Πρώιμα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να παραμείνει στο σώμα χωρίς να εκδηλωθεί για χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα, είναι μεταδοτικός.
Πρώιμα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα πρώτα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων συχνά περνούν απαρατήρητα. Μερικές φορές μοιάζουν με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την προσβολή από τη νόσο.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος. Προσβάλλει τα μέλη και των δύο φύλων, αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις έξι νεαρές, σεξουαλικά ενεργές γυναίκες μπορεί να έχει μολυνθεί από έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μολύνεται όταν έχουν σεξουαλική επαφή με κάποιον που δεν έχει ακόμη εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο ιός του έρπητα μπορεί να ζήσει στο σώμα για αρκετά χρόνια χωρίς να εκδηλωθεί.

Τι είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Μόλις ο ιός εξαπλωθεί, παραμένει στο σώμα για όλη του τη ζωή. Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από δύο τύπους ιού: τον τύπο 1 (HSV-1) και τον τύπο 2 (HSV-2).

Γενικά, ο HSV-1 προκαλεί έρπητα από το στόμα και ο HSV-2 προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο. Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει τον HSV-1 ή τον HSV-2 μέσω του στοματικού σεξ, για παράδειγμα.

Πρώιμα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης μεταδίδεται με την επαφή δέρμα με δέρμα. Αυτό συμβαίνει μόνο αν έρθετε σε άμεση επαφή με την περιοχή που έχει έρπητα σε κάποιον που έχει μολυνθεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω φιλιού ή σεξουαλικής επαφής.

Ο έρπης είναι ανίατος. Ωστόσο, με το χρόνο και την καλή ιατρική φροντίδα, τα ξεσπάσματα γίνονται λιγότερο συχνά και πιο ακίνδυνα. Για τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα.

Πρώιμα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια ασθένεια που ξεσπά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά στη συνέχεια όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Καθώς ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα, ένα νέο ξέσπασμα εμφανίζεται λίγο καιρό αργότερα.

Το πρώτο επεισόδιο εμφανίζεται συνήθως δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει πολύ ήπια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

Μπορεί να σχηματιστούν πληγές στα γεννητικά σας όργανα, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως εξάνθημα ή φαγούρα.

Πολύ συχνά τα πρώτα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 10 ημέρες μετά τη στιγμή της μόλυνσης. Αυτά τα αρχικά συμπτώματα διαρκούν για επιπλέον 10 ημέρες. Περιλαμβάνουν κυρίως αίσθημα καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί διάχυτος πόνος στα γεννητικά όργανα, τα πόδια ή τους γλουτούς. Πολλοί βιώνουν επίσης ένα αίσθημα πίεσης στην κοιλιά.

Τυπικά συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Άτομο με επιχείλιο έρπητα

Το πρώτο επεισόδιο είναι συνήθως το πιο σοβαρό. Ωστόσο, μπορούν να αναμένονται τέσσερις έως πέντε υποτροπές μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του έρπητα των γεννητικών οργάνων, χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση επώδυνων φυσαλίδων που προκαλούν κνησμό και πόνο. Αυτές σχηματίζονται στον κόλπο, το αιδοίο, τον τράχηλο της μήτρας, το πέος, τους γλουτούς, τον πρωκτό ή το εσωτερικό των μηρών.

Οι φουσκάλες αυτές σκάνε και σχηματίζουν πληγές. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν και άλλα λιγότερο εμφανή συμπτώματα. Αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται όταν κάποιος έχει γρίπη. Περιλαμβάνουν πυρετό, αδιαθεσία, μυϊκό πόνο και πρησμένους αδένες.

Ένας ιός που παραμένει ενεργός

Μετά τον πρώτο χρόνο, μετά το πρώτο επεισόδιο, τα ξεσπάσματα γίνονται πιο σποραδικά. Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνονται πιο ήπια και ευκολότερα αντιμετωπίσιμα.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι μετά από κάθε ξέσπασμα, ο ιός καθίσταται ανενεργός. Ταξιδεύει και κατακάθεται στο τέλος του νωτιαίου μυελού. Εκεί παραμένει στα νευρικά κύτταρα, χωρίς να δημιουργεί συμπτώματα ή να προκαλεί δυσφορία.

Περιοδικά ενεργοποιείται και επιστρέφει στο σημείο από όπου ξεκίνησε η μόλυνση. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν νέα εστία όταν εμφανίζουν ξανά τα πρώτα συμπτώματα έρπητα των γεννητικών οργάνων, βασικά πόνο ή κνησμό στις περιοχές των γεννητικών οργάνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.