10 χωροκατακτητικά φυτά που θα βλάψουν τον κήπο σας

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά που μπορούν να βλάψουν τον κήπο σας και το περιβάλλον, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας; Μάθετε για τα πιο κοινά χωροκατακτητικά είδη και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτά εδώ.
10 χωροκατακτητικά φυτά που θα βλάψουν τον κήπο σας

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα χωροκατακτητικά είδη έχουν καταστεί επικίνδυνα για τα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν όρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τα φυτικά όσο και για τα ζωικά είδη. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι τα χωροκατακτητικά φυτά, τις συνέπειες της παρουσίας τους στον κήπο σας και τα πιο συνηθισμένα τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Τα αλλόχθονα ή εξωτικά φυτά είναι είδη που έχουν μεταφερθεί σε άλλα οικοσυστήματα διαφορετικά από τον τόπο προέλευσής τους. Κατ’ αρχήν, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, τα εξωτικά φυτά που δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο είναι γνωστά ως εγκλιματισμένα.

Ωστόσο, ορισμένα φυτά έχουν γίνει χωροκατακτητικά. Έτσι, έχουν μεγάλη ικανότητα να αποικίζουν τις περιοχές όπου φυτεύονται και να εκτοπίζουν άλλα ενδημικά είδη, κλέβοντας θρεπτικά συστατικά ή αφαιρώντας χώρο για να αναπτυχθούν. Αυτό σημαίνει ότι αναπαράγονται πολύ εύκολα.

Οι συνέπειες από τα χωροκατακτητικά φυτά στην αυλή ή τον κήπο σας

Τα χωροκατακτητικά φυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η επίδρασή τους μπορεί να προκαλέσει απώλεια της βιοποικιλότητας, μεταβολές στους φυσικούς κύκλους, εξόντωση των αυτοφυών φυτών και βλάβες στο έδαφος .

Πολλές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την εξάλειψη των χωροκατακτητικών φυτών και τον επαναπληθυσμό των εδαφών τους με αυτοφυή δέντρα και είδη, ιδίως σε πάρκα και προστατευόμενες περιοχές. Παρόλο που πολλά από αυτά τα φυτά μπορεί να φαίνονται όμορφα στον κήπο σας, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανισορροπία στα οικοσυστήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα πουλιά και τα έντομα μπορεί να συμβάλλουν στη διάδοση των σπόρων τους. Έτσι, όσο κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να τα κρατήσετε υπό έλεγχο στην αυλή ή τον κήπο σας, η ικανότητά τους να εξαπλώνονται εύκολα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η σύσταση των περιβαλλοντικών αρχών είναι να τα αποφεύγετε ακόμη και μέσα στα σπίτια.

Τα πιο συνηθισμένα χωροκατακτητικά φυτά

Ο Άτλας των χωροκατακτητικών φυτών στην Ισπανία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 είδη. Επισημαίνει ότι η εισαγωγή έμβιων όντων εκτός της φυσικής περιοχής εξάπλωσής τους είναι το δεύτερο κατά σειρά μεγέθους περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μια άλλη δημοσίευση από την κυβέρνηση της Καντάμπρια αναφέρει ότι το 60% των χωροκατακτητικών ειδών προέρχεται από την κηπουρική.

Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μετακίνηση των ειδών έχει αυξηθεί με την παγκοσμιοποίηση του τουρισμού και του εμπορίου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο κοινά χωροκατακτητικά φυτά.

1. Χωροκατακτητικά φυτά: Ακακία ή μιμόζα

Αυτό το δέντρο αυστραλιανής προέλευσης ξεχωρίζει για τα όμορφα κίτρινα άνθη του που το κάνουν πολύ ελκυστικό. Ωστόσο, έχει γίνει πρόβλημα για πολλές περιοχές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Στην πραγματικότητα, έχει γίνει πραγματικά ένα επικίνδυνο φυτό για τις εύκρατες ζώνες. Έχει μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης, ακόμη και μετά από πυρκαγιές, και καταλήγει να ξηραίνει τα εδάφη.

10 χωροκατακτητικά φυτά που θα βλάψουν τον κήπο σας
Η ακακία είναι στην πραγματικότητα ιθαγενές φυτό της Αυστραλίας. Είναι επικίνδυνη για τα εύκρατα κλίματα.

2. Αγγλικός κισσός

Αυτό το φυτό που έχει γίνει τόσο δημοφιλές στην Αμερική έχει γίνει ένα χωροκατακτητικό είδος που προκαλεί ανησυχία. Το έφεραν οι Άγγλοι όταν αποίκισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη ήπειρο. Η ικανότητά του να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται πάνω σε δέντρα και άλλα φυτά το κάνει να εισβάλλει και να μην επιτρέπει σε τίποτα άλλο να αναπτυχθεί.

3. Χωροκατακτητικά φυτά: Πεύκα

Αρκετά είδη πεύκων έφτασαν στη Λατινική Αμερική και έγιναν εισβολείς. Αναπαράγονται με σπόρους που διασπείρονται με τον άνεμο και έχουν κατακλύσει τεράστιες περιοχές.

Οι επιπτώσεις τους είναι αρνητικές, επειδή ανταγωνίζονται άλλα ενδημικά είδη για θρεπτικά συστατικά, ξηραίνουν το έδαφος και αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του. Έχουν επίσης μεταβάλει την ποικιλομορφία των περιοχών.

4. Το μάτι του ποιητή

Αυτό το ελκυστικό ανθοφόρο φυτό, γνωστό και ως black-eyed susanita έχει γίνει πρόβλημα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φυτό αυτό δρα σκαρφαλώνοντας σε άλλα φυτά και εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.

5. Χωροκατακτητικά φυτά: Ουγκαρία η εριώδης

Αυτό το φυτό νοτιοαφρικανικής προέλευσης έχει εντυπωσιακή ικανότητα εξάπλωσης. Χρησιμοποιείται συχνά σε κήπους επειδή έχει εντυπωσιακά λουλούδια, τα οποία ξεχωρίζουν για τη διακοσμητική τους ιδιότητα.

Ωστόσο, έχει γίνει επικίνδυνο για άλλα είδη στην Ευρώπη και την Αμερική. Δημιουργεί μια πυκνή κάλυψη στον τόπο όπου φυτεύεται. Κατά συνέπεια, όταν θέλετε να την εξαλείψετε, είναι απαραίτητο ακόμη και να κάψετε την περιοχή!

6. Plumero ή γρασίδι πάμπας

Το plumero είναι ένα φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αμερική και θεωρείται το πλέον χωροκατακτητικό είδος στην Ευρώπη. Έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου και, αν και έχει ελκυστική εμφάνιση που το καθιστά καλό καλλωπιστικό φυτό, είναι επικίνδυνο επειδή αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Επίσης, λόγω της ικανότητάς του να αναπαράγεται, τείνει να αποικίζει πλήρως τους χώρους όπου φυτεύεται.

7. Χωροκατακτητικά φυτά: Υάκινθος του νερού

Στη συνέχεια, ο υάκινθος του νερού είναι ένα υδρόβιο φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αμερική και θεωρείται ένα από τα 100 πιο χωροκατακτητικά στον πλανήτη.

Έχει γίνει πρόβλημα σε χώρες της Ευρώπης. Έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται γρήγορα, καλύπτοντας τις επιφάνειες των υδάτινων σωμάτων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων ειδών.

8. Φραγκόσυκο

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης θεωρεί το φυτό αυτό ως ένα από τα πιο επικίνδυνα χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο. Κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και μεταφέρθηκε στην περιοχή της Μεσογείου επειδή φέρει καρπούς.

Ωστόσο, έχει αποτελέσει κίνδυνο για την τοπική βιοποικιλότητα. Για το λόγο αυτό, ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει την εμπορία και τη φύτευσή του.

10 χωροκατακτητικά φυτά που θα βλάψουν τον κήπο σας
Ο κάκτος για το φραγκόσυκο θεωρείται παράνομος σε πολλές χώρες λόγω της δυνατότητάς του να εξαπλώνεται γρήγορα και ανεξέλεγκτα.

9. Χωροκατακτητικά φυτά: St. Gerard’s wort

Πρόκειται για ένα είδος φαρμακευτικού φυτού που έχει όμορφη εμφάνιση, καθώς τα πράσινα φύλλα του έχουν ένα κέντρο με λευκή απόχρωση και η ανθοφορία του είναι άφθονη. Ωστόσο, θεωρείται χωροκατακτητικό φυτό στις αμερικανικές χώρες, επειδή εξαπλώνεται πολύ εύκολα.

10. Θάμνος πεταλούδας

Τέλος, αυτός ο ελκυστικός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία έχει εντυπωσιακά λιλά άνθη. Γι ‘ αυτό και έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο για τη διακοσμητική του αξία.

Ωστόσο, εξαπλώνεται γρήγορα και προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε διάφορα περιβάλλοντα. Καταλαμβάνει έδαφος, εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων ειδών. Ως εκ τούτου, θεωρείται χωροκατακτητικό είδος που καλό είναι να μην φυτεύεται σε καμία αυλή ή κήπο.

Επιλέξτε τα αυτοφυή φυτά έναντι των χωροκατακτητικών φυτών

Αν και δεν είναι υποχρεωτικός κανόνας, είναι καλή ιδέα να φυτεύετε μόνο αυτοφυή είδη στον κήπο σας. Παρόλο που δεν έχουν γίνει όλα τα είδη από άλλες χώρες εισβολείς, το να έχετε φυτά ενδημικά της περιοχής μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη.

Αφενός, θα μπορέσετε να τους δώσετε καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Επίσης, θα συμβάλουν στη φροντίδα του οικοσυστήματος.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν επιλέγετε καλλωπιστικά φυτά στον κήπο σας είναι να διαβάσετε και να λάβετε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τις απαιτήσεις των ειδών. Αν πρόκειται για εξωτικό φυτό, μπορείτε επίσης να μάθετε αν έχει εγκλιματιστεί στη χώρα σας ή αν είναι χωροκατακτητικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.