Σωστή διατροφή για τις χρόνιες ασθένειες

Οι χρόνιες ασθένειες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες, αλλά η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει αν ακολουθήσουμε ορισμένες βασικές οδηγίες. Θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με τη σωστή διατροφή για τις χρόνιες ασθένειες στο άρθρο που ακολουθεί.
Σωστή διατροφή για τις χρόνιες ασθένειες
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε σχετικά με τη σωστή διατροφή για τις χρόνιες ασθένειες.

Οι χρόνιες ασθένειες είναι ασθένειες χωρίς θεραπεία οι οποίες επιμένουν με την πάροδο του χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις, η φυσιοπαθολογία τους είναι άγνωστη, καθώς επίσης και οι αιτίες πρόκλησής τους, ή ακόμη και η θεραπεία τους.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση των συμπτωμάτων τους ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των ασθενών. Για την ακρίβεια, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να γίνονται ειδικοί οι ασθενείς στη διερεύνηση διατροφικών παρασκευασμάτων.

Ο στόχος της διατροφής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, και του πόνου. Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε μια σειρά τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, και μέταλλα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι απαιτείται ο περιορισμός τροφών που συμβάλλουν στην πρόκληση φλεγμονών.

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά.

Σωστή διατροφή για χρόνιες ασθένειες: Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Μία θρεπτική ουσία η οποία σχετίζεται ιδιαίτερα με την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών μέσω της διατροφής είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπίδια αυτής της τάξης μπορούν να μειώσουν τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό. Επίσης, βελτιώνουν το προφίλ λιπιδίων του ατόμου, όπως επιβεβαιώνει το άρθρο του Biochemical Society Transactions.

Αυτά τα λιπαρά μπορείτε να τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, στα ωμά φυτικά έλαια, στους σπόρους, και στα αβοκάντο. Για να διασφαλιστεί η ρυθμιστική τους δράση, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι τακτική.

Διάφορα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά

Οι πηγές ωμέγα-3 λιπαρών δρουν ως ρυθμιστές της φλεγμονής στο σώμα.

Ανακαλύψτε: Πέντε φυτικές πηγές των λιπαρών οξέων ωμέγα-3

Σωστή διατροφή για χρόνιες ασθένειες: Φυτοθρεπτικές ουσίες για τη μείωση του πόνου

Άλλα συμπλέγματα που ωφελούν στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών είναι οι φυτοθρεπτικές ουσίες. Πρόκειται για οργανικές ουσίες από τη φύση τους και τις βρίσκουμε κυρίως στα λαχανικά.

Οι φυτοθρεπτικές ουσίες είναι ικανές να ρυθμίζουν τη φλεγμονή και να μειώνουν το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Oxidative Medicine and Cellular LongevityΕπιπλέον, τα φυτοχημικά είναι ικανά να μειώσουν τη φθορά στα κύτταρακάτι που σημαίνει ότι μπορούν ν’ αποτρέψουν τη γήρανση.

Επιπροσθέτως, αυτά τα συμπλέγματα παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες φυσιολογικές οδούς οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του πόνου και της ευαισθησίας του νευρικού συστήματος. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών. Εν ολίγοις, μία διατροφή που περιλαμβάνει, συχνά, λαχανικά, είναι θεμελιώδης.

Σωστή διατροφή για χρόνιες ασθένειες: Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ωφελήσουν επίσης στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών. Παραδείγματος χάρη η μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου και την αύξηση της ποιότητας της ξεκούρασης.

Έχει σημαντική αντιοξειδωτική φύση και συνδέεται με την πρόληψη μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών νόσων. Επίσης, η μελατονίνη είναι ικανή ν’ ανακουφίσει από τον πόνο χρόνιων παθολογιών όπως είναι η ινομυαλγία. Ωστόσο, δε θα πρέπει να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις.

Μπορούμε επίσης ν’ αναφέρουμε τα προβιοτικά. Πρόκειται για υ γιή μικροβιωτά που προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη πολύπλοκων χρόνιων ασθενειών. Έτσι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εντερικής δυσβολίας, οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα προβιοτικών και πρεβιοτικών. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσουν την ποικιλία της χλωρίδας και άρα της συνολικής τους υγείας.

Απεικόνιση ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος

Είναι σημαντικό να νοιαζόμαστε για τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου στη διαχείριση πολύπλοκων ασθενειών, ειδικά των γαστρεντερικών ασθενειών.

Βελτίωση της διατροφής για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών

Όταν είναι χρόνιες οι παθολογίες σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Όμως, υπάρχουν τρόποι να τις διαχειριστείτε από φαρμακευτικής και διατροφικής άποψης.

Για να γίνει αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην πρόσληψη τροφών με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι τροφές είναι ικανές ν’ αλλάξουν την αντίληψη του πόνου σε ένα άτομο, καθώς και να μειώσουν τη φθορά των κυττάρων.

Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συμπληρώματα διατροφής. Κάποια από αυτά όπως η μελατονίνη και τα προβιοτικά, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου και των επιθετικών συμπτωμάτων των χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο πόνος.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα, Πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό. Εκείνος/η θα μπορέσει ν’ αναγνωρίσει τις ανάγκες σας και να σας δώσει σωστές οδηγίες.

Να θυμάστε ότι μια υγιεινή και με ποικιλία διατροφή, μαζί με συχνή σωματική άσκηση, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας κατά της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Ο υγιεινός τρόπος ζωής θα σας επιτρέψει να έχετε μια ποιοτική ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.