Ξύδι, εφημερίδα και άλλα 8 κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών

Ο καθαρισμός των τζαμιών είναι πιο εύκολος από ό,τι φαντάζεστε ακολουθώντας τα κόλπα που έχουμε για εσάς. Δεν είναι μόνο αλάνθαστα, αλλά και πολύ φιλικά προς τον προϋπολογισμό.
Ξύδι, εφημερίδα και άλλα 8 κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2023

Ο καθαρισμός των τζαμιών είναι πιο εύκολος από ό,τι φαντάζεστε ακολουθώντας τα κόλπα που έχουμε για εσάς. Δεν είναι μόνο αλάνθαστα, αλλά και πολύ φιλικά προς τον προϋπολογισμό. Χωρίς αμφιβολία, θα έχετε αρκετά από τα προϊόντα που θα χρειαστείτε στο σπίτι σας για τον καθαρισμό των τζαμιών.

Αν και το να έχετε τζάμια γυαλιστερά και χωρίς λεκέδες είναι μια τιτάνια εργασία σε σημείο που πολλοί προτιμούν να πληρώσουν έναν επαγγελματία, πρέπει να πούμε ότι όλα εξαρτώνται από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και την τεχνική σας.

Αλλά μείνετε ήρεμοι και μην πανικοβάλλεστε: μπορείτε να το κάνετε με τις συμβουλές μας! Λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών!

Συμβουλές πριν από τον καθαρισμό των τζαμιών

Πριν εφαρμόσετε τα κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών που θα σας δώσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια προηγούμενα βήματα που εγγυώνται την επιτυχία της διαδικασίας:

  • Είναι απαραίτητο να απομακρύνετε τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί στα τζάμια, επειδή μπορεί να καταλήξετε να τα γρατζουνίσετε με τα υγρά προϊόντα.
  • Ετοιμάστε ένα πανί από 100% βαμβάκι για το στέγνωμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να δημιουργήσετε νέους λεκέδες ή να αφήσετε χνούδια κολλημένα στο γυαλί. Αν δεν έχετε τέτοιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό μπλουζάκι.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα πλαίσια των παραθύρων είναι εντελώς καθαρά. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να λερώσετε το γυαλί όταν τα υγρά έρθουν σε επαφή με αυτή την περιοχή.
  • Προστατεύστε τους τοίχους κάτω από το τζάμι. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε μπορεί να στάξουν και να προκαλέσουν λεκέδες στο χρώμα.

10 κόλπα καθαρισμού γυαλιού που πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονομήστε χρήματα εφαρμόζοντας τα παρακάτω κόλπα καθαρισμού που έχουμε για εσάς. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση πολύ φθηνών προϊόντων, όπως οινόπνευμα, ξύδι και εφημερίδα.

1. Ξύδι

Ξύδι, εφημερίδα και άλλα 8 κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών
Το ξύδι είναι ένα από τα προϊόντα-σταρ όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των τζαμιών.

Το λευκό ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν με εξαιρετικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του σπιτιού. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει τη συσσωρευμένη βρωμιά, να προσφέρει λάμψη και μια προοπτική διαφάνειας στο γυαλί.

Για να το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό για τα τζάμια, αρκεί να αναμείξετε μισό λίτρο λευκό ξύδι σε πέντε λίτρα νερό. Εφαρμόστε το με έναν ψεκαστήρα ή απευθείας με ένα βαμβακερό πανί. Ξεπλύνετε με νερό και θα παρατηρήσετε πώς τα τζάμια σας φαίνονται λαμπερά και όμορφα!

2. Οινόπνευμα

Αναμφίβολα, το οινόπνευμα είναι ένα από τα προϊόντα που έχετε πάντα στο σπίτι και είναι χρήσιμο για πολλά πράγματα. Ωστόσο, πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα τζάμια του σπιτιού σας. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα πανί βρεγμένο με νερό και σκουπίστε τα τζάμια σας. Θα έχετε πεντακάθαρα τζάμια που δεν θα περιμένατε. Η λάμψη και η διαφάνεια που αφήνει αυτό το υγρό θα κάνει τα παράθυρά σας να φαίνονται σαν καινούργια.

3. Ζεστό νερό και υγρό σαπούνι

Το τρίτο από τα κόλπα μας για τον καθαρισμό τζαμιών περιλαμβάνει ένα αλάνθαστο μείγμα από ζεστό νερό και υγρό σαπούνι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να περάσετε τα παράθυρα με ένα πανί βρεγμένο σε ζεστό νερό για να αφαιρέσετε το πρώτο στρώμα σκόνης.

Στη συνέχεια, πλύνετε αυτό το πανί, βρέξτε το σε ζεστό νερό με λίγο υγρό σαπούνι και σκουπίστε ξανά δυνατά. Όταν απομακρύνετε τους λεκέδες λίπους και σκόνης, πλύνετε ξανά το πανί και, με περισσότερο καθαρό νερό, αφαιρέστε το σαπούνι.

4. Ανάμειξη καθαριστικού με ξύδι

Μπορείτε να βρείτε διάφορα καθαριστικά για τζάμια στην αγορά, αλλά σας συνιστούμε να προσθέσετε τρία μέρη λευκό ξύδι για να ενισχύσετε τη δράση του. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμόνι για να βελτιώσετε τη λάμψη των τζαμιών.

Φτιάξτε αυτό το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, απλώστε το στα τζάμια σας και τρίψτε τα με τσαλακωμένη εφημερίδα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τη βρωμιά. Στεγνώστε με περισσότερη ανακυκλωμένη εφημερίδα και είστε έτοιμοι.

5. Παραδοσιακό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων

Τα παραδοσιακά προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων για τα τζάμια πωλούνται στα καταστήματα και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αφαιρούν τους λεκέδες από το γυαλί και τις επιφάνειες. Διατίθενται σε μπουκάλι ψεκασμού για εύκολη εφαρμογή και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αφαίρεση συσσωρευμένων ρύπων και λεκέδων.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρμόσετε το προϊόν στο παράθυρο και στη συνέχεια να το τρίψετε με ένα μαλακό σφουγγάρι που δεν θα γρατζουνίσει την επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε το προϊόν και ένα εντελώς στεγνό για να τελειώσετε.

6. Φίλτρα καφέ ή εφημερίδα για τον καθαρισμό των τζαμιών

Αν και συνιστούμε τη χρήση 100% βαμβακερών πανιών, μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση περιλαμβάνει τα φίλτρα καφέ και την εφημερίδα για αυτή την εργασία.

Τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από έναν πολύ μαλακό τύπο χαρτιού που σας επιτρέπει να καθαρίσετε τα παράθυρα χωρίς να τα γρατζουνίσετε και να αφήσετε ένα πολύ ωραίο γυαλιστερό φινίρισμα. Από την άλλη πλευρά, η παλιά εφημερίδα επίσης δεν χαράζει το τζάμι και εμποδίζει την εύκολη προσκόλληση της βρωμιάς.

7. Χρησιμοποιήστε την τεχνική από πάνω προς τα κάτω για τον καθαρισμό των τζαμιών

Αφού επιλέξετε κάποιο από τα συνιστώμενα προϊόντα για τον καθαρισμό των παραθύρων σας, σας συνιστούμε να εφαρμόσετε την τεχνική από πάνω προς τα κάτω για τον καθαρισμό.

Αυτή συνίσταται στο να αρχίσετε να καθαρίζετε από πάνω προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τη δημιουργία σταγόνων βρωμιάς στο τμήμα που έχετε ήδη αφήσει έτοιμο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην μείνουν χνούδια που μοιάζουν με λεκέδες μετά το στέγνωμα.

8. Αποφύγετε πάση θυσία την εμφάνιση φυσαλίδων

glass cleaning tricks
Αν πρόκειται να βάλετε σε εφαρμογή κάποιο από τα κόλπα καθαρισμού που περιλαμβάνουν σαπούνι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολύ μικρή ποσότητα.

Αυτή η συμβουλή ισχύει ειδικά για τις περιπτώσεις που έχετε επιλέξει ένα μείγμα που περιλαμβάνει σαπούνι. Ο αφρός συνήθως αφήνει λεκέδες και αυτό είναι που δεν θέλουμε να βλέπουμε στο γυαλί μας, σωστά; Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια πολύ μικρή ποσότητα αυτού του προϊόντος και φροντίστε να ξεπλύνετε πολύ καλά.

9. Καθαρίστε τα εσωτερικά τζάμια οριζόντια και τα εξωτερικά τζάμια κάθετα

Στο ένατο από τα κόλπα καθαρισμού των τζαμιών, θα σας πούμε για μια τεχνική που βελτιώνει τα αποτελέσματα: να καθαρίζετε τα εσωτερικά τζάμια με οριζόντιες κινήσεις και τα εξωτερικά τζάμια με κάθετες κινήσεις.

Ο λόγος που το κάνετε αυτό είναι πολύ απλός: αν υπάρχουν λεκέδες ή ραβδώσεις μετά τη διαδικασία, θα ξέρετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ποια πλευρά πρέπει να γυαλιστεί.

10. Να είστε συνεπείς στον καθαρισμό των τζαμιών

Θα ολοκληρώσουμε αυτή τη λίστα με μια πολύ χρήσιμη συμβουλή. Η συνεχής συντήρηση των τζαμιών σας θα μειώσει το χρόνο που πρέπει να ξοδέψετε για αυτά και θα κάνει τα προϊόντα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, χωρίς να χρειάζεται να καταπολεμάτε στρώμα πάνω σε στρώμα βρωμιάς.

Αφού εκτελέσετε τον πιο βαθύ καθαρισμό, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στη συντήρηση κάθε φορά που κάνετε γενικό καθαρισμό στο σπίτι ή το γραφείο σας.

Ποια από αυτά τα κόλπα για τον καθαρισμό των τζαμιών θα δοκιμάσετε;

Μοιραστήκαμε 10 κόλπα καθαρισμού τζαμιών που είναι φιλικά προς τον προϋπολογισμό και το περιβάλλον. Δοκιμάστε αυτά που σας είναι πιο εύκολο να εφαρμόσετε και παρατηρήστε πώς τα τζάμια σας ανακτούν τη φωτεινότητα, τη διαφάνεια και τη ζωντάνια τους.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.