4 κόλπα για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό

Εάν παρατηρήσετε ότι το κλιματιστικό σας μυρίζει άσχημα, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε στην πράξη ορισμένες συμβουλές για να εξαλείψετε αυτή την άσχημη μυρωδιά. Ελέγξτε τις εδώ!
4 κόλπα για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως ανοίξατε το κλιματιστικό μετά από αρκετούς μήνες και μια δυσάρεστη μυρωδιά απλώθηκε στο χώρο; Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συνηθισμένη, επειδή με τον ερχομό των θερμότερων ημερών, οι συσκευές ζωντανεύουν και πάλι και είναι φυσιολογικό να αναδύουν ένα διαφορετικό άρωμα. Υπάρχουν μερικά κόλπα για να απομακρύνετε τις άσχημες οσμές από το κλιματιστικό που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η συσκευή δεν παράγει οσμές, αλλά προκαλούνται από παράγοντες εκτός αυτής που επηρεάζουν τα μέρη της, όπως φίλτρα ή βρώμικοι ανεμιστήρες. Επίσης, η αποχέτευση, αν είναι σε κακή κατάσταση και ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα στη συσκευή. Ας δούμε γιατί δημιουργείται αυτή η δυσοσμία και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν.

Γιατί το κλιματιστικό μυρίζει άσχημα;

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τελευταία φορά που ενεργοποιήσαμε το κλιματιστικό και, έτσι, αναδίδει μια μυρωδιά τόσο ιδιαίτερη όσο και δυσάρεστη. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων αιτιών, στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ελάχιστης χρήσης, έχει συσσωρευτεί βρωμιά στα διάφορα μέρη που το αποτελούν.

Για παράδειγμα, σωματίδια σκόνης έχουν παγιδευτεί στα φίλτρα, στον ανεμιστήρα και στο δοχείο αποστράγγισης. Αν δεν τα καθαρίσουμε σωστά και την κατάλληλη στιγμή, γίνονται υγρά και μετά από λίγο σχηματίζονται μύκητες.

Να θυμάστε ότι η συσκευή απορροφά αέρα από το περιβάλλον, οπότε πρέπει να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα αυτού του αέρα. Αν υπάρχει καπνός, οσμή φαγητού ή σκουπίδια, θα περάσουν και αυτά στο κλιματιστικό.

4 κόλπα για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό
Τα διάφορα μέρη της συσκευής μπορεί να συσσωρεύουν ουσίες ή να καταστραφούν και έτσι να δημιουργηθούν δυσάρεστα αρώματα.

1. Απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από τα κλιματιστικά: Καθαρίστε το φίλτρο

Τα βρώμικα φίλτρα είναι συχνά η κύρια αιτία που ένα κλιματιστικό μυρίζει άσχημα. Η λειτουργία αυτών των εξαρτημάτων είναι να φιλτράρουν τον αέρα και να εμποδίζουν τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιάζονται και να βλάπτουν τη λειτουργία της συσκευής.

Αντίστοιχα, τα βρώμικα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και να μην λειτουργεί σωστά. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε καθαρά.

Για να τα καθαρίσετε, απλά αφαιρέστε τα, ξεπλύντε τα με ζεστό νερό και τρίψτε τα απαλά με τα χέρια σας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερο σαπούνι, αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε λειαντικά προϊόντα ή βούρτσες με σκληρή τρίχα, καθώς αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν τη σύνθεση των στοιχείων. Αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα αντικαταστήσετε.

Τα φίλτρα βρίσκονται στο εσωτερικό της μονάδας, στο μπροστινό μέρος. Δηλαδή, πρέπει να σηκώσετε το κάλυμμα και θα τα δείτε εκεί.

2. Εσωτερικός καθαρισμός για το κλιματιστικό

Ο καθαρισμός των φίλτρων θα μας βοηθήσει να απομακρύνουμε την άσχημη μυρωδιά του κλιματιστικού, ωστόσο πρέπει να φροντίσουμε όλα τα μέρη του εξοπλισμού που μπορεί να προκαλούν την οσμή. Στην περίπτωση του εσωτερικού, πρέπει να εστιάσουμε στους αγωγούς του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά απολυμαντικά που προορίζονται γι΄αυτό το σκοπό.

3. Απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό: Καθαρίστε την αποχέτευση

Τα κλιματιστικά αποβάλλουν νερό λόγω συμπύκνωσης. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η υγρασία απομακρύνεται από το εσωτερικό, το οποίο είναι ψυχρότερο από το περιβάλλον.

Από εκεί προέρχονται τα σταγονίδια που μπαίνουν στο δοχείο αποστράγγισης. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το νερό συσσωρεύεται και δεν απομακρύνεται. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η κλίση των σωλήνων δεν είναι σωστή.

Η υγρασία που δεν φεύγει μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και άσχημη οσμή. Υπό αυτή την έννοια, η υγρασία είναι ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να στεγνώσουμε τον εξοπλισμό. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα σύγχρονα μηχανήματα διαθέτουν αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα που εξαλείφουν τους ιούς και τα βακτήρια, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές συσκευές που δεν διαθέτουν τέτοια λειτουργία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον αέρα σε λειτουργία εξαερισμού για μερικές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, η υγρασία που έχει παραμείνει θα εξαφανιστεί και μαζί της η πιθανότητα μικροοργανισμών.

Ένας άλλος τρόπος για να στεγνώσουμε το κλιματιστικό είναι να το περάσουμε στη λειτουργία θέρμανσης για λίγα λεπτά.

4. Φροντίστε για τον αέρα του περιβάλλοντος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο εξοπλισμός λειτουργεί με τον αέρα που κυκλοφορεί στο περιβάλλον, οπότε είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την ποιότητά του. Ο καπνός, τα τρόφιμα, τα σκουπίδια και ο καπνός από άλλες εγκαταστάσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συσκευή.

4 κόλπα για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό
Εάν ο καπνός του τσιγάρου κατακρατείται από το κλιματιστικό, τότε θα υπάρχει άσχημη μυρωδιά όταν λειτουργεί.

Η τακτική συντήρηση είναι το καλύτερο κόλπο για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από το κλιματιστικό

Ελπίζουμε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις συμβουλές και να βάλετε επιτέλους τέλος στην κακή μυρωδιά που αναδύεται από το κλιματιστικό. Όπως και να έχει, θέλουμε να τονίσουμε ότι η συντήρηση αυτού του είδους του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση.

Αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων από περισσότερες από μία σεζόν, καθώς αργότερα θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Τέλος, αν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες, επειδή πρόκειται για ευαίσθητα μηχανήματα που απαιτούν εξειδικευμένη εργασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Quadri, N. P. (2001). Sistemas de aire acondicionado. TECNIBOOK EDICIONES.
  • Aponte Rodríguez, L. A., & Albarracín Martínez, L. (2016). Diseño, mantenimiento, suministro e instalación de sistemas de aire acondicionado.
  • Poot Poot, E. D. J. (2018). Experiencia laboral en mantenimiento preventivo de aires acondicionados tipo minisplit.
  • Sulaiman, N. A., Abdullah, M. P., Abdullah, H., Zainudin, M. N. S., & Yusop, A. M. (2020). Fault detection for air conditioning system using machine learning. IAES International Journal of Artificial Intelligence, 9(1), 109–116.
  • AGUDELO, A. M. G. DESARROLLO E IMPLEMENTACIÓN DE UNA METODOLOGÍA PARA ORIENTAR A USUARIOS DE SISTEMAS DE AIRE ACONDICIONADO EN LA ELECCIÓN DE LA MEJOR OPCIÓN BASADO EN CRITERIOS ECONÓMICOS Y AMBIENTALES, EN LA EMPRESA AIRE ACONDICIONADO Y VENTILACIÓN SAS.
  • Maldonado Fuertes, M. A. (2013). Comparación de los Sistemas de AC Inverters y Convencional. Civil Engineering;.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.