Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Μια καινούργια θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του πνεύμονα, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση, δρα εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα από το να λαμβάνουν τις πρωτεΐνες που τα θρέφουν.
Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαρτίου, 2019

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχει μια θεραπευτική αντιμετώπιση, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, που μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα. Δρα εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα από το να λαμβάνουν τις πρωτεΐνες που τα θρέφουν.

Αρκεί να ακούσουμε τη φράση “καρκίνος του πνεύμονα” για να αγχωθούμε, επειδή γνωρίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων με αυτό το είδος καρκίνου. Έχουμε φίλους, γνωστούς, και στενούς συγγενείς που αυτήν τη στιγμή ζουν με τη συγκεκριμένη νόσο ή έχουν υποφέρει από αυτή χωρίς να την ξεπεράσουν εντελώς.

Πρόκειται για ένα θέμα περίπλοκο και δραματικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν πιο συνηθισμένος στους άνδρες. Ωστόσο τελευταία ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα έχει αυξηθεί.

Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα αποτελεί πάντα μια από τις αιτίες του συγκεκριμένου καρκίνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού με υγιεινό τρόπο ζωής επίσης καταλήγει να προσβληθεί από αυτήν την οδυνηρή ασθένεια.

Ο σκοπός για τον οποίο η επιστήμη ασχολείται με αυτήν την πραγματικότητα είναι ξεκάθαρος και πειστικός. Πρέπει να βρούμε ένα φάρμακο για να σταματήσουμε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα.

Χωρίς αμφιβολία είναι απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις. Επίσης πρέπει να πούμε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες αργά ή γρήγορα.

Μια δημοσίευση στο Science Daily αναφέρεται σε μια ελπιδοφόρα είδηση. Ανακαλύφθηκε ένα “αδύναμο σημείο” στη γενετική δομή που οδηγεί στον πιο επιθετικό καρκίνο του πνεύμονα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε όλα τα στοιχεία.

 Το “αδύναμο σημείο” για τον καρκίνο του πνεύμονα

Οι έρευνες που διεξάγονται στο Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δημιουργούν αυτήν τη στιγμή προοπτικές που είναι πολύ θετικές.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μια απίστευτη καινούργια θεραπεία για την κακή χοληστερίνη.

 

Όταν γίνονται καινούργιες ανακαλύψεις σε φάρμακα, θα πρέπει όπως πάντα να περιμένουμε να γίνουν διαθέσιμα. Αυτό επειδή έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια θεραπευτική αντιμετώπιση του πιο επιθετικού τύπου καρκίνου του πνεύμονα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με κάθε ορόσημο σε αυτήν την αναζήτηση.

Μη μικρά κύτταρα του καρκίνου του πνεύμονα

Αυτός ο τύπος καρκινικού όγκου αντιστοιχεί σε περίπου το 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Υπάρχει μια καινούργια θεραπεία για να καταπολεμήσετε τον πιο επιθετικό τύπο αυτού του είδους καρκίνου.

  • Αυτό το είδος καρκίνου εξαπλώνεται γοργά και, μόλις αρχίσει να κάνει μετάσταση, αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα.
  • Οι ογκολόγοι επισημαίνουν ότι, κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από αυτό το είδος καρκίνου είναι πέντε χρόνια.
  • Αυτό το είδος καρκίνου συναντάται σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους που καπνίζουν τακτικά.
καρκίνο του πνεύμονα Επιστήμονες σε εργαστήριο

Διευθυντής της συγκεκριμένης έρευνας είναι ο επιστήμονας Dr. Kwon Park του Τμήματος Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Βιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Μια νέα μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η αρθρίτιδα.

 

Σκοπός του ίδιου και της ομάδας του είναι ο έλεγχος της εξέλιξης του καρκίνου του πνεύμονα. Προηγουμένως οι επιστήμονες αυτοί συμμετείχαν σε μια έρευνα πάνω στις μεταλλάξεις ενός καρκινικού γονιδίου (ογκογόνου) τη στιγμή που πυροδοτείται η μετάσταση.

Αυτό που διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ήταν η μεγάλη δυσκολία στο σχεδιασμό ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να ελέγξει αυτό το είδος γονιδίου το οποίο προκαλεί την ασθένεια.

Τι θα γινόταν αν, αντί για τον έλεγχο των γονιδίων, αναζητούσαμε σε αυτά ένα “αδύναμο σημείο”; Αυτό μπόρεσαν να κάνουν ο Dr. Park και η ομάδα του.

  • Αυτό το είδος καρκίνου του πνεύμονα, το πιο επιθετικό, έχει στη δομή του ένα αδύναμο σημείο. Το κλειδί είναι οι πρωτεΐνες.
καρκίνο του πνεύμονα

Τα συγκεκριμένα ογκογόνα δρουν πολύ γρήγορα

Το ογκογόνο είναι ένα γονίδιο που έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να οδηγεί στο σχηματισμό όγκου. Έχει παρατηρηθεί στο εργαστήριο ότι ο εχθρός αυτός δρα γρήγορα και προκαλεί πολλούς θανάτους κάθε χρόνο.

Για να λειτουργήσει και να ρυθμιστεί, χρειάζεται πολλές πρωτεΐνες, τις οποίες συνδυάζει. Αυτό επιτρέπει σε κάθε κύτταρο να διαιρείται εξαιρετικά γρήγορα και έτσι προκαλείται μετάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες λειτουργούν ως καταλύτης για τον σχηματισμό όγκων. Τι θα γινόταν αν οι πρωτεΐνες αυτές δεν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμες;

Εδώ βρίσκεται η απάντηση. Πάνω σε αυτό εργάζονται αυτήν τη στιγμή ο Dr. Park και η ομάδα του.

Αναζητούν έναν τρόπο να σταματήσουν τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ενισχύει τη δύναμη αυτού του καρκίνου. Προς το παρόν έχουν επιτευχθεί πολλά καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο.

Μια προοπτική για το μέλλον

Σας παρουσιάσαμε την έναρξη των συγκεκριμένων ερευνών. Οι ειδήσεις αυτού του είδους μάς προσφέρουν ελπίδα, όμως ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε υπομονή επειδή το φάρμακο εξακολουθεί να βρίσκεται σε πειραματικά στάδια.

 

καρκίνο του πνεύμονα Γυναίκα με το χέρι στον πνεύμονα

Ο Dr. Park και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο που αναστέλλει την εξέλιξη αυτού του είδους όγκου. Αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζεται να ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή με αυτό το νέο φάρμακο.

Παράλληλα, εργαστήρια στον Καναδά και στην Αυστραλία έχουν δημιουργήσει άλλες παραλλαγές του φαρμάκου. Η ιδέα είναι να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί κάθε μία από αυτές και να δούμε τι μας δείχνουν τα αποτελέσματα.

Ελπίζουμε ότι σύντομα, εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή θα είναι διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αργά η γρήγορα αυτό θα επιτευχθεί. Ελπίζουμε ότι η νέα θεραπεία θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον καρκίνο του πνεύμονα!

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.