Τύποι κονδυλωμάτων και τρόποι αντιμετώπισης

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνά στα χέρια και τα πόδια. Υπάρχουν όμως και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων τα οποία είναι πιο επικίνδυνα στις γυναίκες επειδή σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Τύποι κονδυλωμάτων και τρόποι αντιμετώπισης
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθετε ποιοι είναι οι τύποι κονδυλωμάτων, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης. Τα κονδυλώματα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Όμως, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζονται, μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία. Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα στο δέρμα και δεν προκαλούν πόνο συνήθως.

Αν και πολλοί άνθρωποι δε το γνωρίζουν, η κύρια αιτία για τα κονδυλώματα είναι οι ιοί. Ειδικότερα, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει πάνω από 100 διαφορετικές υποκατηγορίες.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κονδυλωμάτων, και μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικά σημεία. Ωστόσο, εκδηλώνονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια. Κάποιες φορές, είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή τους για να μην υποφέρει από δυσφορία ο/η ασθενής.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα. Συνήθως έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα, αν και υπάρχει πιθανότητα είναι πιο λευκά ή ροζ. Ορισμένα έχουν μαύρα σημάδια που σημαίνει ότι υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία που έχουν πήξει στην επιφάνεια.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αιτία των κονδυλωμάτων είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Πρόκειται για έναν ιό με πολλές υποκατηγορίες, γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Παρόλα αυτά, τα κονδυλώματα δεν είναι ιδιαίτερα συχνά. Με άλλα λόγια, δεν τα εμφανίζουν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον ιό. Ο λόγος είναι πως όσοι άνθρωποι χαίρουν καλής υγείας μπορούν να καταπολεμήσουν επιτυχώς τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα εμφανίσουν συμπτώματα.

Έτσι, τα κονδυλώματα είναι συχνότερα στα παιδιά ή τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή δε μπορούν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται έως και έξι μήνες μετά την αρχική επαφή με τον ιό.

Οι περισσότεροι τύποι του ιού εξαπλώνονται μέσω της επαφής του δέρματος ή από αντικείμενα όπως είναι οι πετσέτες. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένοι τύποι είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι, όπως είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων 16 ή 18, οι οποίοι είναι τύποι που σχετίζονται περισσότερο με τον τράχηλο της μήτρας. Επιπλέον, τα κονδυλώματα εξαπλώνονται εύκολα.

Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό να δείτε ένα παιδί με κονδυλώματα στα δάκτυλα να δαγκώνει τα νύχια του. Έτσι, μπορεί να προκληθούν περισσότερα κονδυλώματα στα χέρια ή το πρόσωπό του.

Κονδυλώματα στα δάκτυλα

Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

Διαβάστε επίσης: Τεστ Παπανικολάου στο ιατρείο του/ης γυναικολόγου

Τύποι κονδυλωμάτων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κονδυλωμάτων, ανάλογα με το σχήμα τους και το σημείο εκδήλωσης. Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε τα κοινά κονδυλώματα. Είναι στρογγυλά, τραχιά, και εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια. Άλλοι τύποι κονδυλωμάτων είναι:

  • Επίπεδα κονδυλώματα. Αυτός είναι ο συνηθέστερος τύπος στα παιδιά. Είναι μικρά και έχουν την τάση να σχηματίζουν μικρές ομάδες.
  • Νηματοειδή. Είναι επιμήκη και μαλακά, σαν ένα μικρό δάκτυλο. Εντοπίζονται συνήθως στον αυχένα ή τα βλέφαρα.
  • Πελματιαία. Αυτά έχουν την τάση να εμφανίζονται στα πέλματα ή τα δάκτυλα των ποδιών. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά καθώς το περπάτημα τούς ασκεί πίεση.
  • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτά εμφανίζονται και σε άνδρες και σε γυναίκες, τόσο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων όσο και στον πρωκτό. Συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Απ’ όλους τους τύπους, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι εκείνα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι εν δυνάμει καρκινογόνος. Επίσης, επειδή η μόλυνση είναι συχνή, θα πρέπει να παρακολουθείτε αυτή την ασθένεια. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πλέον εμβόλια για ορισμένους τύπους θηλωμάτων. Εφαρμόζονται στις νέες γυναίκες σε πολλές χώρες επειδή έχει φανεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με αυτόν τον ιό.

Γυναίκα εμβολιάζεται

Το εμβόλιο ενάντια στα ανθρώπινα θηλώματα χορηγείται στις νέες γυναίκες ως προληπτικό μέτρο.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 5 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του HPV

Θεραπεία

Τα περισσότερα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται για αισθητικούς λόγους ή εξαιτίας της δυσφορίας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν τριβή ή πόνο λόγω της πίεσης. Με τη θεραπεία σκοπός δεν είναι μονάχα η καταστροφή τους αλλά και να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό.

Στις μέρες μας, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Η κρυοθεραπεία είναι μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζεται κρύο στα κονδυλώματα προκειμένου να πέσουν. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λέιζερ ή μικρές επεμβάσεις για να αφαιρεθούν. Υπάρχουν ακόμη και όξινα φάρμακα για την εξουδετέρωση των κονδυλωμάτων. Όμως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό καθώς εκείνος/η θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία ανάλογα με τον τύπο του κονδυλώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
  • Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
  • Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.