Το καθημερινό περπάτημα: δείτε τα 6 οφέλη του

Το καθημερινό περπάτημα βελτιώνει την υγεία σας και αποτρέπει πνευματικές και παθολογικές ασθένειες. Μάθετε τις ωφέλειές του σήμερα!
Το καθημερινό περπάτημα: δείτε τα 6 οφέλη του
Silvia Martín Repullo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Silvia Martín Repullo.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το καθημερινό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Έχει όμως και άλλες ωφέλειες στην καθημερινή σας ζωή.

Παρακάτω θα σας δείξουμε ορισμένες ωφέλειες και ελπίζουμε πως θα ξεκινήσετε να περπατάτε κάθε μέρα.

1. Το καθημερινό περπάτημα βοηθά στην άνοια

Οι αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαταραχές, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της άνοιας.

Γι’ αυτό, το καθημερινό περπάτημα σε συνδυασμό με μια ρουτίνα ασκήσεων, για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την πνευματική σας λειτουργία.

2. Το περπάτημα βοηθά την καρδιά

Ψηφιακή απεικόνιση καρδιάς

Η καρδιά σας επωφελείται περισσότερο όταν περπατάτε καθημερινά.

Το περπάτημα βοηθά την καρδιά να διοχετεύει το αίμα χωρίς κόπο, και έτσι ωφελείται ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακά προβλήματα.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία έγινε το 2018, το περπάτημα  μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία κατά του καρκίνου, επειδή μειώνει το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από τις θεραπείες.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τόσο γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από καρκίνο του μαστού, όσο και άτομα με καρκίνο του εντέρου, μπορούν να καταπολεμήσουν και ν’ αποτρέψουν αυτά τα είδη καρκίνου με καθημερινό περπάτημα 180 λεπτών.

Υπάρχουν λοιπόν καλοί λόγοι για να περπατάτε τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα.

4. Το καθημερινό περπάτημα βελτιώνει τη διάθεση

Σύμφωνα με ορισμένα πειράματα που εκτελέστηκαν σε άτομα τα οποία συνήθιζαν να περπατούν και να ασκούνται κάθε μέρα, το καθημερινό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Σε περιόδους συναισθηματικού άγχους, πνευματικής εξάντλησης ή κατάθλιψης είναι καλό να πάτε για έναν περίπατο στο πάρκο ή για πεζοπορία σε ένα βουνό, είτε μόνοι είτε με κάποιο άλλο άτομο.

5. Το περπάτημα αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D

Η βιταμίνη D επιτρέπει την απορρόφηση φωσφόρου και ασβεστίου από τα οστά, κατ’ επέκταση δυναμώνει το σκελετικό σας σύστημα. Έχει φανεί πως οι μεγάλοι περίπατοι, σε ηλιοφάνεια, αυξάνουν την ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα σας.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, το σώμα αρχίζει να παράγει βιταμίνη D. Μια βιταμίνη απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των οστών. Το να πάτε για περπάτημα, ενώ χρησιμοποιείτε αντηλιακό, είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς καθώς υπάρχουν ελάχιστες τροφές οι οποίες περιέχουν βιταμίνη D.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται το καθημερινό περπάτημα για τους ηλικιωμένους, επειδή τους βοηθά να δυναμώσουν τα οστά τους.

6. Βοηθά σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας

Άνδρας με στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες που αποφασίζουν να περπατούν καθημερινά, ωφελούνται ιδιαίτερα στη σεξουαλική τους ζωή. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα, όντας φυσική δραστηριότητα, μειώνει τη στυτική δυσλειτουργία.

Είναι αποτελεσματικό και σε πολλές γυναίκες, επειδή τις επιτρέπει να έχουν μια πλήρως ενεργή σεξουαλική ζωή, με μεγαλύτερο ποσοστό ευχαρίστησης.

Βιώστε τις ωφέλειες που προσφέρει το καθημερινό περπάτημα

Το περπάτημα δεν δυναμώνει μονάχα τα πόδια, αλλά βοηθά ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μυαλού σας. Αυτή η δραστηριότητα έχει την ικανότητα να σας χαλαρώνει, να εξουδετερώνει το άγχος, να καταπολεμά την κατάθλιψη, και να σας γεμίζει ενέργεια.

Επίσης, προλαμβάνει την παχυσαρκία και σας επιτρέπει να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος. Όμως, βοηθά και στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα καλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι και ο ρυθμός με τον οποίο περπατάτε είναι σημαντικός. Θα πρέπει να έχετε ένα καλό ρυθμό που χρειάζεται λίγη προσπάθεια (και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ψώνια)!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.