Κράμπες στα πλευρά: Τι είναι και γιατί τις παθαίνουμε

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι κράμπες στα πλευρά αποτελούν πρόβλημα υγείας, αλλά πρόκειται για έναν ενοχλητικό πόνο που σας αποτρέπει να εκτελέσετε διάφορες δραστηριότητες και να γυμναστείτε. Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το τι προκαλεί αυτή τη δυσφορία.
Κράμπες στα πλευρά: Τι είναι και γιατί τις παθαίνουμε

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2021

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον έχουν βιώσει κράμπες στα πλευρά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για μία ενοχλητική αίσθηση που ταλαιπωρεί άτομα τα οποία αθλούνται, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε απλά για προσωπική ευχαρίστηση. Αυτός ο πόνος, ορισμένες φορές, σας αποτρέπει από το να συνεχίσετε καθώς ηρεμεί μόνο όταν σταματάτε.

Μία κράμπα στα πλευρά μοιάζει με έναν οξύ πόνο στο πλευρό σας ακριβώς ανάμεσα από το στήθος και το στομάχι σας. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή είναι κάποιο σύμπτωμα από τραυματισμό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρότι ο πόνος μπορεί να γίνει εντονότερος.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί υποφέρουμε από κράμπες στα πλευρά. Αυτό που έχουν όμως είναι ορισμένες θεωρίες οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν αυτόν τον ενοχλητικό πόνο.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι οι κράμπες στα πλευρά;

Οι κράμπες στα πλευρά είναι ένας οξύς και διαπεραστικός πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Εμφανίζεται ξαφνικά όταν κάνετε κάποια επαναλαμβανόμενη άσκηση και συχνά σας αποτρέπει από το να συνεχίσετε να εκτελείται οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Οι κράμπες στα πλευρά είναι επίσης γνωστές ως “ράμματα στα πλευρά”, ή απλά “ράμματα”, αλλά ο ιατρικός όρος είναι προσωρινός κοιλιακός πόνος (TAP). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν προέρχονται από έναν παράγοντα αλλά από διάφορες αιτίες ή περιστάσεις.

Μια κράμπα στα πλευρά εμφανίζεται συχνά όταν εκτελείτε δραστηριότητες υψηλής έντασης, αλλά κυρίως όταν τρέχετε. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι συνδέουν αυτόν τον πόνο με την κατανάλωση φαγητού πριν την άσκηση, αλλά η περίπτωση των ποδηλατών οι οποίοι τρώνε κατά τη διάρκεια των αγώνων, φαίνεται ότι έχει καταρρίψει αυτή τη θεωρία.

Άνδρας πιάνει τα πλευρά του
Μία κράμπα στα πλευρά προκαλεί έντονο πόνο ανάμεσα στο στομάχι και το στήθος. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη τα αίτια.

Γιατί υποφέρουμε από κράμπες στα πλευρά;

Δεν υπάρχει κάποιο καθοριστικό συμπέρασμα σχετικά με τις αιτίες αυτών των κραμπών. Καμία από τις διαθέσιμες μελέτες δε μπόρεσε να δώσει μια συγκεκριμένη αιτία.

Παρόλα αυτά, μία από τις πιο αποδεκτές θεωρίες λέει ότι συμβαίνουν έπειτα από συνεχόμενη τριβή ή ένταση στους συνδέσμους που συνδέουν το διάφραγμα με το στομάχι. Η τριβή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο περιτόναιο, μία μεμβράνη η οποία καλύπτει την κοιλότητα του στομάχου.

Άλλοι πιστεύουν ότι αυτός ο οξύς πόνος είναι αποτέλεσμα της φτωχής αναπνοής. Όταν η αναπνοή σας είναι δύσκολη και ασταθής, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη οξυγόνου στο σώμα και να προκαλέσει τον περιορισμό του διαφράγματος.

Μελέτες έδειξαν ότι τα αθλήματα που απαιτούν πολλή ενέργεια σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως οποιοδήποτε άθλημα με ταχύτητα, έχουν την τάση να προκαλούν κράμπες στα πλευρά συχνότερα. Οι φυσικές δραστηριότητες στις οποίες εμφανίζεται περισσότερο αυτό το πρόβλημα είναι:

 • Κολύμβηση: 75%
 • Στίβος: 69%
 • Ιππασία: 62%
 • Αερόβιες ασκήσεις: 52%
 • Καλαθοσφαίριση: 47%
 • Ποδηλασία: 32%

Τι επιδεινώνει τις κράμπες στα πλευρά;

Η κλινική εμπειρία έχει καταφέρει να προσδιορίσει ορισμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του πόνου στα πλευρά και τον κάνουν πιο έντονο. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ροφημάτων πριν την άσκηση: Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη συσσώρευση βάρους στο στομάχι και το κάνει να κινείται περισσότερο προκαλώντας μεγαλύτερη τριβή στο διάφραγμα.
 • Δυσκαμψία και υπερτονία: Οι αθλητές με υπερβολική δυσκαμψία στους σταθεροποιητές μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη, έχουν την τάση να εμφανίζουν κράμπες στα πλευρά πιο συχνά.
 • Η ένταση της άσκησης: Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης πόνου στα πλευρά.

Άνδρες και γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν το ίδιο από αυτό το πρόβλημα. Ορισμένες μελέτες παρατήρησαν ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή τους, ενώ είναι λιγότερο συχνό στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Γυναίκα στο γυμναστήριο κρατά μπουκάλι με νερό
Οι κράμπες στα πλευρά που προκαλούνται από τη γυμναστική μπορούν να σας κάνουν να σταματήσετε εξαιτίας της έντασής τους.

Τι να θυμάστε για να τις αποτρέψετε

Παρότι δε γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί τις κράμπες στα πλευρά, ορισμένες πρακτικές έχουν φανεί αποτελεσματικές στην αποτροπή του προβλήματος. Σας συμβουλεύουμε τα εξής:

 • Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή: Τα πεπτικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο κραμπών στα πλευρά.
 • Να αποφεύγετε την επιθετική ταλάντωση του κορμού.
 • Να αναπνέετε φυσιολογικά και ομοιόμορφα.
 • Να δυναμώσετε την περιοχή της κοιλιάς σας και να εξασκήσετε την αναπνοή σας.
 • Να μην τρώτε πολύ πριν εκτελέσετε κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα.
 • Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού όσο γυμνάζεστε, αλλά να το κάνετε συχνά. Μην πίνετε πολύ μονομιάς.

Αν υποφέρετε από κράμπες στα πλευρά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε την ένταση και να πιέσετε την περιοχή που αισθάνεστε τον πόνο με τα χέρια σας. Αν συνεχίζει η δυσφορία, θα πρέπει να σταματήσετε, να σταθεροποιήσετε την αναπνοή σας, και να τεντώσετε το στομάχι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pérez, C. Ayán. “Dolor abdominal transitorio vinculado al ejercicio: causas y soluciones.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 3.3 (2010): 103-109.
 • Domínguez, R. “Aproximación al dolor abdominal transitorio.” Apuntes del Máster de Fisiología del Ejercicio. Universidad de Barcelona–Editorial Médica Panamericana (2013).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.