Ινομυϊκή δυσπλασία: Διάγνωση και Θεραπεία

Η ινομυϊκή δυσπλασία μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή πολλοί ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Σήμερα, θα σας πούμε περισσότερα για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της νόσου.
Ινομυϊκή δυσπλασία: Διάγνωση και Θεραπεία
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η ινομυϊκή δυσπλασία είναι μια ασθένεια που προκαλεί την ανώμαλη ανάπτυξη μιας ή περισσότερων αρτηριών στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, αυτή η ανώμαλη ανάπτυξη επηρεάζει τα τοιχώματα αυτών των μεγάλων αγγείων, οδηγώντας σε ποικίλες συνέπειες. Για παράδειγμα, στένωση των αγγείων, ανευρύσματα ή ρήξη (αρτηριακή ανατομή).

Η στένωση και η ρήξη μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ροής του αίματος μιας αρτηρίας. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία θα εξετάσουμε λεπτομερώς στο επόμενο άρθρο. Η ινομυϊκή δυσπλασία επηρεάζει ιδιαίτερα τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ασθένεια αυτή επηρεάζει πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες, καθώς και ορισμένα παιδιά, μπορούν επίσης να πάσχουν από τη νόσο.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο συχνή είναι αυτή η ασθένεια στο γενικό πληθυσμό. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι ασθενείς με ήπια ινομυϊκή δυσπλασία συχνά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ως αποτέλεσμα, η κατάστασή τους παραμένει απαρατήρητη.

Τα αίτια για την ινομυϊκή δυσπλασία

Επί του παρόντος, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς οδηγεί στην ινομυϊκή δυσπλασία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το θέμα:

Πρώτον, ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν την ύπαρξη γενετικής αιτίας. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες διαφορετικών μελών της οικογένειας με διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να ποικίλλει και ορισμένα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην την αναπτύξουν καθόλου.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε, η νόσος είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Ως εκ τούτου, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι ορμόνες μπορεί να διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της νόσου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τη δυσπλασία. Και τέλος, άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Η μη φυσιολογική ανάπτυξη των αρτηριών που αρδεύουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια οξυγόνου
 • Η ανατομική θέση και η κίνηση της αρτηρίας μέσα στο σώμα
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Κάπνισμα

Συμπτώματα από την ινομυϊκή δυσπλασία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά τη διάγνωση αυτής της ασθένειας είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν ορισμένοι ασθενείς εξαρτώνται από το ποιες αρτηρίες έχουν προσβληθεί. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρχουν ή όχι στενώσεις, σχισμές ή ανευρύσματα στις προσβεβλημένες αρτηρίες.

Κάθε πόνος ή κλινικό σύμπτωμα που έχει να κάνει με τη νόσο προέρχεται από το όργανο στο οποίο η προσβεβλημένη αρτηρία μεταφέρει αίμα. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένα από τα πιθανά συμπτώματα της ινομυϊκής δυσπλασίας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Αιματολογικές εξετάσεις που αποκαλύπτουν τη μη φυσιολογική λειτουργία του νεφρού
 • Ένα φύσημα που ο γιατρός μπορεί να ακούσει στο λαιμό χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο
 • Βουητό στα αυτιά
 • Πόνος
 • Ενδοκρανιακή αιμορραγία

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως έχουμε αναφέρει, τα συμπτώματα που βιώνει ένας συγκεκριμένος ασθενής εξαρτώνται από το ποια αρτηρία επηρεάζει η νόσος.

Η διάγνωση

Ινομυϊκή δυσπλασία: Διάγνωση και Θεραπεία
Επί του παρόντος, μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για τη διάγνωση αυτής της νόσου είναι η αρτηριογραφία.

Η διάγνωση της ινομυώδους δυσπλασίας συνίσταται σε μια απεικονιστική διερεύνηση των αιμοφόρων αγγείων. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που επιτρέπουν στους ειδικούς να πραγματοποιούν αυτή τη διαγνωστική εξέταση, όπως:

 • Υπερηχογράφημα Doppler: Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική υπερήχων για τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Αρτηριακή ACT: Αυτή χορηγεί σκιαγραφικό στις φλέβες.
 • Ένας ειδικός τύπος μαγνητικής τομογραφίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να διαγνώσουν αυτή τη νόσο, οι γιατροί πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία γνωστή ως αρτηριογράφημα ή αγγειογραφία. Ένας ακτινολόγος, αγγειοχειρουργός, καρδιολόγος ή ειδικός στην αγγειολογία πρέπει να εκτελέσει τη διαδικασία.

Θεραπεία

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυϊκή δυσπλασία. Ως εκ τούτου, η θεραπεία αυτής της πάθησης επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση των επιπλοκών.

Ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό είναι:

 • Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα: Για παράδειγμα, η ασπιρίνη
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
 • ΜΣΑΦ: Για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων που συχνά εμφανίζουν οι ασθενείς.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της ροής του αίματος

μέσω των στενών αγγείων. Οι ειδικοί συνήθως χρησιμοποιούν διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή η διαδερμική διαφραγματική αγγειοπλαστική (PTA). Ωστόσο, η επιλογή αυτών των διαδικασιών εξαρτάται από τις προσβεβλημένες αρτηρίες, την παρουσία συμπτωμάτων και τη σοβαρότητά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bragulat Baur, E., de la Sierra Iserte, A., & Alcaraz Asensio, A. (2013). Displasia fibromuscular de la arteria renal. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(01)71119-1
 • Benavente Fernández, L., Calleja, S., Fernández, J. M., & Lahoz, C. H. (2008). Fibromuscular dysplasia. Asymptomatic dissection and occlusion of the basilar artery | Displasia fibromuscular, disección y oclusión asintomática de la arteria basilar. Neurologia.
 • Blanes-Mompó, J. I., Crespo-Moreno, I., ómez-Palonés, F. G., Martínez-Meléndez, S., Martínez-Perelló, I., Ortiz-Monzón, E., … Verdejo-Tamarit, R. (2013). Claudicación intermitente en el adulto joven: arteriopatía no arteriosclerótica. Angiología. https://doi.org/10.1016/s0003-3170(02)74743-3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.