Αίμα μεταξύ των περιόδων: Περιγραφή και θεραπεία

Η μετεμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι η κολπική αιμορραγία που συμβαίνει μεταξύ των έμμηνων περιόδων Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση
Αίμα μεταξύ των περιόδων: Περιγραφή και θεραπεία
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε βιώσει αίμα μεταξύ των περιόδων; Εάν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε γιατί συμβαίνει και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες.

Η μετεμμηνορροϊκή αιμορραγία, το είδος της κολπικής αιμορραγίας που συμβαίνει μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων, είναι επίσης γνωστό ως μετρορραγία. Η τακτική εμμηνόρροια διαρκεί συνήθως περίπου 3 έως 7 ημέρες και, ανάλογα με τη γυναίκα, υπάρχουν 24 έως 35 ημέρες χωρίς αιμορραγία. Έτσι, η μετρορραγία είναι οποιαδήποτε απώλεια κολπικού αίματος κατά το κανονικό διάστημα χωρίς αιμορραγία.

Τι είναι το αίμα μεταξύ των περιόδων;

πόνος στην κοιλιά
Το αίμα μεταξύ των περιόδων, που δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένη αιτία, όπως η εγκυμοσύνη, είναι γνωστό ως μετρορραγία.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η μετρορραγία είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι επίσης μια από τις πιο κοινές αιτίες της αναιμίας. Προέρχεται από τη μήτρα όταν δεν υπάρχει ούτε παρουσία οργανικών παθολογιών ούτε εγκυμοσύνη. Επομένως, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσετε την αιτία.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Το αίμα μεταξύ των περιόδων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθολογίες και προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για αυτό. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι:

 • Υπερπλασία του ενδομητρίου. Αυτό συμβαίνει όταν το ενδομήτριο (η βλεννογόνος μεμβράνη που ευθυγραμμίζει τη μήτρα) διευρύνεται και προκαλεί αιμορραγία. Συνήθως οφείλεται σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης.
 • Τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας)
 • Ινομυώματα και πολύποδες. Αυτοί είναι όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι καλοήθη.
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως χλαμύδια ή γονόρροια
 • Κολπικές βλάβες ανοίγματος που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα τραύματος, σεξουαλικής επαφής, μόλυνσης, κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων και πολύποδων
 • Υποθυρεοειδισμός, ορμονικές αλλαγές και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την εμμηνόρροια
 • Μια έκτοπη εγκυμοσύνη (όταν το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα)
 • Μια αποβολή συνήθως συνοδεύεται από ιστό και κράμπες
 • Εμμηνόπαυση. Η αιμορραγία μπορεί να προκύψει από κολπική ξηρότητα, που προκαλείται από μια δραστική μείωση των οιστρογόνων.
 • Ορμόνες σε θεραπείες οιστρογόνων και η χρήση χαπιών αντισύλληψης ή της ενδομήτριας συσκευής (IUD)
 • Κατάχρηση αντιπηκτικών φαρμάκων

Ένας γιατρός πρέπει να αποκλείσει το αίμα στα ούρα ή στο ορθό για να διαγνώσει τη μετρορραγία. Δηλαδή, η αιμορραγία πρέπει να είναι κολπική.

γυναίκα σε γιατρό
Σε περίπτωση ακανόνιστης αιμορραγίας, είναι σημαντικό να πάτε στον γυναικολόγο και να υποβληθείτε στις κατάλληλες εξετάσεις.

Αίμα μεταξύ των περιόδων: Διάγνωση

Ένας γιατρός μπορεί να υποδείξει αιματολογικές εξετάσεις και άλλες παρόμοιες εξετάσεις για να σταματήσει σταδιακά άλλα προβλήματα και να καθορίσει τη σωστή διάγνωση. Για παράδειγμα, μια εξέταση αίματος θα έλεγχε τα επίπεδα ορμονών ενός ατόμου, ενώ ένας υπέρηχος θα εξέταζε τη μήτρα του. Ομοίως, θα μπορούσαν να αποκλείσουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μέσω ενός επιχρίσματος.

Η έρευνα σε αυτό το θέμα έχει επίσης τονίσει ότι η μετρορραγία σχετίζεται με την παχυσαρκία. Πρέπει να αποκλείσουν οργανικές παθολογίες (αιδοίου, κόλπου, τραχήλου της μήτρας, ινομυωμάτων, πολύποδων, πυελικών όγκων) προκειμένου να κάνουν μια επιτυχημένη κλινική διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία για το αίμα μεταξύ των περιόδων;

Η ενδομήτρια θεραπεία αιμορραγίας εξαρτάται από την προέλευσή της. Δηλαδή, ο γιατρός θα το καθορίσει αφού εντοπίσει την αιτία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένες ορμόνες, όπως οιστρογόνα ή προγεστερόνη, εάν η αιτία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να αλλάξει τη μέθοδο ή το φάρμακο εάν η αιμορραγία οφείλεται στη χρήση IUD ή οποιασδήποτε άλλης μεθόδου αντισύλληψης. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη θεραπεία σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, εάν υπάρχουν.

Παρομοίως, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν οι πολύποδες, οι όγκοι ή μια έκτοπη εγκυμοσύνη είναι οι αιτίες της ενδομήτριας αιμορραγίας. Η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει επίσης ότι η θεραπεία για αυτό εστιάζεται στους ακόλουθους τρεις στόχους:

Οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να διατηρούν αρχείο των εμμηνορροϊκών κύκλων τους και να σημειώνουν τυχόν παρατυπίες. Αυτές οι πληροφορίες θα διευκολύνουν έναν ειδικό να εντοπίσει προβλήματα ή ασθένειες και να τα θεραπεύσει νωρίς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
 • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
 • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
 • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
 • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
 • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.