Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τυρί φέτα!

Εσείς τι ξέρετε για το τυρί φέτα; Αυτό το ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για όσους το τρώνε. Μάθετε για τα οφέλη του και πώς να το φάτε σε αυτό το άρθρο!
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τυρί φέτα!
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το τυρί φέτα είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, έμφυτο με την ελληνική κουλτούρα που σταδιακά εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες χώρες χάρη στην ευελιξία και τις ιδιότητές του. Πωλείται σε άλμη και αυτό αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.

Το προϊόν παράγεται από πρόβειο γάλα, αν και είναι επίσης δυνατό να βρείτε ποικιλίες των οποίων το κύριο συστατικό είναι το κατσικίσιο γάλα. Έχει χαρακτηριστική όξινη γεύση και υψηλό ποσοστό λίπους σχετικά με τις συνολικές θερμίδες του. Συνήθως διατίθεται στο εμπόριο σε ξύλινα κουτιά ή σε δοχεία κασσίτερου ή αλουμινίου που διατηρούν τη γεύση, τη μυρωδιά και τη συνοχή του.

Τυρί φέτα: Οι θρεπτικές ιδιότητες

Όπως κάθε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, η φέτα ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, όπως επισημαίνει η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία. Αυτά είναι θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι επίσης εξαιρετικά εύπεπτα.

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και με τον εκφυλισμό του μυϊκού ιστού. Μια κριτική που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών βοηθά στην καθυστέρηση και την πρόληψη της καταστροφής του άπαχου ιστού και της απώλειας της λειτουργικότητάς του.

Επίσης, η φέτα περιέχει ένα υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων στη σύνθεσή της. Μέχρι πρόσφατα, αυτό θα θεωρούνταν άσχημα νέα. Ωστόσο, η επιστήμη άλλαξε πρόσφατα την άποψή της.

Τα κορεσμένα λιπίδια δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή. Σήμερα, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τα οφέλη τους, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και στην εμφάνιση άλλων πολύπλοκων ασθενειών.

φέτα σε κύβους
Το τυρί φέτα προέρχεται από την Ελλάδα και είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Μικροθρεπτικά συστατικά στο τυρί φέτα

Το περιεχόμενο των μακροθρεπτικών συστατικών της φέτας είναι σημαντικό, αλλά περιέχει επίσης μέταλλα και βιταμίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία. Ένα παράδειγμα εδώ είναι το ασβέστιο.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθά στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο. Επομένως, η φέτα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Εκτός από αυτό, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D στη σύνθεσή της. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας, καθώς και για την πρόληψη σύνθετων, καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι καρκίνου έχουν ακόμη καλύτερη πρόγνωση όταν το σώμα έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Εκτός από αυτό, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Παραδόξως, ο γενικός πληθυσμός έχει έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Για να εγγυηθείτε την ημερήσια πρόσληψή της, είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως τυρί φέτα) και αβγά. Εκτός από αυτό, οι ειδικοί συνιστούν συχνή ασφαλή έκθεση στο φως του ήλιου για να διεγερθεί η σύνθεσή της στο σώμα.

Συνταγές με τυρί φέτα

Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε δύο απλές συνταγές με τυρί φέτα, ώστε να εισάγετε αυτό το φαγητό στη διατροφική σας ρουτίνα.

Στο φούρνο

Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί στο φούρνο, με παρόμοιο τρόπο όπως το ιταλικό τυρί provolone. Με έναν απλό συνδυασμό μπαχαρικών, όπως ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και με λίγο ελαιόλαδο, θα έχετε ένα πολύ νόστιμο πιάτο!

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τη βάλετε στο φούρνο για 8 λεπτά σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου, με αντίσταση πάνω και κάτω. Όταν είναι έτοιμο, σας συνιστούμε να το καρυκεύσετε ξανά με λίγο ελαιόλαδο.

Σαλάτα

Οι σαλάτες είναι μια εξαιρετική δικαιολογία για να φάτε φέτα. Απλώς κόψτε το τυρί σε μικρούς κύβους και προσθέστε το στην αγαπημένη σας σαλάτα.

Μετά από αυτό, προσθέστε ελαιόλαδο και ξύδι και θα έχετε μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα. Εάν θέλετε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, προσθέστε κονσέρβες τόνου.

χωριάτικη σαλάτα
Το τυρί φέτα στις σαλάτες παρέχει μια διαφορετική υφή που έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά συστατικά.

Τα οφέλη του τυριού φέτα

Όπως βλέπετε, η φέτα είναι ένα πολύ ευεργετικό γαλακτοκομικό προϊόν για την υγεία μας όταν καταναλώνεται τακτικά. Η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, λιπαρά και μικροθρεπτικά συστατικά την καθιστά ένα τρόφιμο ικανό να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές μας ανάγκες και να βοηθήσει στην πρόληψη των διαφόρων ασθενειών.

Είναι ένα πολύ ευέλικτο προϊόν και μπορεί να παρασκευαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να αποτελεί το κύριο συστατικό στα πιάτα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό για να δώσετε λίγη οξύτητα και αντίθεση στα πιάτα.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να την συμπεριλάβετε στη διατροφή σας από τώρα και στο εξής. Δεν θα το μετανιώσετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tessier AJ., Chevalier S., An update on protein, leucine, omega 3 fatty acids, and vitamin D in the prevention and treatment of sarcopenia and fucntional decline. Nutrients, 2018.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance os systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Thorning TK., Raben A., Tholstrup T., Soedamah Muthu SS., et al., Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016.
  • Anagnostopoulos AK., Tsangaris G., Feta cheese proteins: manifesting the identity of Greece’s national treasure. Data Brief, 2018. 19: 2037-2040.
  • Gilaberte, Y., et al. “La vitamina D: evidencias y controversias.” Actas dermo-sifiliográficas 102.8 (2011): 572-588.
  • Álvarez, A. Alonso, V. Martínez Suárez, and J. Dalmau Serra. “Profilaxis con vitamina D.” Acta Pediátrica Española 69.3 (2011).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.