Επιλέξτε δέντρα και θάμνους για ιδιωτικότητα στον κήπο

Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την απόκτηση ιδιωτικότητας σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό τρόπο. Μάθετε τα πάντα για τα καλύτερα δέντρα και θάμνους για να έχετε ιδιωτικότητα στον κήπο ή την αυλή σας σε αυτό το άρθρο.
Επιλέξτε δέντρα και θάμνους για ιδιωτικότητα στον κήπο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ιδιωτικότητα των εξωτερικών σας χώρων είναι απαραίτητη για να τους απολαμβάνετε στο έπακρο. Εξάλλου, οι περίεργοι γείτονες θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια οικογενειακή συγκέντρωση ή μια συνάντηση με φίλους πολύ εύκολα. Για να αποφύγετε μια άσχημη στιγμή, επιλέξτε να φυτέψετε μερικά δέντρα και θάμνους για να έχετε ιδιωτικότητα στην αυλή ή τον κήπο σας.

Ακόμα και αν η κηπουρική δεν είναι το φόρτε σας, μπορεί να σας αρέσει να περνάτε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας ή τα Σαββατοκύριακα στην αυλή σας απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα. Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας προτείνουμε μερικά είδη φυτών, τα χαρακτηριστικά των οποίων λειτουργούν ως πράσινος τοίχος που ενσωματώνεται εύκολα στο φυσικό περιβάλλον.

Ποια δέντρα και θάμνους να επιλέξετε: Μπαμπού

Η πρώτη από τις επιλογές είναι το γνωστό φυτό μπαμπού. Φτάνει σε μεγάλο ύψος και μπορεί να προσδώσει στυλ και κομψότητα σε κάθε κήπο.

Η ιδέα θα ήταν να φυτέψετε αρκετά στη σειρά μπροστά από τον τοίχο ή τον φράχτη που θέλετε να καλύψετε. Ως ανθεκτικό αειθαλές φυτό, το μπαμπού έχει τη φήμη ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο και εισβάλλει στην περιοχή του.

Αν και αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, η ποικιλία που ταιριάζει καλύτερα στις βεράντες είναι η φαργκεσία ή τυχερό μπαμπού. Φυτεύεται σε παρτέρια ή γλάστρες, ώστε να μην εξαπλώνεται σε όλο το έδαφος.

Imagen de bambú.
Το μπαμπού έχει επίσης ένα φιλοσοφικό στοιχείο που το συνδέει με την ανθεκτικότητα λόγω της ικανότητάς του να λυγίζει χωρίς να σπάει.

Θάμνος Αλαδιέρνο

Αυτό το είδος δεν είναι τόσο φυλλοβόλο όσο το μπαμπού, αλλά φτάνει σε ύψος περίπου τα 8 μέτρα, οπότε αν πρέπει να καλύψετε υψηλούς χώρους, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Είναι πολύ ανθεκτικό και με αυτό το φυτό θα έχετε πράσινο όλο το χρόνο!

Κάκτος

Αν και μπορεί να μην είναι από τις πρώτες επιλογές για να δώσετε ιδιωτικότητα σε έναν χώρο, οι κάκτοι φαίνονται υπέροχοι όταν φυτεύονται σε σειρά. Το κύριο πλεονέκτημα των κάκτων είναι ότι είναι πολύ εύκολο να συντηρηθούν, ενώ ορισμένα είδη παράγουν ακόμη και όμορφα λουλούδια.

Ποια δέντρα και θάμνους να επιλέξετε: Πυξάρι ή πυξός

Πρόκειται για ένα διακοσμητικό θάμνο που παραμένει πράσινος όλο το χρόνο, γεγονός που προσθέτει πολλούς πόντους υπέρ αυτού του μικρού φυτού. Συνήθως τοποθετείται σε ψηλές γλάστρες και σε μικρούς χώρους.

Μια σειρά από 4 ή 5 γλάστρες με αυτόν τον θάμνο θα δείχνει υπέροχη σε κάθε εξωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για κήπο είτε ακόμη και για βεράντα.

Ευώνυμο

Το ευώνυμο είναι ένα κλασικό στοιχείο στους κήπους που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση, παραμένει πράσινο όλο το χρόνο και είναι ανθεκτικό σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Συνιστάται η φύτευσή του σε μεγάλες εκτάσεις. Διαφορετικά, μπορεί να κάνουν τον κήπο να φαίνεται μικρός και υπερπλήρης. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι μπορεί να κλαδευτεί σε σχήματα. Το ευώνυμο είναι ανθεκτικό και σε εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Ένας άλλος τύπος φράχτη είναι η εσκαλόνια. Το μέτριο μέγεθός της και τα βαθυπράσινα αειθαλή φύλλα της την καθιστούν ένα από τα καλύτερα δέντρα και θάμνους για ιδιωτικότητα στον κήπο. Επιπλέον, έχει άνθη που ποικίλλουν μεταξύ ροζ, λευκών και κόκκινων.

Κυπαρίσσι

Αυτά τα δέντρα είναι ιδανικά για κήπους που περιβάλλονται από κτίρια. Επειδή είναι τόσο θαμνώδη, έχουν μεγάλη δύναμη να κρύβονται. Δεν απαιτούν πολλή συντήρηση και το ύψος τους κρύβει την ορατότητα από τους γύρω.

Καλλωπιστική αλογοουρά

Πρόκειται για ένα πολύ ελκυστικό και καλλωπιστικό φυτό που καλύπτει αρκετά καλά τους χώρους. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διακοσμητικές ή ρουστίκ γλάστρες για να σχηματίσει έναν καταπράσινο φράχτη. Είναι ένα φυτό που δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα όταν πρόκειται για ιδιωτικότητα.

Αναρριχώμενα φυτά και αμπέλια

Αυτοί οι τύποι φυτών είναι αγαπημένοι για όσους έχουν υπαίθριους χώρους, όπως κήπους και βεράντες που γειτνιάζουν με τα οικόπεδα των γειτόνων. Ένα αναρριχώμενο φυτό είναι μια εξαιρετική λύση αν έχετε έναν φράχτη που χωρίζει τις δύο βεράντες. Εκτός από την ιδιωτικότητα, θα κερδίσετε πολύ πράσινο, σκιά και εξαερισμό.

Ο κισσός είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτά σε αυτό το στυλ για να κερδίσετε ιδιωτικότητα. Αν θέλετε να σκαρφαλώσει πάνω από έναν τοίχο, αρκεί να τοποθετήσετε ένα συρματόπλεγμα για να προσκολλώνται τα κλαδιά του.

Κινέζικο τριαντάφυλλο

Αυτό το είδος είναι ιδιαίτερα περιζήτητο γιατί, εκτός από το ότι φέρνει πολύ πράσινο στον κήπο σας και δημιουργεί ιδιωτικούς χώρους, το λουλούδι του στα τέλη του καλοκαιριού θα δώσει ένα απίστευτο χρώμα στον κήπο σας. Με ένα κινέζικο τριαντάφυλλο, θα τα έχετε όλα: πράσινο, λουλούδια και πυκνό φύλλωμα.

Κέδρος

Ο κέδρος είναι ένα δέντρο του οποίου τα φύλλα είναι εξαιρετικά κομψά και σπάνια, καθώς σχηματίζουν μικρούς κώνους από τους οποίους βγαίνουν τα φύλλα που μοιάζουν με τσαμπιά από καρφίτσες. Φυτεύοντας κέδρους σε μια γραμμή θα σχηματίσετε έναν πολύ ελκυστικό φυσικό φράχτη.

Plantas para tener privacidad en el jardín.
Αναζητήστε φυτά που είναι αρκετά ψηλά, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα στον κήπο σας.

Ποια δέντρα και θάμνους να επιλέξετε: Ορτανσίες

Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό θάμνο και χρησιμοποιείται για την κάλυψη χώρων που δεν απαιτούν πολύ ψηλά φυτά. Τα άνθη της ορτανσίας είναι πολύ πυκνά και άφθονα, οπότε θα δώσουν τόσο ένα εξαίσιο χρώμα όσο και οπτικό αποτέλεσμα.

Μια φυσική μορφή ιδιωτικότητας με δέντρα και θάμνους

Ελπίζουμε ότι αυτός ο κατάλογος με δέντρα και θάμνους που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο ή τη βεράντα σας θα σας βοηθήσει να αποσπάσετε τα βλέμματα των περίεργων γειτόνων που θέλουν να δουν τι συμβαίνει στον κήπο σας.

Πριν επιλέξετε κάποιο από αυτά ή οποιοδήποτε άλλο φυτό, φροντίστε να μάθετε για τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους για να διαπιστώσετε αν μπορούν να ευδοκιμήσουν στην αυλή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Reyes, S. A., & Rosado, I. A. (2000). Plantas utilizadas como cercas vivas en el estado de Veracruz. Madera y Bosques6(1), 55-71.
  • Aymerich, P. (2015). Nuevos datos sobre plantas suculentas alóctonas en Cataluña. Bouteloua22, 99-116.
  • Valdés Illán, R. (2012). Cultivo de hortensia en maceta bajo agua residual depurada salina: eficacia del lavado con agua buena.
  • Lesniewicz, P. (1982). Bonsai: árboles en miniatura. Reverté.
  • CESAR PÉREZ LOPÉZ · 2002. Guía de árboles, arbustos y planta de flor. 3a ed
  • Maurice Dupérat 2007. Árboles y arbustos (Guías de bolsillo)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.