Ποιες είναι οι αιτίες για τον πόνο στο στομάχι;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν στον πόνο στο στομάχι. Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε μερικές αιτίες των πόνων στο στομάχι και θα σας παρουσιάσουμε μερικές απλές θεραπείες.
Ποιες είναι οι αιτίες για τον πόνο στο στομάχι;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2019

Κάποια στιγμή στη ζωή σας σίγουρα υποφέρατε από αυτή την ενόχληση: πόνο στο στομάχι. Τι όμως προκαλεί αυτό τον πόνο; Νεύρα, κακή πέψη; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν στον πόνο στο στομάχι. Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε μερικές αιτίες των πόνων στο στομάχι και θα σας παρουσιάσουμε μερικές απλές θεραπείες.

Αιτίες των πόνων στο στομάχι

Τα άλγη και οι πόνοι στην κοιλιά είναι κάτι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων υποφέρουν από αυτό το είδος πόνου και, αν και τεχνικά δεν ορίζεται ως νόσος, πρόκειται για ένα μικρό ελάττωμα του πεπτικού συστήματος. Η ένταση του πόνου που αισθάνεστε καθορίζει το πόσο σοβαρός είναι. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι έχετε αυτούς τους πόνους αρκετά συχνά και παρουσιάζετε μερικά από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικότερα.

Ποιοι παράγοντες συνδέονται με τον πόνο στο στομάχι;

1. Νεύρα

πόνο στο στομάχι

Μερικές φορές, συσσωρεύεται ανησυχία ή άγχος στο δεύτερο εγκέφαλό σας, δηλαδή στο στομάχι σας. Τα νεύρα σχεδόν πάντα μαζεύονται σε αυτό το μέρος του σώματός σας και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πέψη σας, προκαλώντας καούρα ή ακόμα και διάρροια. Μην ανησυχείτε λοιπόν αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα πότε-πότε, επειδή πιθανώς είναι απλώς αποτέλεσμα του άγχους. Ωστόσο, τώρα που γνωρίζετε σε τι μπορεί να οφείλονται οι πόνοι στο στομάχι σας, θα πρέπει να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε τα επίπεδα άγχους σας για να αποφύγετε σοβαρότερες ενοχλήσεις.

2. Αέρια

Πρόκειται για μια επίσης συνηθισμένη κατάσταση. Η κακή πέψη ή ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικά στομαχικά αέρια. Αυτά συνήθως συσσωρεύονται στο κάτω μέρος του στομαχιού, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Μπορούν να σας προκαλέσουν οξείς πόνους, ειδικά όταν παίρνετε βαθιές ανάσες.

3. Καούρα

πόνο στο στομάχι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα είναι επίσης πολύ συνηθισμένες ενοχλήσεις, που ξεκινούν με πόνο στο πάνω μέρος του στομαχιού. Τα οξέα φυσικά κινούνται προς τα πάνω, κάτι που σημαίνει ότι ο πόνος επικεντρώνεται στον οισοφάγο σας, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το πεπτικό σας σύστημα.

4. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τείνει να προκαλεί αυτού του είδους την ενόχληση. Η διαταραχή αυτή ανήκει στην κατηγορία της οργανικής δυσπεψίας, όταν δηλαδή το πεπτικό σας σύστημα πάσχει από κάποιου είδους ασθένεια. Αν έχετε διάρροια ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, εμετούς και έντονους πόνους συχνά, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

5. Ορισμένα φάρμακα

πόνο στο στομάχι

Αν λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου ή αν έχετε πάρει πρόσφατα ιβουπροφαίνη, για παράδειγμα, είναι πιθανό να αισθανθείτε κάποιο πόνο στο στομάχι. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν ένα ελαφρύ κάψιμο στο στομάχι, που διαρκεί μερικές ώρες. Δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό.

6. Τρώτε υπερβολικά γρήγορα

Να θυμάστε ότι, για να χωνέψετε σωστά την τροφή σας, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να τρώτε αργά, εκθέτοντας έτσι την τροφή σας σε περισσότερες ποσότητες σάλιου. Αυτό το στοιχείο του πεπτικού σας συστήματος είναι απαραίτητο προκειμένου να αναμειχθεί καλά η τροφή που μασάτε. Αν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, πιθανώς θα καταλήξετε με πόνο στο στομάχι.

7. Έλκη

πόνο στο στομάχι και ελκος

Πονάει το στομάχι σας όταν καταναλώνετε ορισμένες τροφές; Ειδικά όταν τα πιάτα αυτά έχουν πολλά καρυκεύματα ή είναι πικάντικα; Υποφέρετε συχνά από εμετούς; Βρήκατε ποτέ αίμα στον εμετό σας; Αν απαντήσατε ναι σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας, επειδή ίσως έχετε έλκος.

Θεραπείες για τον πόνο στο στομάχι

πόνο στο στομάχι
  • Έγχυμα γλυκάνισου και μέντας μετά το φαγητό: τα ροφήματα αυτά είναι θαυμάσια για την πέψη σας, θα χαλαρώσουν τους μύες σας και θα καταπραΰνουν τον πόνο στο στομάχι. Μπορείτε να πίνετε μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα.
  • Τσάι από ρίζα τζίντζερ: το ρόφημα αυτό ηρεμεί το στομάχι σας ενώ βελτιώνει την πέψη σας. Μη διστάζετε να πίνετε ένα φλιτζάνι από το τσάι αυτό μετά το δείπνο. Να είστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά αποτελέσματα.
  • Φασκόμηλο και χαμομήλι: έχετε σίγουρα ακούσει για τις ωφέλειες που έχουν αυτά τα δύο φαρμακευτικά φυτά για το στομάχι και τα έντερα. Πέρα από το ότι είναι ηρεμιστικά, καταπραΰνουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορείτε να πίνετε μέχρι ένα λίτρο την ημέρα, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο στομάχι σας.
  • Ένα ζεστό μπάνιο και μασάζ στο στομάχι: τίποτα δεν είναι καλύτερο από τη χαλάρωση των νεύρων στο στομάχι και της έντασης με ένα ζεστό μπάνιο. Μετά το μπάνιο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς σας με λίγο έλαιο λεβάντας ή αμυγδαλέλαιο. Κάνε μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις και έπειτα σκεπάστε τη με ένα ζεστό ύφασμα. Σίγουρα θα αισθάνεστε καλύτερα μετά.
  • Να θυμάστε να μασάτε πάντα καλά την τροφή σας και να τρώτε αργά. Αποθαρρύνουμε επίσης την κατανάλωση πολύ μεγάλων γευμάτων. Ιδανικά θα πρέπει να τρώτε περίπου πέντε μικρά γεύματα την ημέρα, με μεγαλύτερη έμφαση στο πρωινό και στο μεσημεριανό. Το ελαφρότερο γεύμα σας θα πρέπει να είναι το βραδινό. Και μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονα υγρά.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.