Καρκινογόνα τρόφιμα: μάθετε ποιοι μύθοι υπάρχουν

Σε αρκετές περιπτώσεις η κοινή γνώμη και οι ακτιβιστές συνδέουν συγκεκριμένα τρόφιμα με τον καρκίνο. Ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν δεχθεί την περισσότερη κριτική είναι τα διαγονιδιακά. Έχουν όμως βάση αυτές οι δηλώσεις;
Καρκινογόνα τρόφιμα: μάθετε ποιοι μύθοι υπάρχουν
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαΐου, 2019

Είναι αλήθεια πως ίσως υπάρχουν καρκινογόνα τρόφιμα (τρόφιμα με καρκινογόνα συμπλέγματα). Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε πώς ερμηνεύετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Εμφανίζεται όλο και συχνότερα όσο μεγαλώνουμε, και συνήθως συνδέεται με την ποσότητα καρκινογόνων στα οποία εκτιθέμεθα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μεταξύ άλλων.

Δυστυχώς, ορισμένα από αυτά τα καρκινογόνα τρόφιμα μπορεί να υπάρχουν στη διατροφή σας.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα ίσως να σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου. Όμως, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι προκαλούν καρκίνο, και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με άλλα πράγματα, όπως η γενετική.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η υγιεινή διατροφή κάνει πάντα καλό.  Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή θα διατηρήσετε και την υγεία σας σε ένα καλό επίπεδο. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και ν’ αποτρέψετε την εμφάνιση ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, είναι επίσης σημαντικό να ερμηνεύετε λογικά τις επιστημονικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Έχοντας αυτά κατά νου, υπάρχουν πολλά άρθρα και πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι καταναλώνοντας ορισμένα καρκινογόνα τρόφιμα θα προκαλέσετε την ανάπτυξη ασθενειών. Αυτές οι δηλώσεις είναι αναληθείς σε πολλές περιπτώσεις.

Έξυπνη γυναίκα

Υποτιθέμενα καρκινογόνα τρόφιμα

Κατεργασμένα κρέατα

Ορισμένα κρέατα έχουν νιτρώδεις ενώσεις ή αρωματικές αμίνες, στοιχεία τα οποία βοηθούν τη συντήρηση αυτών των προϊόντων. Αυτό ισχύει ειδικότερα για μαριναρισμένα, καπνιστά ή παστά τρόφιμα. Αυτά τα συμπλέγματα μπορούν ν’ αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία σας, σε σημείο όπου γίνονται δυνητικά καρκινογόνα.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για την αποτροπή τυχόν δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, εξαιτίας αυτών των συμπλεγμάτωνΓι’ αυτό, δε θα πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες κρέατος και θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετά λαχανικά.

Αναψυκτικά

Αναψυκτικά σε ποτήρια

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί προβλήματα υγείας. Αυτά τα προϊόντα έχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Έτσι, θα αυξήσετε το σάκχαρό σας αν τα πίνετε συχνά.

Επίσης, τα διαιτητικά ροφήματα έχουν μειωμένη ποσότητα ζάχαρης, αλλά περιέχουν χημικά και τεχνητά γλυκαντικά τα οποία δεν ωφελούν την υγεία σας. Ορισμένα από τα συμπλέγματα αυτά είναι δυνητικά καρκινογόνα μέχρι κάποιον βαθμό. Όμως, δεν είναι δεδομένο πως προκαλούν καρκίνο.

Γενικά, η πιο υγιεινή επιλογή είναι να προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Καρκινογόνα τρόφιμα – Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

Υπάρχουν πολλοί πολέμιοι των διαγονιδιακών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO). Αυτή η στάση άρνησης και απόρριψης προς τη διαγονιδιακή τεχνολογία προέρχεται συνήθως από την ηθική πλευρά του μάρκετινγκ και της παραγωγής, και όχι τόσο από το ίδιο το προϊόν.

Υπάρχει πολλή πληροφόρηση η οποία διαβεβαιώνει πως η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν είναι ασφαλής. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Επιπλέον, βάσει αυτών των δηλώσεων, υπαίτια είναι τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Κοινά προϊόντα στην καλλιέργεια.

Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Αυτές οι καλλιέργειες είναι ανθεκτικές στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε δεν είναι και ιδιαίτερα φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά των GMO

Καρκινογόνα τρόφιμα

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMO) έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές με τα χρόνια.

Η πρώτη αλλαγή χαρακτηριστικού έγινε εξαιτίας μια βακτηριακής πρωτεΐνης. Οι αγρότες τη χρησιμοποιούσαν στις οργανικές καλλιέργειές τους από τη δεκαετία του ’30.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που άλλαξε είναι η εισαγωγή ενός βακτηριακού γονιδίου στις σοδειές. Αυτό παράγει μια πρωτεΐνη η οποία αντιστέκεται στο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη.

Η χρήση αυτού το ζιζανιοκτόνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα προς αντιπαράθεση αναφορικά με τα διαγονιδιακά τρόφιμα. Υπάρχει όμως ισχυρό ιστορικό ασφαλούς χρήσης από το 1974. Επιπλέον, αρκετές επιστημονικές μελέτες διαβεβαιώνουν πως η γλυφοσάτη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Ο φόβος γύρω από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων απορρέει, σε πολλές περιπτώσεις, από ελλιπή πληροφόρηση.

Εξάλλου, τα διαγονιδιακά τρόφιμα είναι οργανισμοί που έχουν τροποποιηθεί ή έχουν προστεθεί σε αυτούς συγκεκριμένα μόρια DNA. Όμως, το DNA υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα. Το καταναλώνετε από όλες τις τροφές και το στομάχι σας το διασπά χωρίς να σας βλάπτει.

Τέλος, εξαιτίας της κατάστασης των GMO, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους εκτίμησης κινδύνου. Τα αποτελέσματα αυτών δείχνουν ότι οι διαγονιδιακές σοδειές δεν είναι περισσότερο επικίνδυνες απ’ ότι τα συμβατικά ισοδύναμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.