Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θανατηφόρος στις γυναίκες

Ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανδρών, ενώ πάνω από το 80% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα συνδέονται με το κάπνισμα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θανατηφόρος στις γυναίκες

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες σήμερα. Είναι μάλιστα ακόμα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του μαστού ή της μήτρας.

Οι γυναίκες εκτίθενται όλο και περισσότερο σε τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Επιπλέον, τραγικά, το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν έχει επίσης παρουσιάσει σημαντική αύξηση.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν δέκα χρόνια διατρέχουν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Επιπλέον, οι πνεύμονες εκφυλίζονται πρόωρα, εκθέτοντας το άτομο σε άλλες σοβαρές πνευμονικές διαταραχές.

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου για άνδρες και γυναίκες.

Εν μέρει ο λόγος για αυτό το τραγικό επακόλουθο είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την παθολογία και τους παράγοντες κινδύνου που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες

καρκίνος του πνεύμονα

Σύμφωνα με μια αναφορά της American Cancer Society και της International Agency for Research on Cancer (IARC), στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου για τις γυναίκες.

Οι συγγραφείς της αναφοράς συμφωνούν ότι για τα ευρήματα αυτά ευθύνεται κυρίως η αύξηση του καπνίσματος.

Η “επιδημία του καπνίσματος”, όπως προτιμούν να την ονομάζουν οι ειδικοί, έχει εξαπλωθεί σημαντικά, ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν αρχίσει να ξεπερνούν σε αριθμό τους άνδρες καπνιστές.

Εκτιμάται ότι περίπου το 80% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άλλες νόσους των πνευμόνων, στην έκθεση σε τοξίνες καθώς και γενετικούς παράγοντες.

 

Διαβάστε περισσότερα: 4 βιταμίνες που θεραπεύουν τους πνεύμονες μετά το κάπνισμα

 

Πώς εμφανίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Οι πνεύμονες είναι τα αναπνευστικά σας όργανα που είναι υπεύθυνα για την προμήθεια οξυγόνου στο υπόλοιπο σώμα και για την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν κάτι προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων, κάτι το οποίο, αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος και σε άλλους ιστούς μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μετάσταση.

Οι νεοπλασίες που μπορεί να παρουσιαστούν στους πνεύμονες μετά την εμφάνιση όγκου σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος δεν θεωρούνται καρκίνος του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

καρκίνος του πνεύμονα

Γιατί αυτός ο τύπος καρκίνου είναι τόσο θανατηφόρος; Τα πρώτα συμπτώματα σχεδόν πάντα αναγνωρίζονται δύσκολα.

Αρχικά ίσως μοιάζουν με συνηθισμένη αναπνευστική λοίμωξη. Έτσι, συνήθως, οι ασθενείς τα καλύπτουν με τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα σημάδια γίνονται πιο ξεκάθαρα μόλις η νόσος παρουσιάσει επιπλοκές. Ωστόσο μερικοί ασθενείς εξακολουθούν να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα τα οποία ακόμα και οι γιατροί παρερμηνεύουν.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι, όσο περισσότερο καθυστερεί ο διαγνωστικός έλεγχος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο καρκίνος του πνεύμονα να εξελιχθεί σε μη ιάσιμη πάθηση.

Είναι ουσιαστικό να γνωρίζετε τα συμπτώματά σας και το πότε θα πρέπει να ζητήσετε ένα γενικό προληπτικό έλεγχο:

  • Αίσθηση κούρασης ή κόπωσης.
  • Βήχας ή ερεθισμός στο λαιμό.
  • Ξαφνική απώλεια βάρους.
  • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
  • Συριγμός ή πόνος στο στήθος.
  • Φλέγμα ή εκκρίσεις.
  • Βήχας με αίμα.
  • Πόνος στα οστά.
  • Απόφραξη κοίλης φλέβας.
  • Τακτικά επεισόδια πυρετού και ευαισθησία στην πνευμονία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ποικίλλουν. Διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό του ασθενούς και τη σοβαρότητα της πάθησής του.

Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας ακτινογραφίας θώρακος που πραγματοποιείται για άλλους λόγους.

 

Δείτε ακόμα: 3 σιρόπια για το βήχα που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι

 

Πώς να προλάβετε τον καρκίνο του πνεύμονα

καρκίνος του πνεύμονα

Αν και ο καρκίνος δεν είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί 100%, υπάρχουν μερικές υγιεινές συνήθειες που θα μειώσουν τον κίνδυνο.

Οι καπνιστές γνωρίζουν τον κίνδυνο της συνήθειάς τους, επομένως η πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο αργότερα εξαρτάται απολύτως από τους ίδιους.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτής της νόσου είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Μετά από δέκα ως δεκαπέντε χρόνια, ένας πρώην καπνιστής φτάνει στο ίδιο επίπεδο κινδύνου με ένα μη καπνιστή.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία -καθώς και η τακτική φυσική δραστηριότητα- είναι άλλες καλές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον καρκίνο του πνεύμονα.

Φροντίστε τον εαυτό σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.