Είναι ασφαλές το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Το να θερμαίνετε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων είναι μια κοινή και απλή δραστηριότητα, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής αν δεν χρησιμοποιήσουμε το σωστό υλικό. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Είναι ασφαλές το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Συσκευασία από συνθετικό υλικό οργανικής προέλευσης που αποτελείται από πολυμερή περιβάλλει και διευκολύνει την οικιακή ζωή. Έτσι, το να θερμαίνετε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων είναι κάτι πολύ σύνηθες. Είναι όμως υγιές;

Γνωρίζουμε ότι η θέρμανση των τροφίμων στα μικροκύματα προκαλεί μοριακές δονήσεις που μεταβάλλουν τη χημική του σύνθεση. Ομοίως, τα μικροκύματα μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χημική σύνθεση των δοχείων που χρησιμοποιούμε.

Η συζήτηση είναι ευρεία και γεμάτη επιχειρήματα υπέρ και κατά της χρήσης μικροκυμάτων. Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι, με το σωστό πλαστικό και γνωρίζοντας τις ιδιότητες του φαγητού, είναι ακίνδυνο, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε ποια πλαστικά είναι κατάλληλα και τους κινδύνους όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων.

Τι είδους πλαστικά υπάρχουν;

Ταξινομούμε τα πλαστικά ως φυσικά ή συνθετικά. Τα συνθετικά περιλαμβάνουν θερμοπλαστικά, θερμοσώματα και ελαστομερή. Σύμφωνα με την καθιερωμένη κωδικοποίηση, αναγνωρίζονται από ένα σύμβολο ανακύκλωσης τριγώνου με τρία βέλη.

Αυτό είναι το διεθνές σύμβολο ανακύκλωσης και, μέσα σε αυτό, θα βρείτε έναν αριθμό από το 1 έως το 7:

  • PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο): Έχει πολλές ιδιότητες, όπως διαφάνεια και αποδοχή βαφής. Είναι ισχυρό, ελαφρύ και εύκολο να ανακυκλωθεί. Πολλοί κατασκευαστές το χρησιμοποιούν για συσκευασία ποτών.
  • HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας): Εύκαμπτο, αλλά με κάποια ακαμψία. Αντέχει στις χημικές επιπτώσεις και στις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι άχρωμο, σχεδόν αδιαφανές και εύκολο στην εκτύπωση, βαφή ή κόλλα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε συσκευασίες για τρόφιμα, προϊόντα καθαρισμού ή λάδι κινητήρα.
  • PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο): Αυτό είναι ένα πολύ εύκαμπτο και διαφανές πλαστικό που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες σε σακούλες, δοχεία εργαστηρίου ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Μπορεί να ανακυκλωθεί σε δοχεία, δοχεία απορριμμάτων και σωλήνες.
  • LDPE (πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας): Αυτό το πλαστικό έχει χαμηλές δυνατότητες ανακύκλωσης και χρησιμοποιείται λιγότερο στην τροφική αλυσίδα λόγω της ευκολίας απελευθέρωσης τοξινών. Είναι ανθεκτικό στα οξέα. Λόγω της σκληρότητάς του, χρησιμοποιείται για σωλήνες, υδραυλικά, ιατρικό εξοπλισμό, μπουκάλια απορρυπαντικών και άλλες εφαρμογές.
  • PP (πολυπροπυλένιο): Επίσης ανθεκτικό, θερμικά σταθερό και εύκολο στη φόρμα και το χρώμα. Το βλέπουμε σε καπάκια μπουκαλιών, κουτιά μεσημεριανού και πάνες. Αντέχει σε χημικούς παράγοντες, βραστό νερό και απορρυπαντικά. Είναι το μόνο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για επαφή με τρόφιμα.
  • PS (πολυστερίνη): Το γνωρίζουμε ως πλαστικό γυαλί. Είναι σκληρό και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, παιχνίδια και εργαστήρια.
  • Άλλα (μικτό πλαστικό): Ένα προϊόν που είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί και αποτελείται από πολλά υλικά. Μπορούμε να το βρούμε σε αμέτρητα αντικείμενα, όπως μπουκάλια μωρών, ποτήρια, ιατρικά δοχεία, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και δίσκους.
πλαστικό και ανακύκλωση
Το τρίγωνο με τα βέλη σύνδεσης είναι το σύμβολο ανακύκλωσης και, για πλαστικά, δείχνει ότι είναι κατάλληλα για ανακύκλωση.

Ποιο είναι πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ασφαλές;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς και τους κωδικούς αναγνώρισης, τα δοχεία που είναι ασφαλή για μικροκύματα έχουν τους αριθμούς 1, 2 και 5. Ή έχουν την επιγραφή “ασφαλές για μικροκύματα”. Μόνο αυτά έχουν ένα σχέδιο που είναι εντάξει για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να μεταβάλλεται η φυσικοχημική τους σταθερότητα και χωρίς τοξική μετανάστευση σωματιδίων.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα μπιμπερό, καθώς οι κατασκευαστές τα έκαναν από πολυανθρακικό για δεκαετίες. Αυτό το υλικό απελευθερώνει bisphenol-A, έναν ενδοκρινικό διαταράκτη, στο φούρνο μικροκυμάτων. Επί του παρόντος, απαγορεύεται η κατασκευή του και οι εταιρείες το αντικαθιστούν με πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλοσουλφόνη, τα οποία είναι ασφαλή για θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος για να επιβεβαιώσετε ότι δεν περιέχει BPA.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια άφθονη ποικιλία πλαστικών και, στο σπίτι, τείνουμε να τα επαναχρησιμοποιούμε. Στην πραγματικότητα, τείνουμε να παίρνουμε δοχεία και να τα χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύουμε τρόφιμα ή ποτά, παρόλο που δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό, ή τουλάχιστον όχι με ανθεκτικό τρόπο. Και με τον ίδιο τρόπο, πιστεύουμε ότι, επειδή είναι πλαστικά, μπορούμε να τα θερμάνουμε στιγμιαία στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αντί να είναι αδρανή, ορισμένα πλαστικά απελευθερώνουν διοξίνες, δηλητηριώδεις και καρκινογόνες ουσίες όταν τις υποβάλλουμε σε ζέστη ή κρύο. Περνούν στα τρόφιμα σε μια χημική διαδικασία γνωστή ως μετανάστευση.

Αν και ορισμένες αναλύσεις εκτιμούν ότι η διαδικασία μετανάστευσης είναι υπερεκτιμημένη, υπάρχει ένα μείγμα επιστημονικών επιχειρημάτων που απαιτούν προσοχή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Εάν το τάπερ έχει τον αριθμό 7, αυτό σημαίνει ότι περιέχει διφαινόλη. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επιβλαβές για το σώμα. Είναι μια εξωγενής ουσία που, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, τις ενδοκρινικές αλλοιώσεις και τις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες.
  • Όσα φέρουν τον αριθμό 3 και το ακρωνύμιο PVC περιέχουν φθαλικούς εστέρες, χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές και είναι επιβλαβή για την υγεία.
  • Ποτέ μην θερμαίνετε τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικά με τους αριθμούς 4 ή PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) ή 6 ή PS (πολυστυρένιο).

Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι ένα υψηλό ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν συχνά το φούρνο μικροκυμάτων δεν γνωρίζουν τα σωστά πλαστικά για χρήση. Και χειρότερα, χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευασία και υπερθερμαίνουν το φαγητό. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετανάστευσης ξένων ουσιών από την επιφάνεια του υλικού στα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα πρότυπα διαβίωσης και εργασίας που προωθούν την υπερθέρμανση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, η μετανάστευση αυξάνεται όταν θερμαίνουμε προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά και επεκτείνουμε το χρόνο επαφής.

Άλλες επιλογές για το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων

Εάν δεν έχετε πλαστικό ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλί ή κεραμικά που θα αντέχουν στις θερμοκρασίες θέρμανσης των τροφίμων χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, εάν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, η προσφυγή σε χαρτί κατά προτίμηση λευκό, δεν θα δημιουργήσει κανένα κίνδυνο.

Μεταξύ των καλύτερων επιλογών είναι το γυαλί και τα πυρέξ, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο στα μικροκύματα όσο και σε  συμβατικούς φούρνους.

Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε μέταλλο στο φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, σήμερα, σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών, το αλουμινόχαρτο επιτρέπεται. Μπορείτε ακόμη να βρείτε στην αγορά εμπορευματοκιβώτια αλουμινίου που είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων.

φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων
Η τεχνολογική εξέλιξη μας επιτρέπει να έχουμε, προς το παρόν, άλλα υλικά εκτός από πλαστικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για να θερμάνετε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, ελέγξτε τα στοιχεία του δοχείου

Συνιστούμε τη χρήση των δοχείων που οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι είναι ασφαλή για θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με τα πρότυπα, οι κατασκευαστές πρέπει να αναφέρουν τις προδιαγραφές του τύπου πλαστικού στα δοχεία. Επομένως, εναπόκειται σε εμάς να γνωρίζουμε και να χειριστούμε τις πληροφορίες καλά.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε δυσκολίες στην αναγνώριση του πλαστικού που μπορεί να περάσει με ασφάλεια στο φούρνο, θα πρέπει να επιλέξετε προφυλακτικό γυαλί ή κεραμικό.

Πρέπει επίσης να προσδιορίσετε εάν πρέπει να μαγειρέψετε φαγητό ή απλά να το ζεσταίνετε. Για το τελευταίο, ο χρόνος είναι μικρότερος. Έτσι, είτε πρόκειται για πλαστικό είτε για γυαλί, η έκθεση δεν θα είναι πρόβλημα.

Αυτό δεν είναι το ίδιο όταν πρόκειται για μαγείρεμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ποτέ το φούρνο μικροκυμάτων χωρίς δοχείο που δηλώνει σαφώς ότι είναι ασφαλές στη χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, αποφύγετε τα δοχεία που έχουν παραμορφωθεί ή είναι πολύ φθαρμένα, καθώς είναι πιο επιρρεπή στην απελευθέρωση χημικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.