Τι να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

4 Φεβρουαρίου 2019
Σήμερα θα εστιάσουμε σε πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση.

Τι να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Σήμερα, η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, της κληρονομικότητας, των κακών διατροφικών συνηθειών, του καθιστικού τρόπου ζωής και άλλων. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται στενά με τις καρδιαγγειακές νόσους. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αρχίσουν να ακολουθούν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, που θα τους βοηθήσει να ελέγξουν το πρόβλημα πριν αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την υγεία τους.

Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν φυσικά και άλλες συνήθειες που παίζουν ρόλο, ωστόσο οι επιδράσεις μιας καλής ή μιας κακής διατροφής αντικατοπτρίζονται στην αρτηριακή πίεση ενός ατόμου. Σήμερα θα εστιάσουμε σε πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Όπως είπαμε παραπάνω, οι τροφές αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα όταν πρόκειται για την κατάσταση της αρτηριακής μας πίεσης. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από αυτή την πάθηση.

Μάθετε ακόμα: Σκόρδο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης φυσικά

Αλλαντικά και λουκάνικα

Τα αλλαντικά και τα λουκάνικα είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, στοιχεία καταστροφικά για την υγεία των αρτηριών και για τη συνολική κυκλοφορία του αίματος. Είναι καλύτερο να επιλέγετε άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (και τα δύο χωρίς την πέτσα), το κουνέλι, το μοσχάρι και άλλα.

Τυριά

Τα περισσότερα τυριά τείνουν να περιέχουν πολύ νάτριο, το οποίο κάνει την αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει. Αυξάνουν την ποσότητα των υγρών που κατακρατούνται από το σώμα, έτσι αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση. Μια καλή λύση είναι να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά τυριά με τυριά που δεν περιέχουν επιπλέον νάτριο, τα οποία μπορείτε σήμερα να βρείτε αρκετά εύκολα στα περισσότερα μπακάλικα.

έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Έτοιμα Σνακ που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα περισσότερα σνακ στην αγορά συνήθως περιέχουν πολύ νάτριο και πολλά λιπαρά που βλάπτουν το σώμα. Αποφεύγετε τις τηγανητές τροφές, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες, τα πρέτσελ στικ και άλλα παρόμοια σνακ.

Βούτυρο και μαργαρίνη

Το βούτυρο και η μαργαρίνη χρησιμοποιούνται συνήθως στην προετοιμασία και στο σερβίρισμα του φαγητού. Ωστόσο περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου και λιπαρών που επηρεάζουν την υγεία των αρτηριών. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση αυτών των προϊόντων σε μικρές ποσότητες ή μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως εναλλακτική.

Αποφεύγετε την κατανάλωση αποξηραμένων ή παστών κρεάτων

έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αποξηραμένων κρεάτων και άλλων προϊόντων που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα. Αυτά τα τρόφιμα συνήθως περιέχουν πολύ νάτριο, το οποίο τους επιτρέπει να διατηρούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Μάθετε ακόμα: 7 φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης

Ντρέσινγκ για σαλάτες και καρυκεύματα

Τα καρυκεύματα και τα ντρέσινγκ για σαλάτες, όπως η μαγιονέζα, το κέτσαπ  και τα συναφή περιέχουν πολύ νάτριο, το οποίο επηρεάζει την υγεία των αρτηριών, όπως ήδη γνωρίζουμε. Αντί για τα παραπάνω φτιάξτε ένα σπιτικό ντρέσινγκ με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά.

Μαύρο τσάι

έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Αυτό το είδος τσαγιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η οποία δεν συνιστάται για ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση επειδή διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση.

Γλυκάνισο

Τα τσάγια γλυκάνισου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση εντυπωσιακά, ακόμα και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή σε ακραίες περιπτώσεις.

Άλλες συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

  • Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά. Η υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο έχει βρεθεί ότι μόνο ένα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα μπορούν στην πραγματικότητα να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος.
  • Μην κάνετε καθιστική ζωή. Η έλλειψη επαρκούς άσκησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης επίσης επιταχύνουν την εξέλιξη αυτής της διαταραχής. Είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε πολύ, να πίνετε νερό, να μειώσετε το άγχος και να συμβουλεύεστε τακτικά το γιατρό σας.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη. Οι έρευνες για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς η καφεΐνη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ακόμα συνεχίζονται. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ξαφνικά, δεν είναι γνωστό αν η επίδραση έχει διάρκεια ή είναι μονάχα προσωρινή. Ωστόσο, αν υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι καλύτερο να αποφύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης.