Κηλίδα στον πνεύμονα: Κύριες αιτίες και θεραπεία

Μια κηλίδα στον πνεύμονα είναι ένα κοινό εύρημα στην αναπνευστική παθολογία. Γνωρίστε τις κύριες αιτίες τους.
Κηλίδα στον πνεύμονα: Κύριες αιτίες και θεραπεία
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη απεικονιστική τεχνική στις πνευμονικές παθήσεις. Η μελέτη αυτή είναι πολύ χρήσιμη για την επιβεβαίωση διαφόρων διαγνώσεων του αναπνευστικού συστήματος. Και αυτή η επιβεβαίωση είναι δυνατή χάρη στην απεικόνιση διαφόρων μοτίβων, τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν την έκφραση των αλλαγών που συμβαίνουν. Μεταξύ αυτών είναι και μια κηλίδα στον πνεύμονα.

Οι δομές στο θώρακα έχουν διαφορετικές πυκνότητες, οι οποίες μέσω της πρόσπτωσης των ακτίνων Χ, δημιουργούν εικόνες που είναι χαρακτηριστικές αυτών των πυκνοτήτων. Αυτό συνιστά μια φυσιολογική ακτινογραφία θώρακα.

Στη λαϊκή ορολογία, η απεικόνιση ενός υπόλευκου σχήματος αναφέρεται ως κηλίδα στον πνεύμονα, ενώ ο τεχνικός όρος είναι πνευμονικός όζος. Ωστόσο, ο κλινικός όρος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η θολερότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα αυξημένης πυκνότητας λόγω συγκεκριμένης παθολογίας.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια για την κηλίδα στον πνεύμονα

Οι μολυσματικές διεργασίες είναι ένας από τους κύριους λόγους αυξημένης πυκνότητας στην ακτινογραφία θώρακος. Η θέση και τα χαρακτηριστικά μιας κηλίδας στον πνεύμονα θα πρέπει πάντα να συσχετίζονται με τις κλινικές εκδηλώσεις του ασθενούς.

Ωστόσο, μερικές φορές τα απεικονιστικά ευρήματα μπορεί να υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο παθογόνο, επιτρέποντας την έγκαιρη έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας.

Πνευμονία και βρογχοπνευμονία

Η λοίμωξη του πνευμονικού ιστού συνιστά πνευμονία, αλλά αν προσβληθούν και οι αγωγοί (βρόγχοι) που επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονες, είναι γνωστή ως βρογχοπνευμονία.

Τα αίτια αυτής της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι ιοί, βακτήρια, ακόμη και μύκητες. Το σημείο αυτό στον πνεύμονα είναι ελάχιστα οριοθετημένο, σχηματίζοντας μια εικόνα γνωστή ως εστία παγίωσης.

Σε περίπτωση που υπάρχει χαρακτηριστική διάγνωση πνευμονίας ή βρογχοπνευμονίας, στην οποία η ακτινογραφία επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα, θα πρέπει να συνταγογραφηθεί μια σειρά αντιβιοτικών. Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τη γεωγραφική θέση και την ύποπτη ασθένεια.

Οι τρόποι χορήγησης σχετίζονται με τις συνθήκες των ασθενών. Γενικά, επιλέγεται η ενδοφλέβια οδός κατά τις πρώτες ημέρες.

Πνευμονική φυματίωση

Μια ασθένεια που απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί από τον κόσμο είναι η φυματίωση. Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Απώλεια βάρους
 • Βήχας με αίμα

Μια κηλίδα στον πνεύμονα είναι εμφανής στην ακτινογραφία. Αν και η εικόνα της παγίωσης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του θώρακα, οι πνευμονικές κορυφές αποτελούν συχνή θέση.

Η διαγνωστική υποψία πρέπει να επιβεβαιωθεί με βακτηριολογικές μελέτες και καλλιέργεια πτυέλων. Λόγω των κλινικών εκδηλώσεων, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί οποιαδήποτε νεοπλασματική διαδικασία.

Η θεραπεία της φυματίωσης αποτελείται από μια σειρά φαρμάκων παρατεταμένης χρήσης, οπότε η παρακολούθηση των περιστατικών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να θεραπευτεί η νόσος.

Πνευμονικό απόστημα και κηλίδα στον πνεύμονα

Η συσσώρευση πυώδους ουσίας σε μια κοιλότητα που σχηματίζεται στους πνεύμονες σημαίνει ότι πρόκειται για πνευμονικό απόστημα, το οποίο είναι μια σοβαρή επιπλοκή μιας μολυσματικής διαδικασίας. Οι αιτιολογικοί μικροοργανισμοί οδηγούν σε καταστροφή των ιστών με αποτέλεσμα τη νέκρωση.

Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Πόνος στο στήθος
 • Απώλεια βάρους
 • Βήχας με πυώδη και δύσοσμη απόχρεμψη

Η διαγνωστική υποψία πρέπει να συσχετίζεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και οι εκκρίσεις από τη στοματική κοιλότητα. Στην ακτινογραφία θώρακος είναι δυνατόν να παρατηρηθεί μια κηλίδα στους πνεύμονες που σχηματίζεται από μια υπόλευκη εικόνα, στο εσωτερικό της οποίας διακρίνεται ένα σκοτεινό μοτίβο.

Η θεραπεία απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών. Περιστασιακά, είναι απαραίτητη η παροχέτευση του αποστήματος.

Παθολογίες του μεσοθωρακίου: άλλες πιθανές αιτίες για την κηλίδα στον πνεύμονα

Η ακτινογραφία θώρακος δεν είναι χρήσιμη μόνο για την αξιολόγηση των αναπνευστικών παθήσεων. Μεταξύ των δύο πνευμόνων υπάρχει μια πολύ σημαντική περιοχή: το μεσοθωράκιο.

Η περιοχή αυτή περιέχει όλες τις δομές του θώρακα, με εξαίρεση τους πνεύμονες. Επομένως, οποιαδήποτε εμπλοκή οποιουδήποτε από αυτά τα στοιχεία θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας παραμορφωμένης εικόνας στην ακτινογραφία θώρακος.

Όγκοι και μάζες στο μεσοθωράκιο

Η απώλεια των φυσιολογικών χαρακτηριστικών των δομών που επικαλύπτονται μεταξύ των δύο πνευμόνων στην ακτινογραφία θώρακος καθιστά αναγκαία την προσεκτική αξιολόγηση του μεσοθωρακίου. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μερικές φορές ένα τυχαίο εύρημα, καθώς η ασθένεια που τις προκάλεσε μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα.

Ωστόσο, η μελέτη των ακτινολογικών ευρημάτων είναι απαραίτητη, διότι μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή διεργασία.

Μια κηλίδα στον πνεύμονα στο μεσοθωράκιο μπορεί να αντιπροσωπεύει τόσο μια ασήμαντη κατάσταση όσο και να αποτελεί την πρώιμη ένδειξη ενός εξωπνευμονικού νεοπλάσματος. Συνήθως, η αυξημένη πυκνότητα εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του θώρακα, εμποδίζοντας την παρατήρηση των δομών ή μετατοπίζοντάς τις στην ακτινογραφία.

Σε περίπτωση παθολογικής εικόνας, ζητείται νέα εικόνα με τον ασθενή τοποθετημένο στο πλάι (πλάγια προβολή).

Με τον τρόπο αυτό, η κηλίδα στον πνεύμονα μπορεί να παρατηρηθεί από δύο οπτικές γωνίες. Η μεγάλη χρησιμότητα αυτών των μελετών έγκειται στο γεγονός ότι το μεσοθωράκιο χωρίζεται σε ανατομικά διαμερίσματα, στα οποία περιορίζονται οι διάφορες δομές.

Επομένως, οι εικόνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τον εντοπισμό της θέσης της μάζας του όγκου. Ακόμα κι έτσι, η τομογραφία είναι η ιδανική μελέτη για τον ακριβή εντοπισμό τόσο της θέσης όσο και του προσβεβλημένου ιστού.

An x-ray.
Τα σημάδια στο θώρακα δεν οφείλονται πάντα σε κάποια διεργασία στο εσωτερικό των πνευμόνων.

Μεταβολές των αιμοφόρων αγγείων

Εκτός από τις μάζες και τους όγκους, μια άλλη αιτία για την εμφάνιση ενός σημείου στον πνεύμονα είναι η ύπαρξη αιμοφόρων αγγείων που έχουν διαφορετικό σχήμα από το φυσιολογικό. Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι μία από αυτές τις αλλοιώσεις, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες επειδή δεν προκαλούν συμπτώματα και η συχνότητά τους είναι χαμηλή.

Ωστόσο, στην παρουσία ενός ανώμαλου αγγειακού σχήματος, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί προσεκτικά ο ασθενής. Η επιβεβαίωση των δομικών αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία πραγματοποιείται με μελέτες σκιαγραφικών μέσων, όπως ο αγγειοσυντονισμός. Η θεραπεία περιλαμβάνει αρτηριογραφία με εμβολισμό και, σε ειδικές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Όγκοι του πνεύμονα

Οι ενδοπνευμονικοί όγκοι δημιουργούν επίσης υπόλευκες σκιές στην ακτινογραφία θώρακος. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις κύριες αιτίες ογκολογικού θανάτου σε αρκετές χώρες.

Έτσι, ένα στίγμα στον πνεύμονα, χωρίς εμφανή αιτία, πρέπει να διερευνάται λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς, όπως η ηλικία και οι συνήθειες καπνίσματος.

Η έγκαιρη υποψία οδηγεί σε μειωμένη θνησιμότητα, χάρη στην ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ξεκινήσει έγκαιρα θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας απ’ ό,τι σε προχωρημένο στάδιο νεοπλασίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι όγκοι του πνεύμονα κακοήθεις, οπότε η ενδελεχής αξιολόγηση αποφεύγει τα διαγνωστικά λάθη. Τόσο από τη δημιουργία περιττού συναγερμού όσο και από την παράλειψη μιας πρώιμης βλάβης με καλύτερη πρόγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vargas, J.; Radiología de Tórax; Cátedra de Diagnóstico por Imágenes UNNE 33 – 59;
 • Coronado, G.; Prieto, M.; Hincapié, J.; Principales Patrones Radiológicos en la Placa Simple de Tórax: Una Visión Radiológica y Macroscópica; Sociedad Española de Radiología Médica; 2014.
 • Albi, G.; Semiología Básica en Radiología de Tórax; Pediatría Integral; 16 (2): 170.e1 – 170.e10; 2012.
 • Gil, R.; Fernández, P.; Sabbach, E.; Diagnóstico Clínico-Radiológico de la Neumonía del Adulto Adquirida en la Comunidad; Revista Chilena de Infectología; 22 (Supl 1); S26 – S31; 2005.
 • Miranda, G.; Díaz, J.; Arancibia, P.; Antolini, M.; Díaz, C.; Vidal, A.; Manifestaciones Radiológicas de la Tuberculosis Pulmonar; Revista Chilena de Radiología; 10 (4); 2004.
 • Camacho, A.; Moreno, J.; Acosta, G.; Elizondo, A.; Comportamiento Clínico, Radiológico y Microbiológico de Pacientes Adultos con Absceso Pulmonar en un Hospital de Enseñanza; Neumología y Cirugía de Tórax; 66 (4): 156 – 160; 2007.
 • Ibarra, C.; Kelly, J.; Fernández, M.; Guía Diagnóstico-Terapéutica: Tumores y Masas del Mediastino; Revista del Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias; 14 (1); 2001.
 • Salisbury, J.; Piñeyro, L.; Makformaciones Arteriovenosas Pulmonares. Aproximación a una Patología poco Frecuente a partir de Tres Casos Clínicos; Archivos de Medicina Interna; 33 (2); 2011.
 • Martín, A.; De la Cruz, Ó.; Pérez, G.; Complicaciones de la Neumonía Adquirida en la Comunidad: Derrame Pleural, Neumonía Necrotizante, Absceso Pulmonar y Pioneumotórax; Asociación Española de Pediatría; 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.