτένη”. Χρησιμοποιούν τέτοια λογότυπα για τον εντοπισμό προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Ακόμα κι έτσι, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα κρέατα, τα φρούτα, τα λαχανικά ή άλλα τρόφιμα θα μπορούσαν να μολυνθούν από το απλό γεγονός της επαφής με τη γλουτένη. Έτσι, πρέπει να γνωρίζετε τι αγοράζετε.

χωρίς γλουτένη
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η καλύτερη θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με την πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης.

Μια υγιεινή διατροφή χωρίς σιτάρι

Όποιος ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι ισορροπημένη. Όταν αναζητάτε εναλλακτικές λύσεις για το σιτάρι, υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές όπως:

 • Ρύζι
 • Κεχρί
 • Καλαμπόκι
 • Ζαχαρόχορτο
 • Κινόα
 • Αμάραντος

Ως συνήθως, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία διατροφής εάν έχετε απορίες. Θα πρέπει να μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε μια σωστή δίαιτα μόνο για εσάς αφού αξιολογήσετε τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Τι πρέπει να θυμάστε για τις επιπτώσεις της γλουτένης στο σώμα

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επιδράσεις της γλουτένης στο σώμα είναι πολλές και ποικίλες. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να την χωνέψουν, άλλοι είναι αλλεργικοί σε αυτήν και αρρωσταίνουν μετά την κατάποση. Επηρεάζει κυρίως το πεπτικό σύστημα.

Επομένως, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα δυσανεξίας, ώστε να μπορούν να κάνουν τη σωστή διάγνωση. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας εάν επιβεβαιώσουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Reig-Otero, Y., Mañes, J., Manyes, I., & Font, L. (2017). Sensibilidad al gluten no celíaca (SGNC): manejo nutricional de la enfermedad. Nutr Clin Diet Hosp37(1), 171-82.
 • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
 • Pes GM, Bibbò S, Dore MP. Coeliac disease: beyond genetic susceptibility and gluten. A narrative review. Ann Med. 2019;51(1):1-16. doi:10.1080/07853890.2019.1569254
 • Parada, A., & Araya, M. (2010). El gluten: Su historia y efectos en la enfermedad celíaca. Revista médica de Chile138(10), 1319-1325.
 • Bai, J., Zeballos, E., Fried, M., Corazza, G., Schuppan, D., & Farthing, M. (2012). Guías Mundiales de la Organización Mundial de Gastroenterología: Enfermedad celíaca.
 • Han Y, Chen W, Li P, Ye J. Association Between Coeliac Disease and Risk of Any Malignancy and Gastrointestinal Malignancy: A Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(38):e1612. doi:10.1097/MD.0000000000001612
 • Akhondi H, Ross AB. Gluten And Associated Medical Problems. [Updated 2020 Jul 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.