Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο ενός απορροφητήρα

Αν θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα βρώμικα φίλτρα στον απορροφητήρα σας, διαβάστε παρακάτω και λάβετε υπόψη σας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές!
Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο ενός απορροφητήρα

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουνίου, 2023

Ο απορροφητήρας είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή για να διατηρούμε την κουζίνα απαλλαγμένη από οσμές και ατμούς ενώ μαγειρεύουμε. Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρήσης, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα φίλτρα του για να συνεχίσει να λειτουργεί άψογα. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς να καθαρίζετε ένα βρώμικο φίλτρο απορροφητήρα εύκολα και με μερικά απλά βήματα.

Με την αύξηση της τηλεργασίας, μπορεί να περνάτε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σας παρά να τρώτε έξω. Η διατήρηση ενός καθαρού και απαλλαγμένου από ακαθαρσίες περιβάλλοντος στον αέρα είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε την υγιεινή των συνταγών σας και να αποτρέψετε τη διείσδυση κακών οσμών.

Τι τύποι απορροφητήρων υπάρχουν;

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της συσκευής είναι ο εσωτερικός ανεμιστήρας που, με τη βοήθεια φίλτρων, επιτρέπει την εξαγωγή και το φιλτράρισμα του αέρα στις κουζίνες για την αποφυγή της συσσώρευσης οσμών. Ανάλογα με τον τύπο εξαερισμού, οι απορροφητήρες ταξινομούνται σε δύο τύπους:

  1. Αναρρόφηση: είναι ο προτιμώμενος τύπος στις κουζίνες εστιατορίων. Είναι οι πιο αποτελεσματικοί για την εξάλειψη των οσμών, καθώς συλλέγουν όλο τον καπνό, τον ατμό και τα αέρια από το φαγητό και τα στέλνουν προς τα έξω. Αυτό είναι εφικτό χάρη στον σωλήνα επικοινωνίας που βρίσκεται στην πρόσοψη.
  2. Φίλτρο ανακυκλοφορίας ή άνθρακα: αυτός ο τύπος απορροφητήρων είναι ο πιο συνηθισμένος στα σπίτια, λόγω της εύκολης εγκατάστασής τους. Η ιδιαιτερότητά τους, σε αντίθεση με τους αναρροφητικούς, είναι ότι δεν αποβάλλουν τον αέρα προς τα έξω, αλλά τον φιλτράρουν και τον επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής του. Συνήθως δεν είναι τόσο αποδοτικοί όσο οι πρώτοι.

Ποιος είναι ο σκοπός του καθαρισμού των βρώμικων φίλτρων στον απορροφητήρα;

Μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες οικιακές συσκευές, η οποία όμως δεν καθαρίζεται συχνά, είναι ο απορροφητήρας. Οι κύριες λειτουργίες αυτής της συσκευής είναι να διατηρεί την κουζίνα απαλλαγμένη από οσμές, να παγιδεύει τα λίπη και να απορροφά τον καπνό κατά την προετοιμασία διαφόρων συνταγών.

Χάρη στα φίλτρα του, έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τον μολυσμένο αέρα και να τον επιστρέφει στο περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Όπως και με το κλιματιστικό, ένας σωστός καθαρισμός από καιρό σε καιρό είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της λειτουργίας του.

Αν λοιπόν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πραγματοποιήσατε γενικό καθαρισμό της κουζίνας σας, θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο του απορροφητήρα με πρακτικό τρόπο και με τη χρήση φυσικών προϊόντων. Να θυμάστε ότι η βρωμιά, εκτός του ότι εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των συσκευών μας, μπορεί να προκαλέσει και την πλήρη καταστροφή τους.

Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο ενός απορροφητήρα
Ο σχολαστικός καθαρισμός της κουζίνας είναι μια εργασία που πρέπει να προγραμματίζεται από καιρό σε καιρό.

Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο του απορροφητήρα;

Οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν πολύ να απομακρύνετε όλα τα λίπη και τη βρωμιά που με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στο φίλτρο και στο εσωτερικό των απορροφητήρων. Να θυμάστε ότι ο συνεχής καθαρισμός αυτής της συσκευής είναι απαραίτητος για να διατηρείται ο αέρας στην κουζίνα όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

1. Αφαιρέστε τα φίλτρα από τον απορροφητήρα

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τον απορροφητήρα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένος και έχει κρυώσει για να αποφύγετε πιθανά βραχυκυκλώματα και δυσφορία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάντια και μάσκα.

Αναζητήστε οδηγίες για την αφαίρεση των φίλτρων στο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης ή στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι απορροφητήρες διαθέτουν έναν απλό μηχανισμό που συνίσταται στο πάτημα του ενός άκρου για να το αφαιρέσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

2. Καθαρίστε τα φίλτρα του απορροφητήρα.

Αφού αφαιρέσετε όλα τα βρώμικα φίλτρα, βρείτε ένα μεγάλο δοχείο για να τα βυθίσετε. Προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν εντελώς και προσθέστε ένα μείγμα από ξύδι και μαγειρική σόδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διαλυτικό λίπους και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Αυτό θα κάνει όλη τη βρωμιά να βγει πιο εύκολα.

Αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας μαλακής βούρτσας ή ενός πανιού, ολοκληρώστε τον καθαρισμό. Μόλις απαλλαγεί από κάθε λίπος, βάλτε το να στεγνώσει σε ένα μέρος με έμμεσο φως.

3. Καθαρίστε το εσωτερικό του απορροφητήρα

Δεν έχει νόημα να διατηρούμε τα φίλτρα της συσκευής μας σε άριστη κατάσταση, αν τα πάντα στο εσωτερικό της είναι γεμάτα λίπη και βρωμιά. Μπορείτε να τον καθαρίσετε με φυσικά συστατικά όπως ζεστό νερό, μαγειρική σόδα και ξύδι ή να χρησιμοποιήσετε ένα διαλυτικό λίπους και ουδέτερο απορρυπαντικό. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή τρίψιμο για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά και στεγνώστε εντελώς.

4. Καθαρίστε το εξωτερικό του απορροφητήρα

Το εξωτερικό του απορροφητήρα βρωμίζει πιο εύκολα και το λίπος είναι συνήθως πιο ορατό από το εσωτερικό. Για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων, συνιστάται να καθαρίζετε τη συσκευή κάθε φορά που τελειώνετε το μαγείρεμα.

Οι επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι τείνουν να γρατζουνίζονται εύκολα. Για να τις καθαρίσετε, λοιπόν, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή ένα μαλακό σφουγγάρι μαζί με ένα σαπούνι απολίπανσης.

5. Τοποθετήστε τα φίλτρα στη θέση τους

Όταν το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του απορροφητήρα γυαλίσουν και τα φίλτρα στεγνώσουν, ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσετε ξανά στη θέση τους. Θυμηθείτε πολύ καλά πώς αποσυναρμολογήσατε τα φίλτρα και είστε έτοιμοι. Η συσκευή σας είναι καθαρή και έτοιμη για χρήση.

Πώς να καθαρίζετε τα φίλτρα ενεργού άνθρακα

Αυτός ο τύπος φίλτρου είναι κοινός στους απορροφητήρες ανακυκλοφορίας που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σπίτια και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μην καταστραφούν. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, αυτοί οι τύποι απορροφητήρων δεν διαθέτουν αγωγό για την απομάκρυνση των οσμών προς τα έξω.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα δεν μπορούν να βυθίζονται απευθείας σε νερό, καθώς αυτό θα τα καταστρέψει. Για να τα καθαρίσετε, ξεβιδώστε το εξωτερικό κάλυμμα, αφαιρέστε τα προσεκτικά και σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί για να απομακρύνετε την περίσσεια λίπους.

Αυτά τα φίλτρα έχουν ωφέλιμη διάρκεια ζωής, γι’ αυτό καλό είναι να τα αντικαθιστάτε όταν έχουν ήδη φθαρεί πολύ.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τον απορροφητήρα;

Όλα εξαρτώνται από τη χρήση του σε αυτή την περίπτωση. Αν είστε λάτρης του φαγητού και απολαμβάνετε να ετοιμάζετε νόστιμα πιάτα κάθε μέρα, πιθανόν να χρειάζεται να τον καθαρίζετε πιο συχνά από κάποιον που χρησιμοποιεί τον απορροφητήρα του μόνο περιστασιακά. Μετά από κάθε χρήση, καλό είναι να καθαρίζετε το εξωτερικό του απορροφητήρα για να αποφύγετε τη συσσώρευση βρωμιάς.

Μπορείτε να κάνετε έναν πιο λεπτομερή καθαρισμό του εσωτερικού, του εξωτερικού χώρου και των φίλτρων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ένας γενικός καθαρισμός θα αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους και θα διευκολύνει τον καθαρισμό των πάντων στη συνέχεια.

Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο φίλτρο ενός απορροφητήρα
Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι δύο φυσικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό.

Φυσικά συστατικά για τον καθαρισμό των βρώμικων φίλτρων του απορροφητήρα

Όταν σταματάμε να καθαρίζουμε τη συσκευή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι ότι το λίπος θα συσσωρευτεί και θα στεγνώσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω ισχυρά απολιπαντικά που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τη βρωμιά:

  • Λεμόνι: Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα καθαριστικά έχουν στη σύνθεσή τους λεμόνι, καθώς είναι ισχυρό απολυμαντικό.
  • Ξύδι: καλό είναι να χρησιμοποιείτε ξύδι καθαρισμού, καθώς περιέχει περισσότερη οξύτητα από το ξύδι κουζίνας. Αν και έχει πολύ έντονη οσμή, αυτή εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Μαγειρική σόδα: προσθέστε λίγο νερό σε 200 γραμμάρια μαγειρικής σόδας για να σχηματίσετε μια παχύρρευστη πάστα και εφαρμόστε την στις κηλίδες λίπους.
  • Ανθρακικό νάτριο: αυτό το βιοδιασπώμενο αλάτι είναι πιο αλκαλικό από τη μαγειρική σόδα, γεγονός που το καθιστά πιο ισχυρό ως απολιπαντικό και ιδανικό για φούρνους και απορροφητήρες.

Καθαρίστε το βρώμικο φίλτρο του απορροφητήρα

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα οφέλη της διατήρησης του απορροφητήρα της κουζίνας σε βέλτιστες συνθήκες, καθαρίστε τον και φροντίστε τα φίλτρα του για να διατηρήσετε το περιβάλλον απαλλαγμένο από ακαθαρσίες. Απλά ακολουθήστε αυτές τις συστάσεις και χρησιμοποιήστε φυσικά συστατικά για να κάνετε τη δουλειά πιο εύκολη. Να θυμάστε ότι η διατήρηση της καθαριότητας του σπιτιού σας είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.