4 Μύθοι σχετικά με την κατανάλωση σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο γνωστά τρόφιμα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν μύθοι γύρω από την κατανάλωσή του που καλό είναι να καταρρίπτονται.
4 Μύθοι σχετικά με την κατανάλωση σκόρδου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με την κατανάλωση σκόρδου που έχουν δημιουργήσει σύγχυση ως προς τις ιδιότητές του. Αν και είναι αλήθεια ότι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, ορισμένες από τις “σχεδόν θαυματουργές” επιδράσεις που του αποδίδονται δεν είναι αληθινές.

Όπως και άλλα τρόφιμα, αυτός ο βολβός μπορεί να συμβάλει στη φροντίδα της υγείας όταν περιλαμβάνεται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και παρόλο που το φαρμακολογικό του δυναμικό έχει μελετηθεί εκτενώς, ορισμένες επιδράσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ψευδείς πεποιθήσεις.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Οι 4 μύθοι για την κατανάλωση σκόρδου και οι αλήθειες τους

Το σκόρδο (Allium sativum L.)  χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Χρησιμοποιείται συχνά για να καρυκεύσει κρέατα, ψάρια, σούπες και πιάτα με ρύζι, μεταξύ πολλών άλλων συνταγών. Είναι επίσης ένα συστατικό που εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Όπως αναφέρεται σε μια ανασκόπηση στο Avicenna Journal of Phytomedicine, η κύρια δραστική του ένωση, η αλικίνη, προσδίδει αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά, υπογλυκαιμικά και αντιιικά αποτελέσματα.

Έτσι, μόνη της ή ως συμπληρωματική θεραπεία, η πρόσληψή του βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών της υγείας. Το πρόβλημα; Πολλές από τις επιδράσεις του δεν είναι τόσο μαγικές όσο νομίζουν κάποιοι. Στην πραγματικότητα, αρκετές από τις εφαρμογές του έχουν χαρακτηριστεί ως μύθοι. Για να δούμε.

1. Κατανάλωση σκόρδου για απώλεια βάρους

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την κατανάλωση σκόρδου είναι ότι η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Υποστηρίζεται ότι το μάσημα μιας σκελίδας σκόρδου πρωί-πρωί -μόνο του ή σε συνδυασμό με μια κουταλιά ελαιόλαδο ή μέλι- ενεργοποιεί το μεταβολισμό και προωθεί την καύση λίπους.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διαψευστεί από γιατρούς, διατροφολόγους και επιστήμονες. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου με άδειο στομάχι έχει διαφορετική επίδραση από την κατανάλωσή του άλλες ώρες της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία τροφή ή ένωση που από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει σημαντική απώλεια βάρους. Η διαδικασία της απώλειας βάρους απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν διατροφολόγοι, γιατροί, γυμναστές, ακόμη και ψυχολόγοι.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ένα υγιές και σταθερό βάρος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου για να επιτευχθεί ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

Τι λέει η επιστήμη για το σκόρδο και την απώλεια βάρους

Είναι σαφές ότι το σκόρδο από μόνο του δεν βοηθά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η συμπερίληψή του ως μέρος μιας ισορροπημένης, ελεγχόμενης σε θερμίδες δίαιτας μπορεί να είναι ευεργετική.

Μια ανάλυση στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου δεν έχουν σημαντική επίδραση στο σωματικό βάρος ή στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της περιφέρειας της μέσης σε παχύσαρκους ασθενείς.

Μια μελέτη στο Advanced Biomedical Research ανέφερε ότι η συμπληρωματική χορήγηση σκόρδου προάγει τη μείωση του σωματικού βάρους και της λιπώδους μάζας σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, σε αυτές, αντί για ωμό σκόρδο χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα όπως το λάδι σκόρδου και το εκχύλισμα σκόρδου.

Έχοντας πει όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι το σκόρδο μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, αλλά δεν σας κάνει να χάσετε κιλά από μόνο του ή σε μείγματα.
garlic consumption myths and weight loss
Κανένα τρόφιμο δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους από μόνο του. Το αδυνάτισμα με υγιεινό τρόπο απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση.

2. Σκόρδο για την αποτοξίνωση του αίματος

Υπάρχουν εκείνοι που καταναλώνουν ωμό σκόρδο με την ιδέα του “καθαρισμού” ή της “αποτοξίνωσης” του αίματος. Το επιχείρημα είναι ότι οι θειούχες ενώσεις αυτής της τροφής μπορούν να προωθήσουν την αποβολή των τοξινών από το αίμα διεγείροντας τη λειτουργία του ήπατος.

Αλλά είναι αλήθεια αυτό; Δυστυχώς, είναι ακόμα ένας από τους πολλούς μύθους.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το ωμό σκόρδο, το παλαιωμένο σκόρδο ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα αυτής της τροφής, καθαρίζει το αίμα. Αντιθέτως, οι ειδικοί σε θέματα ιατρικής και διατροφής προειδοποιούν ότι οτιδήποτε ισχυρίζεται ότι “αποτοξινώνει” είναι πιθανό να μην κάνει καλό.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: τόσο το συκώτι όσο και τα νεφρά είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος και τη διάσπαση των άχρηστων ουσιών. Έτσι, εφόσον τα όργανα αυτά είναι υγιή, δεν είναι απαραίτητο να προσλαμβάνουμε εξωτερικά βοηθήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Φυσικά, το σκόρδο είναι μία από τις πολλές τροφές που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία αυτών των οργάνων. Όμως, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, από μόνο του δεν είναι καθαριστικό.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρηθεί ο οργανισμός απαλλαγμένος από τοξίνες είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, μιας ρουτίνας άσκησης και ενός τρόπου ζωής μακριά από συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα. Η εξάλειψη της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση νερού είναι επίσης χρήσιμες.

3. Σκόρδο για τη θεραπεία του COVID-19

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ήταν ότι η κατανάλωση σκόρδου θα μπορούσε να “θεραπεύσει” τη νόσο. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, θα αρκούσε να ψιλοκόψετε 8 σκελίδες ωμού σκόρδου και να τις βάλετε σε 3 λίτρα βραστό νερό. Μόλις λαμβανόταν το έγχυμα, θα μπορούσε να ανακουφίσει “μαγικά” τα συμπτώματα.

Φυσικά, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα τρόφιμο με αντιμικροβιακές και αντιιικές δυνατότητες, από μόνο του δεν μπορεί να εξαλείψει τον κορωνοϊό ή τις κλινικές εκδηλώσεις του. Και παρόλο που είναι ένα αβλαβές φάρμακο για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απίθανο να λειτουργήσει.

Μελέτες για το σκόρδο και τις δυνατότητές του κατά του COVID-19

Προς το παρόν, οι γιατροί συμφωνούν ότι το σκόρδο δεν αποτελεί θεραπεία κατά του COVID-19. Παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις που μιλούν για τα πιθανά οφέλη του κατά της νόσου αυτής.

Στο Nutrition Journal, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι οργανοθειούχες ενώσεις και τα φλαβονοειδή του σκόρδου έχουν ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες ως επικουρική θεραπεία κατά της λοίμωξης. Ειδικότερα, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων, καθώς καθιστά δυνατή τη μείωση της χρησιμοποιούμενης δόσης. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι πιθανοί κίνδυνοι. Σε μια περίπτωση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Special Care in Dentistry , μια ασθενής υπέστη εγκαύματα στο στοματικό βλεννογόνο εξαιτίας της καθημερινής κατανάλωσης ωμού σκόρδου ως μέτρο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ίδια δημοσίευση προειδοποιεί ότι αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα στην κοιλιά και στο δέρμα όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο σκόρδο είναι ευεργετικά για την υγεία όταν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής. Η ωμή κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι συνετή.
garlic consumption myths and COVID
Πολλοί άνθρωποι κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες σκόρδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο.

4. Κατανάλωση σκόρδου κατά του καρκίνου

Αναμφίβολα, αυτός είναι ένας από τους μύθους σχετικά με την κατανάλωση σκόρδου που όλοι πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν. Η κατανάλωση σκόρδου ωμού, μαγειρεμένου ή σε συμπληρώματα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει και πολύ περισσότερο να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η ιδέα αυτή προέρχεται από διάφορες προκαταρκτικές και παρατηρησιακές μελέτες που μιλούν για τις αντικαρκινικές δυνατότητες του σκόρδου.

Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι δρα κατά μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου, μεταξύ άλλων. Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να θεωρηθεί θεραπεία.

Αντίθετα, σε δήλωση του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra (UPF ) αναφέρεται ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να επιβεβαιωθούν οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου. Επισημαίνει ότι απαιτούνται αυστηρότερες μελέτες για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο ρόλος του κατά της νόσου αυτής.

Η συμπερίληψη του σκόρδου στην κανονική διατροφή είναι υγιεινή και παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για τη φροντίδα της υγείας. Η πρόσληψή του μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή και άλλες υγιεινές συνήθειες που συνδέονται με την πρόληψη αυτού του είδους της νόσου.

Κατανάλωση σκόρδου: Τελικές επισημάνσεις

Εν ολίγοις, η ένταξη του σκόρδου στη διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Αλλά αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, από μόνο του δεν είναι θαυματουργό ούτε αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ασθένειες ή για το υπερβολικό βάρος.

Μάλιστα, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με την καθημερινή του κατανάλωση, ειδικά ωμό, καθώς μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κάψιμο στο στόμα και ερεθισμό στο στομάχι. Είναι προτιμότερο να το λαμβάνετε με μέτρο και να το προσθέτετε στα γεύματα.

Αν το επιλέξετε ως συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να ακολουθείτε τις συστάσεις κατανάλωσης του κατασκευαστή. Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν αντικαθιστά καμία ιατρική θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
 • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
 • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
 • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
 • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
 • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
 • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
 • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
 • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
 • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
 • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
 • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
 • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.