Κοκκίωμα annulare: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά του

Το κοκκίωμα annulare συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει κνησμό ή αισθητικά προβλήματα. Είναι μια σπάνια κατάσταση του δέρματος της οποίας η αιτία είναι άγνωστη.
Κοκκίωμα annulare: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά του

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2021

Το κοκκίωμα annulare είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που εμφανίζεται στο δέρμα. Το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι προκαλεί, δακτυλιοειδή εξογκώματα. Αυτά είναι κόκκινα σημάδια σαν χτυπήματα που συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους.

Η αλήθεια είναι ότι το κοκκίωμα annulare δεν είναι μια πολύ κοινή πάθηση. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για την αιτία, αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα, επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία. Ωστόσο, είναι πολύ ορατά τα σημάδια, γεγονός που το καθιστά συχνά αισθητικό πρόβλημα. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν έντονη φαγούρα.

Αν και ακόμα είναι προς διερεύνηση, φαίνεται να σχετίζεται με κάποιες λοιμώξεις, ακόμη και με νεοπλάσματα. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοκκίωμα annulare για να μπορέσετε να το αναγνωρίσετε.

Τι είναι το κοκκίωμα annulare;

Όπως ήδη αναφέραμε, είναι μια χρόνια και φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Αποτελείται από το σχηματισμό ανυψωμένων, κόκκινων προσκρούσεων, σε σχήμα δακτυλίου. Γενικά εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια.

Στην πραγματικότητα, παρόλο που γνωρίζουμε ότι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και τους νέους, δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ένα δάγκωμα ή ένα τσίμπημα από ορισμένα έντομα και μπορεί ακόμη και να είναι μια αντίδραση σε ορισμένα εμβόλια. Το κοκκίωμα annulare σχετίζεται επίσης με λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μεταδοτική ασθένεια.

Παρόλο που το κοκκίωμα annulare συνήθως εξαφανίζεται μετά από δύο χρόνια χωρίς θεραπεία, είναι σημαντικό να το μελετήσετε καλά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν αν σχετίζεται με άλλες συστηματικές συνθήκες.

Φαίνεται να σχετίζεται με ορισμένες ασθένειες του θυρεοειδούς και τον διαβήτη. Ορισμένες καρκινογόνες διεργασίες μπορούν ακόμη και να το προκαλέσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν συνήθως περισσότερες εξάρσεις σε όλο το σώμα και δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

χέρια με φαγούρα
Τα χέρια είναι μία από τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από το κοκκίωμα annulare.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Το κοκκίωμα annulare, εκτός από τα εξογκώματα, δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι διαφορετικά χρώματα, από μπλε, έως το χρώμα δέρματος, έως κόκκινο. Όλα έχουν σχήμα δακτυλίου και επεκτείνονται προς τα έξω, με το κέντρο ελαφρώς βυθισμένο.

Οι προσκρούσεις είναι ευαίσθητες στην αφή, αλλά δεν προκαλούν πόνο. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αισθητικά προβλήματα ή να προκαλέσουν κνησμό. Ειδικά όταν υπάρχουν πολλά σημάδια σε όλο το σώμα σας.

Επιπλέον, οι ειδικοί ταξινομούν το κοκκίωμα αυτό σε διάφορες ομάδες:

  • Στην πρώτη ομάδα, έχουμε εντοπίσει το κοκκίωμα annulare, το οποίο είναι ο πιο κοινός τύπος. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια και οι βλάβες μπορούν να έχουν μήκος έως 5 εκατοστά.
  • Υπάρχει επίσης το γενικευμένο κοκκίωμα annulare, το οποίο είναι ο τύπος που απλώνεται σε ολόκληρο το σώμα σας.
  • Και, τέλος, ταξινομούν το υποδόριο κοκκίωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σημάδια είναι μικρά και σκληρά και συνήθως δεν είναι κόκκινα.
χέρι με κοκκίωμα
Η τοπική μορφή της κατάστασης είναι η πιο κοινή

Πώς θεραπεύεται το κοκκίωμα annulare;

Το κοκκίωμα annulare προκαλεί εύκολα αναγνωρίσιμες βλάβες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνήθως εύκολο στη διάγνωση. Ωστόσο, σε περίπτωση αμφιβολίας, μερικές φορές οι δερματολόγοι ζητούν βιοψία δέρματος για επιβεβαίωση. Όπως σημειώσαμε προηγουμένως, τα σημάδια συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό, η κατάσταση συνήθως διαρκεί το πολύ δύο χρόνια. Επομένως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό αισθητικά ή λόγω του κνησμού.

Υπάρχουν ορισμένες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν έχετε αυτά τα προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορτικοστεροειδείς κρέμες που βοηθούν στο να εξαφανιστούν τα σημάδια ταχύτερα. Ίσως μπορείτε να κάνετε ένεση κορτικοστεροειδών εάν δεν ανταποκρίνεται στις κρέμες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν τεχνικές φωτοθεραπείας για τη θεραπεία του κοκκιώματος. Και, τέλος, όταν οι βλάβες εξαπλώνονται πολύ και είναι πολύ γενικευμένες, μπορούν να συνταγογραφηθούν και από του στόματος φάρμακα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να τους αφήσετε να αποφασίσουν τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.