Ανεύρυσμα της αορτής: Τι είναι, τύποι και συμπτώματα

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη διάγνωση ενός ανευρύσματος της αορτής είναι ΄ότι είναι είτε συχνά ασυμπτωματική είτε εκδηλώνεται μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η ιατρική ακριβείας και οι πρόοδοι στη γενετική έχουν ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για την έγκαιρη ανίχνευση αυτού του προβλήματος.
Ανεύρυσμα της αορτής: Τι είναι, τύποι και συμπτώματα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Γενικά, ένα ανεύρυσμα της αορτής είναι μια ανωμαλία στην αρτηρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο. Εμφανίζεται όταν υπάρχει μια ανώμαλη διεύρυνση του αιμοφόρου αγγείου, η οποία συνεπάγεται αύξηση της διαμέτρου του περίπου 40% ή περισσότερο.

Ένα από τα πολύπλοκα μέρη ενός ανευρύσματος της αορτής είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται αργά και είναι ασυμπτωματικό. Έτσι, είναι δύσκολο να εντοπιστεί από νωρίς. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συνήθως το μαθαίνουν όταν πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για άλλο λόγο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να αποτραπεί αυτή η ανωμαλία. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή και το κόψιμο του καπνίσματος, είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να το κρατήσετε μακριά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ανευρύσματος της αορτής είναι η ρήξη γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τι είναι το ανεύρυσμα της αορτής;

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια εντοπισμένη διαστολή σε ένα καθορισμένο σημείο της αορτικής αρτηρίας. Αναδύεται και παραμένει με την πάροδο του χρόνου. Σε γενικές γραμμές, εμφανίζεται μετά από μια αραίωση και αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτή η ανωμαλία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή της αρτηρίας αλλά συχνότερα στην κοιλιακή αορτή. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 60 ετών με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, καπνίσματος και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το ανεύρυσμα αποδυναμώνει την αρτηρία σε σημείο ρήξης. Κατά συνέπεια, γίνεται απειλητική για τη ζωή όταν συμβεί. Μόνο το 20% των ασθενών επιβιώνουν από ένα τέτοιο γεγονός.

Μια αρτηρία κατευθείαν από την καρδιά.
Το ανεύρυσμα της αορτής ενέχει τον κίνδυνο ρήξης στην οποία η θνησιμότητα είναι 20%.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Γνωρίζατε ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία;

Τύποι ανευρύσματος και συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις τύποι ανευρυσμάτων αορτής:

  • Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής συμβαίνει στην αορτή της κοιλιάς και συνήθως είναι πάνω από τρία εκατοστά. Είναι το πιο πιθανό να σπάσει.
  • Το θωρακικό ανεύρυσμα διασχίζει το θώρακα και εμφανίζεται στο τμήμα της αρτηρίας που βγαίνει από την καρδιά.
  • Το ανεύρυσμα διατομής (ή αορτικός διαχωρισμός) είναι μια κλινική μέθοδος κατά την οποία η αορτή σχίζεται από μέσα αλλά παραμένει άθικτη εξωτερικά. Επιπλέον, ανυψώνει το μεσαίο στρώμα της αρτηρίας όταν το αίμα εισέρχεται στο σχίσιμο και δημιουργεί ένα νέο κανάλι στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν:

  • Μια μάζα στην κοιλιά που φαίνεται να πάλλεται είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Γίνεται έντονα επώδυνο αργότερα, κυρίως στην πλάτη, το οποίο υποχωρεί όταν αλλάζετε θέση.
  • Το θωρακικό ανεύρυσμα προκαλεί έντονο πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης, καθώς και βήχα και συριγμό. Μερικές φορές προκαλεί πόνο στα χέρια ή στο στήθος και οι άνθρωποι μπορεί να το παρεξηγήσουν για καρδιακή προσβολή. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές.
  • Τέλος, ένα ανεύρυσμα διατομής συχνότερα εκδηλώνεται με ξαφνικό και έντονο πόνο στην πλάτη στην περιοχή μεταξύ των ωμοπλάτων.

Τα αίτια του ανευρύσματος της αορτής

Επί του παρόντος, η διαθέσιμη έρευνα υποδηλώνει ότι ένα ανεύρυσμα αορτής έχει ένα γενετικό συστατικό. Μεγάλης κλίμακας μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος (GWAS), που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Καρδιοαγγειακό Δίκτυο Έρευνας (RECAVA) το 2010, διαπίστωσε ότι μια ανωμαλία στο γονίδιο DAB2IP υπάρχει σε έως και 40% των ατόμων με αυτήν την πάθηση.

Ομοίως, η προκαταρκτική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Vascular Discovery From Genes to Medicine Scientific Sessions 2020, έδειξε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 29 μεταλλάξεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της.

Επιπλέον, είναι επίσης γνωστό ότι ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση αποδυναμώνουν το τοίχωμα της αορτής και γίνονται βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ανευρύσματος. Ομοίως, οι φλεγμονώδεις ασθένειες της αορτής, καθώς και η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Αρτηρίες με αρτηριοσκλήρωση.
Η αρτηριοσκλήρυνση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην ανάπτυξη ανευρυσμάτων.

Διαβάστε επίσης: Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά: Τι να ξέρετε

Διάγνωση και θεραπεία για το ανεύρυσμα της αορτής

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σημάδι αυτού του προβλήματος, είτε επειδή εμφανίζεται αυθόρμητα είτε επειδή προκαλείται κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Ένας γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση πραγματοποιώντας ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας.

Η ιατρική ακριβείας, εξετάζοντας τον γενετικό χάρτη των ατόμων, θα είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο αυτής της νόσου πολύ νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, θα οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και θα βελτιώσει την πρόγνωση.

Η θεραπεία για ανεύρυσμα αορτής είναι χειρουργική. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το μέγεθος του ανευρύσματος υπερβαίνει τα 5 εκατοστά εάν είναι κοιλιακό ή τα 7.5 εάν είναι θωρακικό. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα σε περίπτωση ανευρύσματος διατομής και θα καταφύγει σε χειρουργική επέμβαση μόνο ως τελευταία επιλογή. Αυτή η παρέμβαση ενέχει σημαντικούς κινδύνους και στα τρία είδη ανευρυσμάτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.