Είναι αλήθεια ότι οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται;

Η άποψη ότι οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται όταν μένουν μαζί είναι πολύ δημοφιλής. Παρότι είναι αλήθεια πως μια μελέτη πριν από 50 χρόνια επιβεβαίωσε αυτή την άποψη, δεν υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις ακόμη. Ανακαλύψτε περισσότερα στο σημερινό μας άρθρο.
Είναι αλήθεια ότι οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται;
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ιδέα ότι οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται αποτελεί έναν δημοφιλή μύθο τα τελευταία 50 χρόνια. Η ψυχολόγος Martha McClintock παρουσίασε την ιδέα για πρώτη φορά σε μία μελέτη της με γυναίκες που ζούσαν μαζί σε φοιτητική εστία. Την έρευνά της ενέκρινε ακόμη και το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η θεωρία της για τον εμμηνορροϊκό συγχρονισμό αναφέρει ότι όταν γυναίκες μένουν μαζί ή περνούν πολύ χρόνο μαζί, τότε οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι τους συγχρονίζονται. Σύμφωνα με τη McClintock, η θεωρία της επιβεβαιώθηκε. Αργότερα, ειπώθηκε ότι για τον συγχρονισμό αυτόν υπεύθυνες ήταν οι φερομόνες.

Είναι αλήθεια ότι οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται; – Τι είναι οι φερομόνες;

Οι φερομόνες είναι ένα είδος εκτορμόνης και έχουν μελετηθεί από τους επιστήμονες τόσο σε ποντίκια, όσο και σε άλλα ζώα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και τη συμπεριφορά μεταξύ των μελών του ίδιου είδους.

Στην περίπτωση των ανθρώπων, οι μελέτες δεν έχουν δείξει επικοινωνία αποκλειστικά μέσω φερομόνων. Έτσι, δε μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως αυτός ο ορμονικός μηχανισμός εξηγεί τη θεωρία του συγχρονισμού της περιόδου των γυναικών. Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η θεωρία του εμμηνορροϊκού συγχρονισμού.

Πώς ρυθμίζεται ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας;

Γυναίκα κρατά μεγάλο ρολόι

Η περίοδος μιας γυναίκας ακολουθεί έναν κύκλο χάρη στη δράση ορμονών.

Πλέον, υπάρχει μεγαλύτερη γνώση πάνω στη γυναικεία φυσιολογία. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που η επιστήμη έχει μελετήσει σε βάθος και συνεχίζει να το μελετά.

Από τη στιγμή που γεννιέται μία γυναίκα έχει ωάρια στις ωοθήκες της. Αυτά μένουν εκεί μέχρι να ξεκινήσει η εφηβεία. Τότε, λόγω των αλλαγών αυτού του σταδίου, οι γυναίκες μπαίνουν στη γόνιμη φάση τους. Από αυτό το σημείο και έπειτα, οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόρροια κάθε μήνα.

Οι κύκλοι ρυθμίζονται από τη δράση διεγερτών και αναστολέων από την πλευρά των ορμονών στον εγκέφαλο και τις ωοθήκες. Μία περιοχή του εγκεφάλου, ο υποθάλαμος, απελευθερώνει ανά διαστήματα τις υποθαλάμιες ορμόνες (LH και FSH). Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν άμεσα τις ωοθήκες.

Αποτέλεσμα αυτής της έκκρισης ορμονών είναι η αντίδραση των ωοθηκών με την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου. Ταυτόχρονα, απελευθερώνουν στεροειδείς ορμόνες διαφορετικές από αυτές που απελευθερώνει ο υποθάλαμος. Το ώριμο ωάριο είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Αν φτάσει στο ωάριο ένα σπέρμα σε καλή κατάσταση, τότε θα γίνει ζυγωτό.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, προκαλείται και η σκλήρυνση του ενδομητρίου. Πρόκειται για το εσωτερικό στρώμα της μήτρας. Αν γονιμοποιηθεί το ωάριο θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο λίγες ημέρες αργότερα. Ωστόσο, αν δε γονιμοποιηθεί, τότε το ενδομήτριο θα υποβληθεί σε ορισμένες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αποκόλλησή του.

Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 28 με 35 ημέρες. Η πρώτη ημέρα της περιόδου θεωρείται η μέρα 1. Από αυτό το σημείο και έπειτα, οι γυναίκες μπορούν να μετρούν για να προσδιορίζουν τις πιο γόνιμες μέρες τους.

Τι γνωρίζουμε για τη μεταβλητότητα μεταξύ περιόδων;

Σε γενικές γραμμές, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν μικρή μεταβλητότητα μεταξύ των 20 και των 40 ετών. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το στάδιο της μεγαλύτερης σταθερότητας αναφορικά με τις ημερομηνίες και τη μηνιαία επανάληψη της εμμηνόρροιας.

Πριν την ηλικία των 20 ετών, και μετά την ηλικία των 40, οι γυναίκες βιώνουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα μεταξύ των επιτυχημένων κύκλων. Αυτό σημαίνει πως οι ακανόνιστες περίοδοι είναι συχνότερες. Διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μεταβλητότητα στον κύκλο μιας γυναίκας πέραν από την ηλικία.

Κατά την εφηβεία, η αστάθεια είναι συχνή επειδή δεν έχει ωριμάσει πλήρως το ορμονικό σύστημα της γυναίκας. Το ίδιο συμβαίνει και μετά τα 40 χρόνια μέχρι την εμμηνόπαυση. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος είναι πως τελειώνουν τα αποθέματα ωαρίων.

Ακανόνιστες περιόδους μπορούν επίσης να προκαλέσουν το άγχος, η παχυσαρκία, το χαμηλό βάρος, τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, τα φάρμακα, και κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι αλλαγές μπορούν να είναι περιστασιακές και να αφορούν μόνο έναν συγκεκριμένο κύκλο. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να κρατήσουν και αρκετούς μήνες.

Γυναίκα κρατά ημερολόγιο

Η σταθερότητα και η αστάθεια στον εμμηνορροϊκό κύκλο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Διαβάστε επίσης: Αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης με φυσικές θεραπείες

Οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται; Δεν υπάρχουν αποδείξεις ακόμη

Το 2006 η Anna Ziomkiewicz, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν παρατηρήθηκε συγχρονισμός στις γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη όμοια με της McClintock. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες αποδείξεις για τον εμμηνορροϊκό συγχρονισμό, ή για τον συγχρονισμό των φερομόνων στους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι υπερασπίζονται την άποψη πως οι περίοδοι των γυναικών συγχρονίζονται. Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στα σημερινά δεδομένα θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για μύθο. Ίσως, στο μέλλον, οι έρευνες να καταφέρουν να ρίξουν περισσότερο φως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Corrine K Welt, MD., retrieved on 14 May 2020, Physiology of the normal menstrual cycle, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-the-normal-menstrual-cycle?search=menstruaci%C3%B3n%20sincronixaci%C3%B3n&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3.
  • B. David Vantman and col., Reproductive physiology and evolutive changes with women age, Tema central: Infertilidad, Vol. 21. Núm. 3, páginas 348-362 (Mayo 2010).
  • Precone V and cols, Pheromone receptors and their putative ligands: possible role in humans, Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Feb;24(4):2140-2150. doi: 10.26355/eurrev_202002_20394.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.