Τι δείχνουν οι μελέτες για το εμβόλιο κατά της πνευμονίας σε ηλικιωμένους

Το εμβόλιο για την πνευμονία μπορεί να είναι δύο διαφορετικών τύπων. Καθένα από αυτά ενδείκνυται για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αν και τα δύο έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Τι δείχνουν οι μελέτες για το εμβόλιο κατά της πνευμονίας σε ηλικιωμένους
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας (ή εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου) εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1977. Η πνευμονία είναι μια κοινή λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το πιο κοινό βακτήριο που προκαλεί πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae). Είναι ένας μικροοργανισμός που μεταδίδεται μέσω της επαφής από άτομο σε άτομο. Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις που προκαλεί είναι ήπιες, μπορεί να προκαλέσει και πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ιδίως σε ηλικιωμένους και παιδιά.

Τόσο πολύ που, εκτός από την πνευμονία, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και μηνιγγίτιδα. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τη σημασία του εμβολίου κατά της πνευμονίας και την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Τι είναι το εμβόλιο κατά της πνευμονίας;

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυψελίδες (οι μικροί σάκοι στους οποίους γίνεται η ανταλλαγή αερίων στον πνεύμονα) γεμίζουν με υγρό ή πύον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά. Συνήθως προκαλεί βήχα, πυρετό και γενική αδιαθεσία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρά περίπλοκη, μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρα.

Σύμφωνα με δημοσίευση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σχεδόν 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνευμονία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, περίπου ένα εκατομμύριο λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη για αυτό το ζήτημα υγείας.

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πνευμονία ή για μια πιο σοβαρή μορφή πνευμονίας. Πρώτα και κύρια είναι οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελούν μια άλλη ομάδα κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καπνιστές διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι πνεύμονές τους είναι ευάλωτοι.

A woman with severe pneumonia.
Οι νοσηλείες λόγω πνευμονίας είναι συχνές, καθώς η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περίπτωση.

Είδη εμβολίων

Όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο εμβόλιο κατά της πνευμονίας έλαβε άδεια κυκλοφορίας το 1977. Έκτοτε, οι ειδικοί έχουν αναπτύξει και τελειοποιήσει τη μέθοδο εμβολιασμού. Σήμερα, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές εκδοχές, οι οποίες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Η πρώτη είναι το πολυσακχαριδικό εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (PPSV23). Προστατεύει από 23 τύπους βακτηρίων που προκαλούν πνευμονιοκοκκική νόσο (υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 90 στελέχη). Συνιστάται για άτομα άνω των 65 ετών και για καπνιστές.

Το δεύτερο εμβόλιο είναι το συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (PCV13 ). Παρέχει προστασία έναντι 13 τύπων βακτηρίων. Χορηγείται συστηματικά σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 2, 4 και 6 μηνών, καθώς και μεταξύ 12 και 15 μηνών. Οι γιατροί το εφαρμόζουν επίσης σε άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα και διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού (εάν είναι άνω των 65 ετών).

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της πνευμονίας

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας, ανεξαρτήτως τύπου, θεωρείται αποτελεσματικό και ασφαλές. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών σχετικά με το θέμα αυτό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology εξηγεί ότι το εμβόλιο πολυσακχαρίτη του πνευμονιόκοκκου (PPV23) είναι πιο αποτελεσματικό σε νεότερους ενήλικες.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα αυτή μειώνεται ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο τύποι είναι πολύ επιτυχημένοι στη μείωση του αριθμού των θανάτων. Έχουν επίσης μειώσει τις επιπλοκές.

Όπως εξηγεί άρθρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών, η χρήση του συζευγμένου εμβολίου του πνευμονιόκοκκου (PCV13) στα παιδιά έχει μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και στους ενήλικες.

Μάλιστα, μέχρι το 2013, η συχνότητα εμφάνισης διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου είχε μειωθεί κατά περίπου 50% στους ηλικιωμένους. Για το λόγο αυτό, τα εμβόλια θεωρείται ότι αποτέλεσαν σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη αυτού του ζητήματος.

Παρενέργειες και ασφάλεια από το εμβόλιο κατά της πνευμονίας

Οι σοβαρές παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Ως εκ τούτου, η σχέση οφέλους/κινδύνου είναι σαφής.

Το πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο (PCV13) μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο σημείο της ένεσης. Για παράδειγμα, ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο. Αυτό συμβαίνει τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Οι νοσηλευτές συνήθως χορηγούν το εμβόλιο στο χέρι και εκεί εμφανίζεται η δυσφορία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, κόπωση και γενική αδιαθεσία. Αυτό περιλαμβάνει κακή όρεξη και πονοκεφάλους. Στα παιδιά, ο πυρετός είναι συνήθως ηπιότερος, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από επιληπτικές κρίσεις λόγω του πυρετού.

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο πολυσακχαριδικού τύπου (PPSV23) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτές τις επιδράσεις. Οι γιατροί το συσχετίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα γενικευμένου μυϊκού πόνου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το σύμπτωμα είναι αυτοπεριοριζόμενο.

Μπορεί να σας αρέσει: Τι είναι η άτυπη πνευμονία;

Πότε συνιστάται το εμβόλιο;

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που είναι πιο ευάλωτες στον πνευμονιόκοκκο. Γι’ αυτό οι γιατροί το χορηγούν σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς και σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Συνιστάται επίσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε άτομα με χρόνια νοσήματα (διαβητικοί, ασθματικοί, καρδιοπαθείς). Οι καπνιστές είναι μια άλλη ομάδα κινδύνου που πρέπει να κάνει αυτό το εμβόλιο.

Όπως εξηγεί ένα άρθρο στο Vaccines, κάθε εμβόλιο έχει τις δικές του ενδείξεις. Οι ειδικοί συνήθως υποδεικνύουν το πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο (PCV13) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Παιδιά κάτω των 2 ετών. Οι γιατροί χορηγούν σε τέσσερις διαφορετικές δόσεις σε ηλικία 2, 4 και 6 μηνών.
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών που έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Στην περίπτωση ενηλίκων άνω των 65 ετών, η επιλογή είναι σύνθετη. Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί προτιμούν τους πολυσακχαρίτες. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι κανένα από τα δύο δεν πρέπει να χορηγείται εάν έχει ήδη υπάρξει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα δύο. Ούτε οι έγκυες γυναίκες πρέπει να το κάνουν.

A doctor with a vaccine.
Η ανοσοποίηση κατά του πνευμονιόκοκκου σε μεγαλύτερες ηλικίες έχει βελτιώσει την πρόγνωση της πνευμονίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ηλικιωμένους.

Άλλες ενδείξεις για το εμβόλιο

Οι γιατροί συνιστούν σήμερα το εμβόλιο όταν ταξιδεύετε σε ορισμένα μέρη. Συγκεκριμένα, όταν ταξιδεύετε στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Αυτά είναι μέρη όπου υπάρχει υψηλή επικράτηση του βακτηρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σαουδική Αραβία.

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Και οι δύο τύποι εμβολίων κατά της πνευμονίας είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί. Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, αλλά αυτές είναι ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες. Για παράδειγμα, πόνος στο σημείο της ένεσης ή ελαφρά αδιαθεσία.

Οι γιατροί, επομένως, συνιστούν να εμβολιάζονται οι ομάδες κινδύνου. Το όφελος αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο. Επιπλέον, το ποσοστό των λοιμώξεων, των θανάτων και των επιπλοκών έχει μειωθεί.

Ωστόσο, εκτός από τον εμβολιασμό, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη ορισμένα μέτρα για να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη μόλυνση. Θα πρέπει να εκτελείτε συχνά σωστή υγιεινή των χεριών. Πρέπει επίσης να καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά οι άνθρωποι.

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, πρέπει να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα ή με ένα μαντήλι μιας χρήσης. Ομοίως, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα ή να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με καπνιστές. Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος ή υποψίας ασθένειας, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.