Τεστ Παπανικολάου στο ιατρείο του/ης γυναικολόγου

Οι γυναίκες κάνουν πολλές εξετάσεις στο ιατρείο ενός/μίας γυναικολόγου για να αποκλείσουν διάφορες ασθένειες. Για την ακρίβεια, το τεστ Παπανικολάου είναι μία από τις πιο κοινές εξετάσεις. Τι είναι όμως; Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο!
Τεστ Παπανικολάου στο ιατρείο του/ης γυναικολόγου

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια ιατρική εξέταση ρουτίνας που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Επίσης, οι γιατροί το χρησιμοποιούν για την ανίχνευση άλλων προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος. Το όνομά του το πήρε από τον Γεώργιο Παπανικολάου, έναν πρωτοπόρο γιατρό στον τομέα της διάγνωσης για αυτό το είδος καρκίνου.

Ορισμένοι αναφέρονται σε αυτό το τεστ ως “κολπική κυτταρολογία”,”αποφολιδωτική κυτταρολογία” ή απλώς ως “Παπ”. Ο στόχος του τεστ είναι να ανιχνεύσει πιθανές ανωμαλίες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να γίνουν καρκινικά. Έχει να κάνει με τον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των προκαρκινικών κυττάρων και με τη θεραπεία τους ώστε να προληφθεί ο καρκίνος.

Άλλες ασθένειες που μπορεί να εντοπίσει το τεστ Παπανικολάου είναι οι φλεγμονές και οι μολύνσεις.

Ωστόσο, πόσο συχνά και από πότε θα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες αυτή την εξέταση;

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Γυναικολόγος εξετάζει ασθενή

Το τεστ Παπανικολάου το κάνει ο/η γυναικολόγος. Κανονικά, αυτό γίνεται στο ιατρείο του/ης ή σε κάποιο κέντρο υγείας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δεν είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένος, και η εξέταση γίνεται γρήγορα. Η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή δυσφορία, αλλά δεν είναι επώδυνη.

Συνήθως, οι γιατροί κάνουν το τεστ μαζί με μια πυελική εξέταση. Τότε, πραγματοποιείται ένας γενικός έλεγχος για να φανεί η κατάσταση της μήτρας, του κόλπου, και των ωοθηκών. Για να ελεγχθεί η περιοχή εσωτερικά, εισάγεται ένας διαστολέας στον κόλπο ώστε να διευρυνθεί.

Μετά την οπτική εξέταση, ο/η γυναικολόγος θα πάρει ένα δείγμα ιστού από τον τράχηλο της μήτρας. Αυτό γίνεται με μια ξύστρα ή βούρτσα για τον τράχηλο.

Έπειτα, το δείγμα τοποθετείται σε ένα μικρό γυάλινο πλακίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο προκειμένου να αναλυθεί από ειδικούς. Λίγες ημέρες μετά, το εργαστήριο έχει έτοιμα τα αποτελέσματα και η ασθενής πηγαίνει στο ιατρείο ώστε να λάβει τα αποτελέσματα.

Πότε θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες;

Γυναικολόγος μιλά με ασθενή

Οι ειδικοί αντιπαρατίθενται σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνουν το πρώτο τεστ Παπ οι γυναίκες. Πριν από λίγα χρόνια, σύστησαν στις έφηβες να κάνουν το πρώτο τεστ Παπ μεταξύ 16 και 18 ετών.

Πλέον, οι γιατροί πιστεύουν πως οι υγιείς έφηβες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές και δεν έχουν συμπτώματα, δε χρειάζεται να κάνουν πυελική εξέταση ή τεστ Παπανικολάου. Η ηλικία που προτείνουν τον έλεγχο οι γιατροί είναι τα 21 χρόνια.

Επίσης, όταν γίνεστε σεξουαλικά ενεργές έρχεται η ώρα να ξεκινήσετε τις συχνές επισκέψεις στον/ην γυναικολόγοΌμως, αν έχετε κάποιο σύμπτωμα ή πρόβλημα, θα πρέπει να πάτε νωρίτερα.

Η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης άλλων ιών και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις;

Τεστ Παπανικολάου

Μέχρι πρότινος, οι γιατροί συνιστούσαν γενικά να κάνετε την εξέταση μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο, αυτή η οδηγία έχει αλλάξει λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, ο/η γυναικολόγος σας θα καθορίσει πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε αυτή την εξέταση. Εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Επίσης, η συχνότητα θα εξαρτηθεί από το αν έχετε ή όχι οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό.

Αν δεν έχετε ιστορικό ή συμπτώματα, και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τρία χρόνια, ο/η γιατρός ίσως μεγαλώσει το διάστημα μεταξύ των εξετάσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί λένε ότι οι γυναίκες μεταξύ 21 και 29 ετών θα πρέπει να κάνουν το τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Οι γυναίκες από 30 έως 65 ετών μπορούν να κάνουν την εξέταση κάθε τρία με πέντε χρόνια, ανάλογα με την κατάστασή τους.

Μετά τα 65, δε θα χρειάζεστε περιοδικές εξετάσεις. Όμως, ίσως χρειαστεί να κάνετε αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης HIV, αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ή είχατε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα προηγουμένως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.