Πώς να έχετε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να φτιάξετε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των επικονιαστικών ζώων καθώς και των φυτών.
Πώς να έχετε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2023

Η δημιουργία ενός κήπου φιλικού προς τους επικονιαστές είναι ένα καλό σχέδιο για το σχολείο, για την κοινότητά σας ή απλώς ως προσωπική πρωτοβουλία. Και εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο, υπάρχουν διάφορες επιλογές : στο πάρκο της γειτονιάς, στην αυλή του σχολείου, στον κήπο του σπιτιού ή ακόμα και σε ένα παράθυρο.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε ένα χέρι βοηθείας στον πλανήτη μας. Αυτού του είδους η δράση ωφελεί τα φυτά, τα πουλιά και τα έντομα, τα οποία παίρνουν τροφή (νέκταρ και γύρη) καθώς και έναν βιότοπο. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε πώς να το κάνετε.

Ένας κήπος φιλικός προς τους επικονιαστές: Ποια είναι τα ζώα που επικονιάζουν;

Πριν εξηγήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε έναν κήπο φιλικό προς τα επικονιαστικά ζώα, είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα είδη και πώς να τα προσελκύουμε.

Έντομα

Επειδή τα θεωρούμε παράσιτα, μόλις τα δούμε, σκεφτόμαστε πώς να εξαλείψουμε τα έντομα από τον κήπο ψεκάζοντας κάποιο προϊόν. Ενώ ορισμένα είναι επιβλαβή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά είδη – αντίθετα – είναι ωφέλιμα.

Πηγαίνουν από το ένα λουλούδι στο άλλο και συλλέγουν γύρη για να τραφούν. Στο δρόμο τους, ρίχνουν σωματίδια, τα οποία καθιστούν δυνατή τη γονιμοποίηση στα φυτά. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι τα ακόλουθα:

 • Μέλισσες: οι πιο γνωστές σε αυτήν την κατηγορία. Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη στον κόσμο, αν και πολλά είναι ευάλωτα. Τρέφονται με γύρη και νέκταρ και όχι μόνο βοηθούν στην αναπαραγωγή, αλλά παράγουν και μέλι.
 • Πεταλούδες: ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων, είναι επίσης επικονιαστές, αλλά μόνο ορισμένων φυτών, στα οποία αναπαράγονται ώστε να μπορούν να τρέφονται οι κάμπιες τους.
 • Πασχαλίτσες: έχουν έντονο χρώμα και εκτός από την επικονίαση, βοηθούν επίσης στον έλεγχο παρασίτων όπως οι αφίδες και τα ακάρεα της αράχνης.
 • Συρφίδες: συχνά συγχέονται με τις μέλισσες ή τις σφήκες, αλλά διακρίνονται από τα μεγάλα μάτια και τις μάλλον μικρές κεραίες τους. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικές για αρκετά είδη στα γεωργικά οικοσυστήματα.
Cuáles son los animales polinizadores
Οι μέλισσες είναι ένα από τα πιο γνωστά έντομα επικονίασης.

Πουλιά

Τα κολιμπρί είναι από τους κυριότερους επικονιαστές. Η γρήγορη πτήση τους και τα φωτεινά τους χρώματα τα καθιστούν πολύ ελκυστικά στο μάτι. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλα είδη πτηνών που πίνουν νέκταρ, όπως το είδος Coereba flaveola.

Νυχτερίδες

Αρκετές νυχτερίδες έχουν αναγνωριστεί ως επικονιαστές, τόσο των μη καρποφόρων  όσο και των καρποφόρων φυτικών ειδών, για παράδειγμα, η pequi ή souari nut που είναι ενδημικό στη Βραζιλία και καταναλώνεται ευρέως στη λεκάνη του Αμαζονίου από τις παραδοσιακές κοινότητες.

Άλλοι επικονιαστές: θηλαστικά

Τέλος, άλλα μικρά θηλαστικά μπορούν επίσης να διαδραματίσουν επικονιαστικό ρόλο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πίθηκοι, τα τρωκτικά (σκίουροι) και τα κοάτι.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές

Για να έχουμε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές, πρέπει να σκεφτούμε τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα, καθώς και τον χώρο και τους πόρους που διαθέτουμε. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, οπότε ας πιάσουμε δουλειά!

Παρατηρήστε

Πρώτα απ’ όλα. Πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε όπως κάνουν οι φυσιοδίφες. Υπάρχουν διάφορες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν:

 • Ποια ζώα επισκέπτονται συχνά την περιοχή;
 • Ποια είναι τα φυτά που προτιμούν αυτά τα είδη;
 • Σε ποιες ώρες και για πόση ώρα επισκέπτονται;
 • Σε ποια πλευρά υπάρχει περισσότερος ήλιος ή σκιά;
 • Ποια άλλα φυτά υπάρχουν στην περιοχή;

Σχεδιασμός ενός κήπου φιλικού προς τους επικονιαστές

Αφού απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, θα πρέπει να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ή έναν χάρτη, όπου θα υποδεικνύεται πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα φυτά, ανάλογα με το αν βρίσκονται στον ήλιο ή στη σκιά ή ανάλογα με την πρόσβαση των επικονιαστών. Φυσικά, η επιλογή αυτή εξαρτάται και από τον χώρο.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να σχεδιάσουμε έναν ανθόκηπο. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον χώρο φτιάχνοντας έναν κάθετο κήπο, με γλάστρες στα μπαλκόνια. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τα ανοιχτά παράθυρα και τα άτομα που είναι αλλεργικά στις μέλισσες.

Γόνιμο έδαφος

Ανεξάρτητα από το πού θα φυτέψετε – στο έδαφος ή σε γλάστρες – το έδαφος πρέπει να είναι κατάλληλο για τα φυτά. Το χώμα που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη είναι ιδανικό. Ωστόσο, υπάρχουν είδη που προτιμούν αμμώδη εδάφη, τα οποία συγκρατούν λίγο νερό- και άλλα, αργιλώδη εδάφη.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αυτές τις λεπτομέρειες, για να εγγυηθείτε την υγιή ανάπτυξη των φυτών
.

Ενδημικά είδη

Για να προσελκύσουμε τα επικονιαστικά ζώα στον κήπο μας, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε τα φυτά που τους αρέσουν περισσότερο. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να σκεφτούμε είδη που είναι τυπικά για την περιοχή, καθώς είναι ευκολότερο να διατηρηθούν, επειδή είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.

Κήπος φιλικός προς τους επικονιαστές: διαφορετικές γεύσεις

Αν θέλετε να προσελκύσετε έναν συγκεκριμένο επικονιαστή, θα πρέπει να φυτέψετε το φυτό που του αρέσει περισσότερο, δηλαδή την αγαπημένη του τροφή. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 • Οι μέλισσες προτιμούν τα αγριολούλουδα, καλύτερα αν είναι ενδημικά της περιοχής.
 • Η βερβένα, η μολόχα, η μπιγκόνια, το πουλί του παραδείσου, αναφέρονται μεταξύ των φυτών που προσελκύουν τα κολιμπρί.
 • Στην περίπτωση των πεταλούδων, τους αρέσουν οι κατιφέδες και οι μαργαρίτες.
 • Πασχαλίτσες. Ελκύονται από τον γλυκάνισο, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, μεταξύ άλλων.
 • Οι συρφίδες απελευθερώνουν νέκταρ από αρωματικά άνθη- προτιμούν φυτά όπως το χαμομήλι και το θυμάρι.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να έχετε ποικιλία φυτών, ώστε να υπάρχουν λουλούδια σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Αυτό θα επιτρέψει στους επικονιαστές να έχουν πάντα διαθέσιμη μια πηγή τροφής.

Νερό και άλλη τροφή

Τα ζώα χρειάζονται επίσης νερό, εκτός από το νέκταρ ή τη γύρη των φυτών. Επιπλέον, προσελκύονται και με άλλες τροφές- για παράδειγμα, ένα μικρό ζαχαρούχο ρόφημα ή μερικούς σπόρους.

Δημιουργήστε ένα φιλικό προς τους επικονιαστές περιβάλλον

Ορισμένα μεγαλύτερα φυτά με ισχυρά κλαδιά είναι ιδανικά για φωλιές πουλιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότσαλα για να φτιάξετε ένα καταφύγιο για έντομα, όπως οι πασχαλίτσες. Οι πεταλούδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν κουτιά για τις χρυσαλλίδες τους ή οι μέλισσες για τις κυψέλες τους.

Άλλες προτάσεις για έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές

Για να κάνουμε τον κήπο μας πιο φιλικό προς τους επικονιαστές, μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτές τις συστάσεις:

 • Ομαδοποιήστε τα φυτά ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε φως.
 • Μη χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα ή άλλες ουσίες για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα- είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα.
 • Αποφύγετε την τοποθέτηση τεχνητού φωτισμού σε κοντινή απόσταση, θα προσελκύσει τις μέλισσες, ακόμη και τη νύχτα.
 • Μην καίτε σκουπίδια και μην ανάβετε φωτιές ή μπάρμπεκιου στον κήπο.
Los insectos beneficiosos para tu jardín incluyen las mariquitas
Για την προστασία των επικονιαστικών ζώων, αποφύγετε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

Γιατί να είστε φιλικοί προς τους επικονιαστές;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μελετών που αναφέρουν ότι, επί του παρόντος, η μείωση των επικονιαστικών ζώων έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις στον πλανήτη.

Οι έρευνες επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχουν διάφορες αιτίες για το φαινόμενο αυτό. Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:

 • Ρύπανση.
 • Αποψίλωση των δασών.
 • Η χρήση φυτοφαρμάκων.
 • Η επέκταση των καλλιεργειών.
 • Κτηνοτροφία.
 • Εισαγωγή εξωτικών ειδών.

Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες όχι μόνο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, αλλά και για την τροφή. Αν και ορισμένες καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, επικονιάζονται από τον άνεμο, η συντριπτική πλειοψηφία εξαρτάται από έντομα ή πουλιά, όπως για παράδειγμα:

 • Φασόλια.
 • Ντομάτες.
 • Κολοκύθα.
 • Βατόμουρα.
 • Μήλα.
 • Κακάο.
 • Καφές.

Φυσικά, μια τέτοια κατάσταση επηρεάζει και την οικονομία. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ένα μεξικανικό περιοδικό για τη βιοποικιλότητα, εκτιμάται ότι σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η αξία των επικονιαστών αντιπροσωπεύει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Έτσι, υπάρχουν λόγοι για να έχουμε έναν κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές και να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την εξαφάνιση αυτών των ειδών. Αν αυτό συνέβαινε, ούτε τα ζώα ούτε οι άνθρωποι θα είχαν πολλές επιλογές για τροφή. Ούτε θα ήταν δυνατόν να απολαμβάνουμε το άρωμα και το χρώμα των λουλουδιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Coro Arizmendi, M. (2009). La crisis de los polinizadores. CONABIO, Biodiversitas, volumen 85, pp. 1-5.
 • Cuta-Pineda, J. Barbosa-Camargo, S. & Ramos-Montaño, C. (2020). Aves asociadas a cafetales en el Valle de Tenza: panorama y recomendaciones para asegurar la prestación de servicios ecosistémicos brindados por las aves.  Tunja, Boyacá: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.
 • Díaz, B., Maza, N., Castresana, J., & Martínez, M. (2020). Los sírfidos como agentes de control biológico y polinización en horticultura. Buenos Aires, Argentina: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
 • Meléndez Ramírez, V., Chablé Santos, J., & Selém, C. (2020). Polinización y polinizadores amenazados en desaparecer. Salas Bioagrociencias, Volumen 13(2), pp. 109-119.
 • Peres Coelho, C., Oliveira, P., & Ruiz Martín, J. (2013). Los murciélagos como vector de polinización del Pequi (Caryocar brasiliense Camb. Caryocaraceae), un recurso clave en las comunidades tradicionales brasileñas. Chronica naturae, volumen 3, pp. 38-48.
 • Rebolledo Contreras, M. (2021). Polinización de Mucuna mutisiana (Kunth) D.C. por murciélagos Glossophaga soricina y Glossophaga longirostris (Phyllostomidae: Glossophaginae) en el Bosque Seco Tropical (BsT) al norte de Colombia. Revista Unicauca, volumen 16(1), pp. 77-99.
 • Stefanescu, C., Asís, J. D., Baños-Picón, L., Cerdà, X., Marcos García, M. A., Micó, E., Ricarte, A., & Tormos, J. (2018). Diversidad de insectos polinizadores en la península ibérica. Ecosistemas, volumen 27(2), pp. 9-22.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.