Διάλυμα με μαγειρική σόδα για πιο φρέσκες πετσέτες

09 Σεπτέμβριος, 2020
Παρότι είναι αλήθεια ότι πολλά προϊόντα στην αγορά υπόσχονται να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τους επίμονους λεκέδες, η μαγειρική σόδα παραμένει μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για όσα άτομα προτιμούν να απέχουν από τα σκληρά χημικά.

Όσο περνά ο καιρός, αντικείμενα όπως οι πετσέτες αρχίζουν να κιτρινίζουν. Με το πλύσιμο δεν αλλάζει κάτι όμως. Ένα διάλυμα με μαγειρική σόδα, ωστόσο, θα σας βοηθήσει να δώσετε και πάλι ζωή στις πετσέτες σαςΣυνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε για να επιδιορθώσετε τη ζημιά.

Γιατί να πλένετε τις πετσέτες σας με ένα διάλυμα με μαγειρική σόδα;

Πετσέτες στο μπάνιο

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο βρίσκεται μαζί μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Για αιώνες, υπήρξε σύμμαχος στις δουλειές του σπιτιού. Επιπλέον, δεν είναι μόνο ένα φθηνότερο καθαριστικό, αλλά είναι και αποτελεσματικότερο. Για την ακρίβεια, οι πανίσχυρες ιδιότητές της θα κάνουν τις επιφάνειες και τα υφάσματα να δείχνουν αψεγάδιαστα.

Φυσικά, πολλά συμβατικά απορρυπαντικά περιέχουν μαγειρική σόδα. Εξάλλου, μπορεί να λευκάνει και τις πιο βρόμικες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα να απαλύνει και να απολυμάνει. Επίσης, είναι τέλεια για την απομάκρυνση λιπαρών λεκέδων από ορισμένα υφάσματα.

Όπως μπορείτε να δείτε, πρόκειται για μια δημοφιλή εναλλακτική λύση για το πλύσιμο των πετσετών καθώς βοηθά να απομακρυνθεί η βρομιά που έχει συσσωρευθεί στις ίνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των μυκήτων.

Ίσως να μη το γνωρίζετε, αλλά οι πετσέτες αποτελούν το τέλειο περιβάλλον γι’ αυτούς τους μικροοργανισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αρκετά υγρές και συγκρατούν πολλά σωματίδια του δέρματός σας.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών: 4 τρόποι

Πλεονεκτήματα από τη χρήση διαλύματος με μαγειρική σόδα στις πετσέτες σας

Πέραν από τη δυνατότητα απομάκρυνσης λεκέδων και της βελτίωσης της εμφάνισης των πετσετών σας, η μαγειρική σόδα έχει πολλά άλλα ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά το πλύσιμο πολλών αντικειμένων στο σπίτι. Παρακάτω έχουμε ορισμένα:

 • Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τις οσμές.
 • Αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας.
 • Απομακρύνει τους λιπαρούς λεκέδες και τους λεκέδες από φαγητό από τα υφάσματα.
 • Βοηθά να μαλακώσουν οι πετσέτες χωρίς τη χρήση εμπορικών μαλακτικών.
 • Είναι φθηνή.
 • Δεν αποτελεί κίνδυνο για το αναπνευστικό ή για δερματικές αλλεργίες.
 • Είναι εύκολη στη χρήση της.
 • Τέλος, μπορείτε να την αγοράσετε σχεδόν από οπουδήποτε.

Διάλυμα με μαγειρική σόδα για αψεγάδιαστες πετσέτες

Δεν είναι απαραίτητο ν’ αγοράσετε ακριβά απορρυπαντικά με μαγειρική σόδα για να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές της στο πλύσιμο των πετσετών. Για την ακρίβεια, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την πιο αγνή μορφή της. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τη συνδυάσετε με άλλα φυσικά συστατικά για καλύτερα αποτελέσματα αν έχετε επίμονους λεκέδες.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Ένα απλό πλύσιμο

Ο απλούστερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα με μαγειρική σόδα για να πλύνετε τις πετσέτες σας είναι να προσθέσετε μια κούπα μαγειρική σόδα στον κύκλο πρόπλυσης του πλυντηρίου.

Ωστόσο, αν είναι επίμονοι οι λεκέδες, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

 • Πρώτα, φτιάξτε ένα διάλυμα με ζεστό νερό και μια κούπα μαγειρική σόδα.
 • Έπειτα, χρησιμοποιήστε το για να μουλιάσετε τις πετσέτες σας όλο το βράδυ.
 • Τέλος, πλύντε όπως συνήθως. Θα λατρέψετε τα αποτελέσματα:

Ανακαλύψτε: Πώς να καθαρίσετε το πουρί από τη λεκάνη της τουαλέτας

Διάλυμα με μαγειρική σόδα και λευκό ξίδι

Σπιτικά καθαριστικά με μαγειρική σόδα και ξίδι

Το λευκό ξίδι είναι άλλη μια καταπληκτική ουσία για το καθάρισμα, ενισχύοντας τη δράση της μαγειρικής σόδας. Ο λόγος είναι πως έχει εξαιρετικές λευκαντικές ιδιότητες και προάγει την εξουδετέρωση των μυκήτων και των άσχημων οσμών. Επίσης, είναι ένα φανταστικό μαλακτικό.

Όταν το αναμειγνύετε με μαγειρική σόδα, δημιουργείται ένα πανίσχυρο διάλυμα το οποίο προκαλεί άμεση αντίδραση ικανή να αφαιρέσει διάφορα υπολείμματα.

Συστατικά

 • 1 κούπα λευκό ξίδι
 • 1 κούπα μαγειρική σόδα
 • Ζεστό νερό

Οδηγίες

 • Ξεκινήστε τοποθετώντας τις πετσέτες σας στο πλυντήριο. Καλύψτε τις με ζεστό νερό.
 • Έπειτα, προσθέστε το λευκό ξίδι και ξεκινήστε το πλύσιμο.
 • Αναπληρώστε με αρκετό ζεστό νερό και ρίξτε τη μαγειρική σόδα.
 • Απλώστε τις έξω για να στεγνώσουν.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά άλλα διαλύματα με μαγειρική σόδα που μπορείτε να κάνετε για να πλύνετε τις πετσέτες σας.

Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να την αναμείξετε με λεμόνι και να την εφαρμόσετε σε επίμονους λεκέδες. Αφήστε το μείγμα για 20 λεπτά και έπειτα ξεβγάλετε. Επίσης, μπορείτε να αναμείξετε με λίγο έλαιο τεϊόδεντρου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι να τα αφήσετε αρκετή ώρα για να δράσουν πάνω στο ύφασμα ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές.

Τέλος, να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν έχει τη δύναμη των σκληρών εμπορικών ουσιών που πωλούνται στο εμπόριο.

 • National Health Service. (8 August 2018). Can clothes and towels spread germs?  recovered from https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/can-clothes-and-towels-spread-germs/
 • Bicarbonato de sodio. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 08 de julio de 2019 de https://es.wikipedia.org/wiki/Bicarbonato_de_sodio
 • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.