Γνωρίζατε ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση;

Μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας είναι η κατανάλωση καρυδιών. Για την ακρίβεια, εσείς γνωρίζατε ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση;
Γνωρίζατε ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας με μια κίνηση; Φαίνεται πως μπορείτε με τα καρύδια. Για την ακρίβεια, τα καρύδια μειώνουν την πίεση. Θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε στο σημερινό μας άρθρο.

Λίγα λόγια για την πίεση

Η υψηλή πίεση είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο με αυξανόμενο ρυθμό. Επιπλέον, συνήθως δεν παρουσιάζει ξεκάθαρα συμπτώματα και προκαλεί σημαντική ζημιά σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματος.

Για όσους έχουν υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, ή απλά ανησυχούν θέλοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μια καλή διατροφή, οι υγιεινές συνήθειες, και οι υγιεινές, φυσικές τροφές, όπως είναι τα καρύδια, μπορούν να συμβάλουν στην ευεξία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο θρεπτικός πλούτος των καρυδιών

Τα καρύδια είναι το φρούτο της καρυδιάς του γένους Juglans Regio. Πρόκειται για τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ασία, και την Κίνα. Γενικά, είναι ένα τρόφιμο με αξιόλογο θρεπτικό περιεχόμενο και βιοενεργά συστατικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν μια σειρά από υγιεινά οφέλη στο σώμα μας. Ανάμεσά τους βρίσκουμε την ωφέλιμη επίδρασή τους στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, τα καρύδια μειώνουν την πίεση.

Επιπλέον, πρόκειται για έναν καρπό, μια τροφή με μεγάλη αναγνώριση λόγω της ικανότητάς της να βελτιώνει την ευεξία. Η κατανάλωση αυτού του καρπού είναι μια δημοφιλής πρακτική εδώ και πολύ καιρό, ειδικά στη Μεσογειακή διατροφή. Ο λόγος είναι πως οι αποδείξεις δείχνουν ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

 • Ειδικότερα, αυτή η τροφή αποτελείται από 65% λίπη και 15% πρωτεΐνη.
 • Επιπλέον, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, και πολλοί από αυτούς είναι ίνες.
 • Επίσης, ξεχωρίζουν επειδή περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, α-λινολεϊκό οξύ (ALA), ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά.
 • Ταυτόχρονα, προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Ε και Β6, και μετάλλων όπως κάλιο, χαλκό, και φώσφορο.
Καρύδια και καρυοθραύστης
Τα καρύδια ξεχωρίζουν για τα ωμέγα-3 τους, τη βιταμίνη Ε, την πρωτεΐνη, και τα μέταλλά τους.

Τα καρύδια μειώνουν την πίεση – Πώς το πετυχαίνουν;

Όπως είδαμε, ένα από τα θρεπτικά στοιχεία των καρυδιών είναι το α-λινολεϊκό οξύ (ALA). Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Πενσυλβάνια εντόπισε μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καρυδιών και τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν ότι τα άτομα που έτρωγαν συχνά καρύδια είχαν μικρότερη πίεση απ’ ότι εκείνα με την ίδια διατροφή αλλά χωρίς καρύδια. Επιπλέον, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή, προσφέρει και άλλα οφέλη σε καρδιαγγειακό επίπεδα.

Έτσι, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση χάρη στο ενδιαφέρον λιπιδικό προφίλ τους με το α-λινολεϊκό οξύ. Ωστόσο, δεν προέρχονται όλα τα οφέλη τους από αυτό το συστατικό.

Και άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως τοκοφερόλες, φαινολικά οξέα, μελατονίνη και φλαβονοειδή είναι επίσης σημαντικά. Αυτά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες προστατεύουν την ενδοθηλιακή λειτουργία και μειώνουν την οξειδωτική βλάβη στις αρτηρίες.

Αυτά τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα καρύδια έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη LDL. Ωστόσο, δε γνώριζαν την επίδρασή τους στη διαστολική πίεση. Όπως ξέρετε, και οι δύο παθήσεις είναι επικίνδυνες για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ανακαλύψτε: Σωστή διατροφή για τις χρόνιες ασθένειες

Η σωστή διατροφή για την υψηλή πίεση

Η υψηλή πίεση είναι ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και πρέπει να τη θέτετε υπό έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο που υποφέρει από ασθένειες να αποτρέπει την υψηλή πίεση και να θέτει υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις της. Η υψηλή πίεση μειώνει επίσης το προσδόκιμο ζωής λόγω στεφανιαίων προβλημάτων.

Οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρετε τη μείωση της πίεσης. Οι υγιεινές συνήθειες περιλαμβάνουν:

 • Να παραμένετε σωματικά δραστήριοι. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε κάθε μέρα.
 • Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.
 • Προσπαθήστε να ελέγχετε το άγχος σας. Η φυσική άσκηση είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους διαχείρισης του άγχους. Όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης γιόγκα, τάι τσι, διαλογισμό, μασάζ, κ.λπ..
 • Να αποφεύγετε τις βλαβερές συνήθειες όπως τον καπνό και το αλκοόλ.
 • Να τρώτε υγιεινά.
Διάφορα υγιεινά τρόφιμα και τηγάνι
Η κατανάλωση καρπών από μόνη της δε θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεσή σας. Θα πρέπει να αποτελούν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Ο περιορισμός του νατρίου είναι μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή για τη μείωση της πίεσης. Αυτή η πρακτική είναι θετική για τους ηλικιωμένους, αλλά και για όσους έχουν διαβήτη.

Ομοίως, είναι σημαντικό να ενισχύσετε την κατανάλωση άλλων μετάλλων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, και άλλα.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, καρπών (ειδικά καρυδιών), και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για τη διατροφή DASH (μια διατροφική προσέγγιση για την υπέρταση). Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτής της διατροφής με τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Τα καρύδια μειώνουν την πίεση – Να τα τρώτε καθημερινά

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, όπως η Μεσογειακή ή η DASH, η κατανάλωση καρπών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της υψηλής πίεσης και των βλαβερών επιπτώσεών της. Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να υιοθετήσετε και άλλες υγιεινές συνήθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Banel D.K, Hu F.B. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2009. 90(1):56-63.
 • Cook N. R, et al. Sodium Intake and All-Cause Mortality over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. Journal of American College of Cardiology. Octubre 2016. 68(15):1609-1617.
 • Hermansen K. Diet, Blood Pressure and Hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83(Suppl 1): S113-9.
 • Jurasheck S.P, et al. Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of American College of Cardiology. Diciembre 2017. 70(23):2841-2848.
 • Kim Y, et al. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1935.
 • Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM. Alpha-linolenic acid: an omega-3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in the stroke clinic?. Biomed Res Int. 2015;2015:519830. doi:10.1155/2015/519830
 • Kris-Etherton P.M. et al. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Nutrition Reviews. Abril 2001. 59(4):103-111.
 • Schwingshackl L. et al. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. Noviembre 2017. 8(6):793-803.
 • Tindall A.M. et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A RandomizedControlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association. Mayo 2019. 8(9).
 • West Sh.G et al. Effects of Diets High in Walnuts and Flax Oil on Hemodynamic Responses to Stress and Vascular Endothelial Function. Journal of the American College of Nutrition. Junio 2013. 29(6):595-603.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.