Πώς να καθαρίσετε τα πλαστικά έπιπλα κήπου

Τα έπιπλα κήπου απαιτούν ειδικό καθαρισμό που πρέπει να γίνεται από καιρό σε καιρό για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Μάθετε τις καλύτερες συμβουλές εδώ!
Πώς να καθαρίσετε τα πλαστικά έπιπλα κήπου

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Αν δεν ξέρετε ακριβώς πώς να καθαρίσετε και να φροντίσετε τα πλαστικά έπιπλα κήπου, σας προσκαλούμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο μέχρι τέλους για να μάθετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Γνωρίζουμε ότι τα έπιπλα αυτά είναι πολύ ανθεκτικά και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Τα πιο συνηθισμένα μοντέλα είναι τα λευκά πλαστικά, τα οποία συχνά τοποθετούνται κοντά σε μια πισίνα, σε μια βεράντα και σε άλλους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συχνά δεν χρησιμοποιούνται πολύ, οπότε τείνουν να συσσωρεύουν βρωμιά.

Αν δεν καθαρίζονται συχνά, καταστρέφονται και μάλιστα φαίνεται να έχουν αλλάξει χρώμα. Έχοντας αυτό κατά νου, ας εξετάσουμε πώς μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην καινούργια τους κατάσταση.

Γιατί να καθαρίζουμε τα πλαστικά έπιπλα κήπου;

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα πλαστικά έπιπλα κήπου παραμένουν καθαρά επειδή τα χρησιμοποιούμε συχνά. Ωστόσο, όταν οι μέρες γίνονται πιο κρύες, σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε. Ως εκ τούτου, δεν τα καθαρίζουμε τακτικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συσσωρεύεται η βρωμιά και πρέπει να κάνουμε έναν βαθύτερο καθαρισμό.

Επίσης, επειδή είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, αυτό το είδος επίπλων είναι πολύ ανθεκτικό στις διάφορες καιρικές συνθήκες και στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες. Ωστόσο, όταν εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ραγίσουν και να αποχρωματιστούν.

Γι’ αυτό σας προτείνουμε να τα προστατεύετε όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τέλος, να θυμάστε ότι το πλαστικό είναι πορώδες υλικό, γεγονός που προκαλεί τη συσσώρευση μικροβίων σε αυτόν τον τύπο επίπλων. Αυτά θα πολλαπλασιαστούν χάρη στα υπολείμματα οργανικών υλικών, όπως τα απορρίμματα τροφίμων.

Οι καλύτερες συμβουλές και μέθοδοι για τα πλαστικά έπιπλα κήπου

Τώρα θα καταπιαστούμε με τις καλύτερες ιδέες για την προστασία των πλαστικών σας επίπλων. Θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα έπιπλά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές.

Sillas de plástico sucias.
Όταν αφήνουμε τα πλαστικά έπιπλα έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κακές καιρικές συνθήκες τα καταστρέφουν.

Μέθοδος 1: Απορρυπαντικό, ασετόν και μαγειρική σόδα για τα πλαστικά έπιπλα κήπου

Αυτό το τρίο είναι αλάνθαστο όταν πρόκειται για βαθύ καθαρισμό. Το καθένα κάνει το καθήκον του και μαζί θα κάνουν τα πλαστικά έπιπλα να φαίνονται σαν καινούργια. Θα χρειαστείτε 100 ml απορρυπαντικό πιάτων, μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 100 ml ασετόν.

Ανακατέψτε καλά τα τρία υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, σας προτείνουμε να τοποθετήσετε το σκεύασμα σε ένα δοχείο με μπουκάλι ψεκασμού για να κάνετε την εφαρμογή του πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Στη συνέχεια, ψεκάστε τα έπιπλα με αυτό το υγρό και τρίψτε την επιφάνεια με ένα τραχύ σφουγγάρι. Αφού σκουπίσετε με το σφουγγάρι όλες τις γωνίες και τις σχισμές των καρεκλών και των τραπεζιών, ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, αφήστε το μείγμα για 15 λεπτά πριν αφαιρέσετε το προϊόν. Ομοίως, αν δεν βγαίνουν, βρέξτε μια μπατονέτα με ασετόν και σκουπίστε την πάνω από το λεκέ.

Αυτό μπορεί να γίνει πάντα με λευκά πλαστικά έπιπλα. Αν τα δικά σας είναι διαφορετικού χρώματος, κάντε πρώτα μια δοκιμή σε μια δυσδιάκριτη περιοχή, για παν ενδεχόμενο.

Μέθοδος 2: Σαπούνι καρύδας, μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Σε αυτή την περίπτωση, θα αντικαταστήσουμε το απορρυπαντικό με σαπούνι καρύδας και το ασετόν με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Όπως θα δείτε, η μαγειρική σόδα είναι μια σταθερά και δεν μπορείτε να την αποχωριστείτε. Γιατί; Επειδή η κοκκώδης υφή της λειτουργεί ως εξαιρετικό απολεπιστικό εκτός από καλό λευκαντικό.

Οι αναλογίες είναι ίδιες με το σημείο 1, όπως και η μέθοδος παρασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, αφήστε το προϊόν να δράσει για μισή ώρα πριν το ξεπλύνετε.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Μέθοδος 3: Λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό για το πλυντήριο πιάτων

Για την τρίτη αυτή εναλλακτική λύση, θα χρησιμοποιήσετε 100 ml απορρυπαντικού, 100 ml ξύδι, 100 ml νερό και μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Ο τρόπος εφαρμογής είναι ο ίδιος με τις δύο προηγούμενες μεθόδους. Να θυμάστε ότι το σφουγγάρι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι τραχύ.

Μέθοδος 4: Αμμωνία για τα πλαστικά έπιπλα του κήπου

Σε αυτή την περίπτωση, θα αραιώσετε την αμμωνία σε ζεστό νερό και θα προσθέσετε απορρυπαντικό. Είναι σημαντικό να μην αναμειγνύετε προϊόντα όπως η χλωρίνη, το οινόπνευμα ή η αμμωνία, αλλά να τα χρησιμοποιείτε ξεχωριστά.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε να καθαρίσετε τα έπιπλα, είναι απαραίτητο να φοράτε γάντια και γυαλιά ασφαλείας, αν είναι απαραίτητο.

Τα πλαστικά έπιπλα επωφελούνται από τη δράση της μαγειρικής σόδας χάρη στη λευκαντική της δύναμη.

Μέθοδος 5: Καθαριστικό υψηλής πίεσης

Αυτή η μέθοδος δεν αποτυγχάνει ποτέ, επειδή η πίεση που ασκεί το νερό στα έπιπλα βοηθά στην απομάκρυνση σχεδόν όλων των ρύπων. Αν παρατηρήσετε ότι η βρωμιά και οι λεκέδες δεν φεύγουν, μπορείτε πρώτα να δοκιμάσετε κάποια από τις προηγούμενες μεθόδους και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τις λεπτομέρειες με αυτό το μηχάνημα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα καλύτερα δέντρα και θάμνοι για να τοποθετήσετε δίπλα σε μια πισίνα

Ο καθαρισμός και η φροντίδα των πλαστικών επίπλων κήπου είναι εφικτός

Μέχρι στιγμής, σας παρουσιάσαμε διάφορους τρόπους καθαρισμού και φροντίδας των πλαστικών επίπλων κήπου. Κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, είναι καλύτερο να καθαρίζετε τα έπιπλα μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε τη συσσώρευση βρωμιάς.

Προσπαθήστε να αποθηκεύετε το τραπέζι και τις καρέκλες σας σε εσωτερικό χώρο ή τουλάχιστον να τα καλύπτετε με ένα μουσαμά, για να μην τα προστατεύετε από το άμεσο ηλιακό φως όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Με λίγα λόγια, μην τα αφήνετε σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγετε κάθε είδους ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν οι κλιματολογικοί παράγοντες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • ANÍBAL, J., PEDROZO, C. A., FEDERICO, N., & SOLER RUIZ, J. E. A. PRODUCCION DE AMONIACO.
  • HUMANA, C. P. D. E., & AMBIENTE, S. D. D. S. Y. (1989). GUÍA PARA LA SALUD Y LA SEGURIDAD.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). Los muebles de plástico de la pierna niveladoresalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). (J987) los muebles de plástico ajustable de alta calidad de la piernaalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Valencia Rubiano, J. S. (2020). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa fabricadora de muebles modulares a partir de plástico reciclado en la ciudad de Pereira.
  • Campos, C. E. (2008). Diseñar con plástico. MaoMao Publications.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.