Ποια είναι τα καλύτερα απολυμαντικά για τους ιούς

Όταν επιλέγετε απολυμαντικά για να αποτρέψετε τις ιώσεις πρέπει να ελέγχετε τις προδιαγραφές των προϊόντων. Δεν πρέπει να τα μπερδεύετε με τα αντιβακτηριακά.
Ποια είναι τα καλύτερα απολυμαντικά για τους ιούς

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2020

Με όλη την αναταραχή που έχει προκληθεί από το ζήτημα του κορωνοϊού παγκοσμίως, πολλοί άνθρωποι τρέχουν σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν αντιβακτηριακά και άλλα απολυμαντικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, η υψηλή ζήτηση και η επακόλουθη έλλειψή τους αύξησαν σημαντικά τις τιμές αυτών των προϊόντων. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν επιλέγουμε τα καλύτερα απολυμαντικά για τις ιογενείς λοιμώξεις.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντιβακτηριακών τζελ στην αγορά που παρέχουν μια εναλλακτική μέθοδο υγιεινής όταν δεν υπάρχει τρόπος να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, έχουν μόνο τη δυνατότητα εξάλειψης ή αναστολής της ανάπτυξης βακτηριδίων. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ιός, τότε είναι πολύ πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος κατά την επιλογή και τη χρήση αυτών των προϊόντων.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Τι πρέπει να εξετάσουμε; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε!

Ποια είναι τα καλύτερα απολυμαντικά για τις ιογενείς λοιμώξεις;

Τα καλύτερα απολυμαντικά για τα χέρια
Αν πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις, πρέπει να αγοράζετε απολυμαντικά με ιοκτόνες ιδιότητες

Υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη απολυμαντικών στην αγορά. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση της έκτακτης ανάγκης για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε πολλές χώρες, τα προϊόντα αυτά άρχισαν να εξαντλούνται από παντού. Ακόμη και η τιμή πώλησής τους έχει φτάσει σε αστρονομικά ποσά.

Το μειονέκτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι όλα τα απολυμαντικά αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς. Επιπλέον, τα περισσότερα τζελ είναι αντιβακτηριακά και δεν βοηθούν στην πρόληψη αυτού του τύπου μόλυνσης. Τόσο τα συμβατικά τζελ όσο και αυτά που είναι αρωματικά είναι, στην πραγματικότητα, αναποτελεσματικά.

Τι απολυμαντικά πρέπει να επιλέξουμε;

Σε μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, ο φαρμακοποιός Mar Sieira, ιδρυτής μιας επιχείρησης για τη φροντίδα της επιδερμίδας, εξηγεί ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση του κορωνοϊού, το προϊόν πρέπει να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τους ιούς. Η αντιβακτηριακή γέλη καταστρέφει τα βακτήρια ή τα εμποδίζει να αναπτυχθούν υπερβολικά. Επομένως, στην περίπτωση των ιογενών λοιμώξεων, αυτά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά.

Για να απενεργοποιήσετε τους ιούς, όπως τον Covid-19, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τζελ με τουλάχιστον 70% αλκοόλ, τα οποία έχουν ιοκτόνες ιδιότητες.

Ειδικότερα, για να είναι αποτελεσματικά απέναντι στους ιούς, πρέπει να περιέχουν αιθανόλη, σύμφωνα με το Sieira. Η αιθανόλη έχει ισχυρότερη και εκτενέστερη αντιδραστική δράση σε σύγκριση με άλλους τύπους αλκοολών, όπως οι προπανόλες. Εξουδετερώνουν σχεδόν το 95% των ιών αλλά καλύπτουν τους περισσότερους ιούς.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα απολυμαντικά;

Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε λοιμώξεις από ιούς, η γενική σύσταση είναι να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε την ετικέτα του κάθε προϊόντος. Θα πρέπει να ελέγξετε αν, εκτός από το ότι είναι αντιβακτηριδιακά, είναι επίσης και ιοκτόνα. Επίσης, ο κατασκευαστής θα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό καταχώρισης του σχετικού Οργανισμού Αξιολόγησης για να εγγυηθεί την ποιότητά του.

Η ιοκτόνα δράση τους μπορεί επίσης να ελεγχθεί από την ετικέτα για το αν βρίσκεται σε συμμόρφωση με το UNE EN 14476. Εάν δεν διαθέτει αυτές τις πληροφορίες, τότε είναι πιθανώς ένα βακτηριοκτόνο απολυμαντικό αλλά όχι ιοκτόνο.

Τα απολυμαντικά είναι μια λύση στην περίπτωση έλλειψης σαπουνιού και νερού

σαπούνισμα χεριών
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και τη μείωση του κινδύνου της ασθένειας είναι να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Εάν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αυτά δεν σκοτώνουν όλα τα είδη μικροβίων και δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν τα χέρια είναι βρώμικα. Ωστόσο, η χρήση της σωστής φόρμουλας για κάθε περίπτωση (βακτηριοκτόνος ή ιοκτόνος) μπορεί να βοηθήσει.

Οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα απολυμαντικά χειρός πληρούν τα ποιοτικά πρότυπα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και συχνά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.