Ανακαλύψτε τι να τρώτε πριν τη γυμναστική

Τα οφέλη της κατανάλωσης φαγητού πριν τη γυμναστική είναι πολλά και γνωστά. Η σωστή πρόσληψη θερμίδων τη σωστή στιγμή θα δώσει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει άψογα οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Ανακαλύψτε τι να τρώτε πριν τη γυμναστική

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε τι να τρώτε πριν τη γυμναστική.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν πρέπει να τρώνε πριν τη γυμναστική. Όμως, πρόκειται για έναν μύθο και θα πρέπει να τρώτε πριν κάνετε κάποια άσκηση. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ολοκληρώσει οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Η κατανάλωση φαγητού πριν την άσκηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν έχετε μια δραστήρια πρωινή ρουτίνα. Αν φάτε πριν το τρέξιμο ή την άσκηση στο γυμναστήριο, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε μια πίτσα. Θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τις τροφές που πρέπει να τρώτε πριν τη γυμναστική.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή τροφών πριν τη γυμναστική.

Τι να τρώτε πριν τη γυμναστική

Εξαρτάται από το είδος της άσκησης

Το είδος της άσκησης είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για την επιλογή φαγητού πριν την άσκηση. Επίσης σημαντικό να είναι να λάβετε υπόψη σας τους προσωπικούς σας στόχους.

Παραδείγματος χάρη, αν θέλετε να χάσετε βάρος και να κάψετε λίπος με τη γυμναστική, τότε πρέπει να επιλέξετε φαγητά με λίγες θερμίδες. Έτσι, δε θα δώσετε τροφή στις αποθήκες γλυκόζης των μυών και του συκωτιού.

Αντιθέτως, αν ο στόχος σας είναι η έντονη γυμναστική ή η αύξηση της μυϊκής μάζας, τότε θα πρέπει να γεμίζετε τις αποθήκες ενέργειας πριν ξεκινήσετε. Ο λόγος είναι πως το σώμα σας χρειάζεται πολλή ενέργεια και για να την αποκτήσει η καλύτερη επιλογή είναι οι τροφές με πολλές πρωτεΐνες, λίπη, και υδατάνθρακες.

Πότε και πόσο να τρώτε πριν τη γυμναστική

Άνδρας κάνει διατάσεις
Είναι απαραίτητο να τρώτε καλά πριν τη γυμναστική προκειμένου να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Επίσης σημαντικό είναι να τρώτε τουλάχιστον μισή ώρα πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε. Ίσως χρειαστείτε λίγο παραπάνω χρόνο, αν είναι εφικτό, ανάλογα με το τι φάγατε. Σε αντίθετη περίπτωση, το σώμα σας θα επικεντρωθεί στη χώνεψη αντί να χρησιμοποιήσει το φαγητό ως καύσιμο. (Αυτό το σενάριο ίσως να ήταν και η έναρξη του μύθου πως δεν πρέπει να τρώτε πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε).

Επιπλέον, πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα του φαγητού. Αν δε το κάνετε, ίσως νιώσετε πολύ γεμάτοι/ες για να κάνετε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα. Παραδείγματος χάρη, το στομάχι σας μπορεί να πονέσει και να αισθάνεστε βάρος.

Ιδανικά, να τρώτε μια μέτρια ποσότητα ποιοτικού φαγητού. Όμως, να τρώτε πάντα αρκετά πριν τη γυμναστική ώστε να χρησιμοποιήσει το φαγητό ως ενέργεια το σώμα σας.

Πρωτεΐνες, υγρά, και υδατάνθρακες… Θεέ μου!

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε εύπεπτους υδατάνθρακες πριν τη γυμναστική.

Πολλοί από αυτούς θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, δημητριακά ολικής αλέσεως, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Φυσικά, το καλύτερο σενάριο είναι να καταναλώνετε μια μίξη απλών και σύνθετων υδατανθράκων.

Αν γυμνάζετε τους μυς σας είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που έχουν πρωτεΐνη. Από αυτή την ομάδα μπορείτε να επιλέξετε το ζαμπόν, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, κ.λπ.. Το σημαντικό εδώ είναι να τρώτε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την άσκηση ώστε να έχετε τον χρόνο να χωνέψετε.

Βεβαίως, θα πρέπει να ενυδατώνεστε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την προπόνηση. Να πίνετε τουλάχιστον μισό λίτρο νερό πριν τη γυμναστική. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε φυσικό χυμό φρούτων ή κάποιο άλλο διεγερτικό ρόφημα όπως είναι ο καφές και το τσάι. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα αν γυμνάζεστε πρωινές ώρες.

Τι να τρώτε πριν τη γυμναστική

Γυναίκα πίνει σμούθι
Φρούτα, σμούθι, και δημητριακά είναι οι ιδανικές επιλογές πριν τη γυμναστική. Έχουν μεγάλες ποσότητες απλών και σύνθετων υδατανθράκων.

Οι μπανάνες είναι η τέλεια τροφή πριν και μετά τη γυμναστική. Για την ακρίβεια, αυτό το φρούτο έχει μεγάλες ποσότητες καλίου. Αυτό αναπληρώνει όλα τα μέταλλα που χάνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν υδατάνθρακες και αυτοί σας δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να γυμναστείτε.

Τα σμούθι φρούτων είναι ακόμη μια εκπληκτική επιλογή. Παρασκευάζονται γρήγορα και μπορείτε να βάλετε όποιο συστατικό θέλετε. Ιδανικά, θα πρέπει να έχουν φρούτα, γιαούρτι, και γκρανόλα, ή κάποιο άλλο δημητριακό.

Εφόσον παρασκευαστεί με τα σωστά συστατικά, ένα σμούθι μπορεί να μετατραπεί σε πλήρη τροφή γεμάτη πρωτεΐνες, βιταμίνες, και υδατάνθρακες. Είναι ο τέλειος τρόπος προετοιμασίας του σώματος για κίνηση.

Αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, τότε μια φέτα ψωμιού με μαρμελάδα αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να δώσετε ενέργεια στο σώμα σας. Οι μπάρες δημητριακών είναι επίσης καλές, εφόσον όμως είναι χαμηλές σε θερμίδες, δεν έχουν καθόλου τεχνητά συστατικά, και περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και καρπούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.