Γιατί τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε μια δίαιτα;

Τα λίπη είναι μακροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής σας. Ωστόσο, πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ καλών και κακών λιπών και των μερίδων που πρέπει να καταναλώνετε.
Γιατί τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε μια δίαιτα;
Ariadna Álvarez Martínez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τη διατροφολόγο Ariadna Álvarez Martínez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε μια δίαιτα; Η απάντηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα είναι ναι, χωρίς αμφιβολία. Τα λίπη αντιστοιχούν σε μία από τις τρεις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών, μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Επομένως, πρέπει να τα συμπεριλάβετε σε κατάλληλες αναλογίες ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για αυτό, λόγω των πολλών μύθων που υπάρχουν εκεί έξω.

Έτσι, αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε λίγο στη σημασία των λιπών και να είμαστε αυστηροί με αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε τους τύπους λιπαρών που υπάρχουν, ποια είναι τα καλύτερα και τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Η σωματική λειτουργία και τα λιπαρά

Τα λιπαρά, που ονομάζονται επίσης λιπίδια, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των περισσότερων ετερότροφων όντων. Τα λιπίδια είναι σημαντικά μόρια για πολλές μορφές ζωής και έχουν τόσο δομικές όσο και μεταβολικές λειτουργίες. Μερικές από αυτές τις σημαντικές λειτουργίες είναι:

 • Η ενέργεια, καθώς ο μεταβολισμός ενός γραμμαρίου λίπους παράγει, κατά μέσο όρο, περίπου εννέα kcal ενέργειας.
 • Δομική, καθώς η χοληστερόλη είναι μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και είναι πρόδρομος των στεροειδών ορμονών, των χολικών οξέων και της βιταμίνης D.
 • Υποστήριξη και προστασία οργάνων όπως η καρδιά και τα νεφρά.
 • Μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K και καροτενοειδή).
 • Παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
 • Πηγές ακόρεστων λιπών.
υγιεινά λιπαρά
Η επαρκής πρόσληψη υγιεινού λίπους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Αν και οι άνθρωποι τείνουν να το ξεχνούν, τα λίπη εμπλέκονται σε σημαντικές λειτουργίες του σώματος.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λιπαρών και γιατί τα λιπαρά είναι απαραίτητα

Τα λίπη είναι απαραίτητα στη διατροφή. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους και πώς να τα καταναλώνετε. Ανάλογα με τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν λίπη και τους χημικούς δεσμούς τους, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε:

Κορεσμένα λιπαρά

Είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα βρείτε σε φυτικά έλαια όπως το λάδι καρύδας (92%) ή το φοινικέλαιο (52%).

Ακόρεστα λίπη

Είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και αποτελούνται κυρίως από έλαια: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο κ.λπ. Είναι τα πιο ευεργετικά για το ανθρώπινο σώμα λόγω των επιδράσεών τους στα λιπίδια του πλάσματος. Επιπλέον, περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη κατανάλωση επειδή ο οργανισμός δεν τα παράγει.

Υπάρχουν διαφορετικές υποομάδες:

 • Μονοακόρεστα λίπη. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα που σχετίζονται με τις λιποπρωτεΐνες LDL (συνήθως αναφέρονται ως «κακή χοληστερόλη») και αυξάνουν τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών HDL (γνωστά ως «καλή χοληστερόλη»).
 • Πολυακόρεστα λίπη. Σχηματίζονται από τη σειρά των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών LDL και HDL. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 έχουν περισσότερα αποτελέσματα  στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα. Μπορείτε να τα βρείτε κυρίως σε λιπαρά ψάρια, σπόρους και σε μερικούς καρπούς.

τροφές πλούσιες σε ω-6
Τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια και σπόροι περιέχουν ακόρεστα λίπη που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Trans-λιπαρά οξέα

Είναι το αποτέλεσμα της υδρογόνωσης φυτικών ελαίων. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης LDL και τριγλυκεριδίων μειώνοντας επικίνδυνα τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών HDL. Μπορείτε να τα βρείτε στη μαργαρίνη.

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα: Σε τι ποσότητα όμως;

Μεταξύ 30% και 35% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας των ενηλίκων πρέπει να προέρχεται από λίπη. Τα υπόλοιπα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Εν τω μεταξύ, η πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 mg / ημέρα.

Συμπέρασμα- Τα λιπαρά είναι απαραίτητα

Δεν πρέπει να απομακρύνετε τα λίπη εξ ολοκλήρου από τη διατροφή σας, καθώς τα λίπη είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Το κλειδί για την υγιεινή διατροφή είναι να διαφοροποιήσουμε τους διαφορετικούς τύπους και τις επιπτώσεις τους στο σώμα. Επιπλέον, πρέπει να τα καταναλώνετε σε κατάλληλες μερίδες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Liu AG, Ford NA, Hu FB, Zelman KM, Mozaffarian D, Kris-Etherton PM. A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutr J. 2017;16(1):53. Published 2017 Aug 30. doi:10.1186/s12937-017-0271-4
 • Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2014;13:154. Published 2014 Oct 1. doi:10.1186/1476-511X-13-154
 • Lawrence GD. Dietary fats and health: dietary recommendations in the context of scientific evidence. Adv Nutr. 2013;4(3):294–302. Published 2013 May 1. doi:10.3945/an.113.003657
 • National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 7, Fats and Other Lipids. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.