10 πρακτικές του ΟΗΕ για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Με βάση την υπόθεση του ΟΗΕ για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, είναι σκόπιμο να επανεξεταστούν ορισμένες οικιακές εργασίες και καταναλωτικές πρακτικές.
10 πρακτικές του ΟΗΕ για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2023

Με βάση την πρόταση του ΟΗΕ για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, είναι καλή ιδέα να επανεξετάσουμε ορισμένες οικιακές εργασίες και καταναλωτικές πρακτικές, ώστε να μην επιβαρύνουν την κλιματική κρίση και την υγεία μας. Πώς επηρεάζει λοιπόν η περιβαλλοντική κατάσταση τους ανθρώπους; Επιπλέον, ποιες είναι οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουν; Μάθετε σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι η κλιματική αλλαγή και πώς μας επηρεάζει;

Κατ’ αρχάς, ο ΟΗΕ εξηγεί την κλιματική αλλαγή ως τις αλλαγές στις θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα μακροπρόθεσμα. Έτσι, σύμφωνα με τον οργανισμό, από τον 19ο αιώνα, η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που οδηγεί σε αυτές τις αλλαγές λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον, οι μεταβολές αυτές βλάπτουν το περιβάλλον, όπως αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την έλλειψη πόσιμου νερού, τις φυσικές καταστροφές και τη μείωση της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με το Manos Unidas.

Επιπλέον, όσον αφορά την ανθρώπινη ευημερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνδέει τις επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης με τους θανάτους που προκαλούνται από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι καταιγίδες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τις έμμεσες επιπτώσεις των αλλεργιογόνων, των αναπνευστικών και των ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς, του νερού και των τροφίμων, για να μην αναφέρουμε τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ευπάθεια ομάδων και η αναγκαστική μετακίνηση.

Ως εναλλακτική λύση για τον μετριασμό των ζημιών, ο ΠΟΥ υιοθετεί την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία προτρέπει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε τουλάχιστον 1,5 °C, καθώς οι έρευνές της δείχνουν ότι αυτή θα ήταν η ιδανική κλίμακα για την αποφυγή καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε: 6 πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αν εφαρμόσετε τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε την κλιματική αλλαγή

Η έκθεση για το χάσμα εκπομπών 2022 τονίζει την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 4°C, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Η συμβολή σας στην αποστολή αυτή είναι εφικτή αν υιοθετήσετε τα μέτρα που συνιστώνται από τον ΟΗΕ και για τα οποία θα μιλήσουμε εδώ.

1. Μην σπαταλάτε ενέργεια

Είναι πιθανό ότι κάθε μέρα κάνετε κάτι που έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η Greenpeace αναφέρει ότι η παρασκευή πρωινού, η τηλεργασία και η εκπαίδευση περιλαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια, μία από τις εισροές που εξαντλούν τους πόρους του πλανήτη.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε λιγότερο ρεύμα, ευνοείτε την ενεργειακή αποδοτικότητα. Δηλαδή, οι μέθοδοι εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με LED, τη μείωση των ωρών θέρμανσης και κλιματισμού ή/και την αγορά ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.

Να θυμάστε ότι μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο – όλα αυτά συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

No despilfarres energía
Η υπεύθυνη χρήση του νερού είναι ένα από τα κύρια μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

2. Να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά

Τρόφιμα με βάση τα φυτά σημαίνουν λιγότερη χρήση ενέργειας, γης και νερού, γεγονός που με τη σειρά του μεταφράζεται σε χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάσετε μια μικτή διατροφή, που να περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Ένα πείραμα από το National Geographic δείχνει ότι η κατανάλωση λιγότερων κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς και ο διπλασιασμός της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, ωφελεί την υγεία και το περιβάλλον.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή μιας ομάδας Αμερικανών, που αποτελούνταν από περίπου 2.000 χιλιοθερμίδες την ημέρα. Έτσι, διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει μεταξύ 222 και 826 κιλών ρύπανσης ανά άτομο και μειώνει μεταξύ 20% και 40% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Πλύνετε με κρύο νερό

Το Ίδρυμα Νερού υποστηρίζει ότι εφόσον χρησιμοποιείτε λιγότερο ζεστό νερό, ελαχιστοποιείτε τις εκπομπές αερίων επειδή απαιτείτε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, το πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων με κρύο νερό είναι ένα πλεονέκτημα για το περιβάλλον.

4. Στεγνώστε τα ρούχα σας στον αέρα για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Η ενεργοποίηση του στεγνωτηρίου ρούχων είναι αντιπαραγωγική για το κλιματικό πρόβλημα, δεδομένης της σπατάλης ενέργειας και του ότι ορισμένα από αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν με μεθάνιο, ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Te Protejo επιμένει ότι το στέγνωμα με τον αέρα είναι κατάλληλο, καθώς δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων.

5. Ανακυκλώστε για να μειώσετε την κλιματική αλλαγή

Η ανακύκλωση είναι μια μέθοδος προστασίας του κλίματος. Συμβαίνει ότι σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, η ενέργεια σπαταλιέται και αυξάνει τη ρύπανση.

Το Ίδρυμα Water Foundation τονίζει ότι η ανακύκλωση είναι η ανάκτηση επαναχρησιμοποιήσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή νέων προϊόντων, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση των τόνων σκουπιδιών.

Η αγορά μεταχειρισμένων είναι επίσης ένας τρόπος ανακύκλωσης και βοήθειας του πλανήτη.

6. Μην σπαταλάτε τρόφιμα

Κομποστοποιήστε τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει. Το Παγκόσμιο Φόρουμ Άγριας Ζωής συνδέει τη σπατάλη τροφίμων με τη σπατάλη νερού και ενέργειας που πήγε στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Στη χωματερή, τα απορρίμματα σαπίζουν και εκπέμπουν μεθάνιο.

7. Επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον

Έχετε παρατηρήσει την ετικέτα με το μπλε αστέρι στις οικιακές συσκευές; Πρόκειται για τη σφραγίδα Energy Star, η οποία σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο και για προστασία του περιβάλλοντος. Στον επίσημο ιστότοπό τους, αναφέρουν ότι υπάρχουν 50 τύποι προϊόντων, που καλύπτουν μεγάλες συσκευές, φωτισμό, είδη γραφείου και οικιακά είδη.

Αν αγοράζετε συσκευές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, υποστηρίζετε το έργο εταιρειών που χρησιμοποιούν υπεύθυνα τους πόρους και δεν ενισχύουν το αποτύπωμα άνθρακα.

8. Αλλάξτε σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ένα άρθρο της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρώπη τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά ως εναλλακτική λύση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Το DiarioMotor συνέκρινε τις εκπομπές CO2 από ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Η ανάλυσή τους υπολόγισε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια 195.000 χιλιομέτρων, απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 8.785 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, τα βενζινοκίνητα, κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού, απελευθέρωσαν 48.216 κιλά CO2. Η διαφορά είναι σημαντική.

9. Όταν μπορείτε, μετακινηθείτε με τα πόδια για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων για σκοπούς μεταφοράς είναι μία από τις κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες που εκπέμπουν CO2. Για παράδειγμα, το περπάτημα ή η ποδηλασία μειώνει τη ρύπανση και έχει οφέλη για την υγεία.

Όταν οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, το λεωφορείο ή το τρένο είναι η κατάλληλη επιλογή. Η ιδέα είναι να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν είναι σκόπιμο να το κάνετε, προσπαθήστε να μοιράζεστε το όχημα για να αποσυμφορήσετε τους δρόμους και να μειώσετε τις εκπομπές αερίων από τη βενζίνη ή το ντίζελ.

Persona caminando
Το να περπατάτε σε κοντινά μέρη αντί να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο μειώνει τις επιπτώσεις της ρύπανσης.

10. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Η ρύθμιση της ψύξης και της θέρμανσης συμβάλλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής- και οι δύο υπηρεσίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών δαπανών στο σπίτι.

Τα Ηνωμένα Έθνη συμβουλεύουν να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία τον χειμώνα και σε υψηλότερη το καλοκαίρι. Έτσι, το περιβάλλον κερδίζει και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού σας ρεύματος θα μειωθεί.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Προωθήστε αυτές τις δράσεις για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής

Τέλος, μια πολύτιμη μέθοδος για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής είναι η διάδοση του μηνύματος. Εκφράστε τη σημασία της υιοθέτησης περιβαλλοντικών συνηθειών στην καθημερινή σας ζωή και στους γύρω σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να επιταχύνουμε τα αποτελέσματα, αν συμμετέχει ολόκληρος ο πληθυσμός.

Τέλος, οι εκθέσεις εκπομπών τονίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής στο σπίτι και στις κοινότητες λειτουργούν ως καταλύτης για ευρεία μεταμόρφωση. Έτσι, τώρα που γνωρίζετε τις πρακτικές, θα κάνετε αλλαγές για την ευημερία του πλανήτη;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.