Σταγόνες από ισπανική μύγα: Δηλητήριο ή αφροδισιακό;

Οι σταγόνες από ισπανική μύγα έχουν γίνει δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο ως ισχυρό αφροδισιακό για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μπορούν να βλάψουν την υγεία σας - γιατί; Μάθετε εδώ!
Σταγόνες από ισπανική μύγα: Δηλητήριο ή αφροδισιακό;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου, 2022

Οι σταγόνες από ισπανική μύγα είναι γνωστές στην αγορά ως “φυσικό Viagra” λόγω της υποτιθέμενης αφροδισιακής τους δράσης. Σύμφωνα με τη λαϊκή βιβλιογραφία, μερικές σταγόνες από αυτό το “ερωτικό φίλτρο” ανεβάζουν τη διάθεση των γυναικών για σεξ και ενισχύουν τη στύση στους άνδρες.

Ωστόσο, τα στοιχεία προειδοποιούν ότι η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη για την υγεία. Περιέχει μια τοξική χημική ένωση που ονομάζεται “κανθαριδίνη”, την οποία οι ειδικοί συνδέουν με βλάβες στο ουροποιητικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; Απλά συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι οι σταγόνες από την ισπανική μύγα;

Οι σταγόνες ισπανικής μύγας και άλλα προϊόντα που διανέμονται ως “ισπανική μύγα” είναι συμπληρώματα που υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής λόγω της αφροδισιακής τους ικανότητας. Τα ιστορικά δεδομένα λένε ότι, για παράδειγμα, ο βασιλιάς Φερδινάνδος “ο Καθολικός” χρησιμοποιούσε αυτό το φάρμακο ως σεξουαλικό αναζωογονητικό.

Επί του παρόντος, αν και οι αγορές διανέμουν συμπληρώματα με αυτό το όνομα, κανένα από αυτά δεν περιέχει το πραγματικό εκχύλισμα ισπανικής μύγας. Ο λόγος; Ένα από τα συστατικά του, η κανθαριδίνη, προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η αρχική φόρμουλα λαμβάνεται από το έντομο Lytta vesicatoria, που ονομάζεται επίσης “σκαθάρι της φουσκάλας”, το οποίο προκαλεί φουσκάλες όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Τα σκαθάρια συνθλίβονται και συνδυάζονται με ποτά ή γλυκά για να προωθήσουν την αίσθηση θερμότητας στο σώμα και το πρήξιμο στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται σε μια φλεγμονώδη διαδικασία που μερικές φορές οδηγεί σε θανατηφόρα αποτελέσματα.

Σταγόνες από ισπανική μύγα: Δηλητήριο ή αφροδισιακό;
Η ουσία κανθαριδίνη προέρχεται από ένα έντομο που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Το δηλητήριό του προκαλεί φουσκάλες στο ανθρώπινο δέρμα.

Κίνδυνοι από την ισπανική μύγα

Μια πρόσφατη αναφορά στο Acta Médica Portuguesa προειδοποιεί για τους κινδύνους της κανθαριδίνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άνθρωποι έχουν αναφέρει δηλητηρίαση από την ουσία αυτή σε πολλές περιπτώσεις και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Πεπτική αιμορραγία
 • Κοιλιακό άλγος
 • Εμετός αίματος
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Σπασμοί
 • Κώμα

Στην αναφερόμενη περίπτωση, ένας ασθενής 51 ετών εμφάνισε σοβαρή δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση ενός σκευάσματος τσαγιού που περιείχε ισπανική μύγα. Συγκεκριμένα ανέφερε αίσθημα καύσου στο στόμα, διάρροια και αιματουρία (αίμα στα ούρα). Επίσης, η διάγνωση αποκάλυψε οξεία νεφρική βλάβη και άτυπη νευρολογική συμπτωματολογία.

Η ισπανική μύγα σήμερα

Οι σταγόνες ισπανικής μύγας και κάθε προϊόν που περιέχει κανθαριδίνη δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ενώ η ουσία αποτελεί αντικείμενο έρευνας, δεν έχει εγκριθεί για χρήση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην πραγματικότητα, αυτός ο κυβερνητικός φορέας δεν αναγνωρίζει κανένα φυσικό αφροδισιακό που δεν κυκλοφορεί χωρίς συνταγή ως ασφαλές ή αποτελεσματικό.

Ακόμα κι έτσι, όπως έχουμε συζητήσει, υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που υποτίθεται ότι περιέχουν “ισπανική μύγα”. Αυτά τα σκευάσματα συνήθως δεν περιέχουν αυθεντική κανθαριδίνη λόγω των πιθανών κινδύνων της. Αντ’ αυτού, περιέχουν συστατικά όπως η μάκα, το τζίνσενγκ και το γκίνγκο μπιλόμπα, τα οποία διατίθενται επίσης στην αγορά ως φυσικά αφροδισιακά.

Εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης

Οι επαγγελματίες της ουρολογίας ή της γυναικολογίας θα πρέπει να εξετάζουν τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας. Αν και υπάρχουν πολλά αφροδισιακά προϊόντα που υπόσχονται σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αναποτελεσματικά. Ορισμένα από αυτά είναι ακόμη και επικίνδυνα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες υγιεινές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων με φυσικό τρόπο. Η άσκησή τους συμβάλλει στην πρόληψη των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και, γενικότερα, στη διατήρηση της ευεξίας.

Σωματική άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τη σεξουαλική υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine Reviews συνέδεσε την άσκηση με μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση στις γυναίκες. Επιπλέον, μια ακόμα μελέτη στο ίδιο περιοδικό αναφέρει ότι η συνήθεια αυτή βελτιώνει τις στύσεις και μειώνει τον κίνδυνο ανδρικής ανικανότητας.

Γιατί προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα; Συγκεκριμένα, η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, μειώνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, ενισχύει και την αυτοεκτίμηση, η οποία συνδέεται με μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Μασάζ

Τα μασάζ δεν λύνουν τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι ένα βοηθητικό μέσο για τη βελτίωση της προσωπικής ζωής ως ζευγάρι. Το μασάζ όχι μόνο μειώνει το στρες και την ένταση, αλλά και διεγείρει τις ερωτογενείς ζώνες.

Ηλιοθεραπεία

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η ηλιοθεραπεία είναι ευεργετική για τη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European College of Neuropsychopharmacology διαπίστωσε ότι 30 λεπτά ηλιοθεραπείας διεγείρουν την παραγωγή τεστοστερόνης σε άνδρες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Με τη σειρά του, βοηθά στην αύξηση έως και 3 φορές της σεξουαλικής τους ικανοποίησης.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Μια πτυχή που δεν πρέπει να παραμελήσετε όταν πρόκειται για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης είναι η διατροφή. Το Sexual Medicine Reviews ανέφερε ότι μοντέλα όπως η μεσογειακή διατροφή βοηθούν στη μείωση των διαταραχών στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Παράλληλα, μια άλλη δημοσίευση στο ίδιο περιοδικό κατέληξε στα ίδια ευρήματα και στις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία -που συνδέονται με την κακή διατροφή- εξηγούν ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σταγόνες από ισπανική μύγα: Δηλητήριο ή αφροδισιακό;
Η μεσογειακή διατροφή υποστηρίζεται ως κατάλληλο διατροφικό μοντέλο για την πρόληψη των ελαττωμάτων στη σεξουαλική λειτουργία.

Τι πρέπει να θυμάστε για την ισπανική μύγα

Παρά τη φήμη του ως φυσικό αφροδισιακό, οι ειδικοί θεωρούν την ισπανική μύγα επικίνδυνη για την υγεία. Οι ειδικοί αυτοί δεν εγκρίνουν τη χρήση της και υπάρχουν προειδοποιήσεις για σοβαρές παρενέργειες μετά την κατανάλωσή της. Αν και τα προϊόντα εξακολουθούν να διακινούνται με την ονομασία της, πιθανότατα δεν περιέχουν το εκχύλισμα που λαμβάνεται από το είδος Lytta vesicatoria.

Εάν υπάρχουν προβλήματα σεξουαλικής υγείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο επαγγελματία, είτε ουρολόγο, είτε γυναικολόγο, είτε σεξολόγο. Υπάρχουν πολλοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι για τη θεραπεία τόσο των ανδρικών όσο και των γυναικείων δυσλειτουργιών. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας πρέπει να εξετάζει κάθε περίπτωση σε ατομική βάση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lytta vesicatoria. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 07 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Lytta_vesicatoria
 • Karras, D. J., Farrell, S. E., Harrigan, R. A., Henretig, F. M., & Gealt, L. (1996). Poisoning from “Spanish fly” (cantharidin). The American Journal of Emergency Medicine, 14(5), 478–483. https://doi.org/10.1016/s0735-6757(96)90158-8
 • Cervera, C. (21 de agosto de 2015). La mosca española, el venenoso afrodisíaco que pudo matar a Fernando «El Católico». ABC. https://www.abc.es/espana/20150821/abci-mosca-espanola-afrodisaaco-veneno-201508192228.html
 • Diaz P, Carneiro A, Montes V, Alves S. Um Afrodisíaco Potencialmente Fatal: Intoxicação por Cantaridina [A Potentially Fatal Aphrodisiac: Cantharidin Poisoning]. Acta Med Port. 2020 Apr 1;33(4):284-287. Portuguese. doi: 10.20344/amp.11567. Epub 2020 Apr 1. PMID: 32238244.
 • Food and Drug Administration. (2019). Bulk Drug Substances Nominated for Use in Compounding Under Section 503A of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act. https://www.fda.gov/media/120691/download
 • Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):1-10. doi:10.4103/0973-7847.112832
 • Stanton AM, Handy AB, Meston CM. The Effects of Exercise on Sexual Function in Women. Sex Med Rev. 2018 Oct;6(4):548-557. doi: 10.1016/j.sxmr.2018.02.004. Epub 2018 Mar 30. PMID: 29606554.
 • Gerbild H, Larsen CM, Graugaard C, Areskoug Josefsson K. Physical Activity to Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies. Sex Med. 2018;6(2):75-89. doi:10.1016/j.esxm.2018.02.001
 • Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:31624. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.31624
 • European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). “Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918214443.htm>.
 • La J, Roberts NH, Yafi FA. Diet and Men’s Sexual Health. Sex Med Rev. 2018 Jan;6(1):54-68. doi: 10.1016/j.sxmr.2017.07.004. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28778698.
 • Towe M, La J, El-Khatib F, Roberts N, Yafi FA, Rubin R. Diet and Female Sexual Health. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):256-264. doi: 10.1016/j.sxmr.2019.08.004. Epub 2019 Oct 25. PMID: 31669123.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.