Μέταλλα στα φαγητά για την υγεία του καρδιαγγειακού

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα μέταλλα στα φαγητά που συμβάλλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού.
Μέταλλα στα φαγητά για την υγεία του καρδιαγγειακού
Mariana Sánchez Huergo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Mariana Sánchez Huergo.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά στην υγεία του καρδιαγγειακού και τον ρόλο που παίζουν σε αυτή τα μέταλλα στα φαγητά.

Αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη διατροφή στον πλανήτη είναι η Δυτική διατροφή. Αυτό σημαίνει υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, νατρίου, και ζάχαρης. Δηλαδή, δεν είναι επαρκής σε μέταλλα που διατηρούν μια ισορροπία στο σώμα.

Το παραπάνω γίνεται επειδή οι ποσότητες λαχανικών, φρούτων, και καρπών δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις απαιτούμενες ημερήσιες ανάγκες. Όμως, γιατί είναι σημαντικά τα μέταλλα στα φαγητά για την υγεία του καρδιαγγειακού;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, για την αποτελεσματική αποτροπή τους και τη γρήγορη θεραπεία αυτών των ασθενειών, οι ειδικοί προτείνουν μια υγιεινή διατροφή μαζί με συχνή φυσική δραστηριότητα ως συμπληρώματα σε μια φαρμακευτική αγωγή ή ως μέτρα πρόληψης κατά των ασθενειών αυτών.

Τι είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις;

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλοαγγειακές νόσους, και ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων. Κάθε χρόνο, 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των ασθενειών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 80% αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι ασθενείς ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μείωναν τους παράγοντες επικινδυνότητας.

Βασικοί παράγοντες επικινδυνότητας ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων

Τηγανιτά φαγητά

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένων αλεύρων, και ζάχαρης σχετίζεται με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γενικά, οι φτωχές διατροφικές συνήθειες, μαζί με άλλες βλαβερές συνήθειες, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Σε αυτή την ασθένεια συσσωρεύονται λιπίδια στις αρτηρίες, αποτρέποντας τη σωστή λειτουργία τους.

Εδώ είναι ορισμένοι παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης:

 • Συμπεριφορικοί παράγοντες επικινδυνότητας: Κάπνισμα, μη ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας, διατροφή πλούσια σε αλάτι και λιπαρά, και αλκοολισμός.
 • Μεταβολικοί παράγοντες επικινδυνότητας: Υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, παραπανίσιο βάρος, παχυσαρκία.

Επίσης, τα μεταβολικά νοσήματα σχετίζονται στενά με τους συμπεριφορικούς παράγοντες επικινδυνότητας. Η Δυτική διατροφή συνδέεται με την υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού, πράγμα που αντανακλάται στο αυξημένο σωματικό βάρος. Το παραπανίσιο βάρος και η παχυσαρκία αλλάζουν τη λειτουργία των οργάνων προκαλώντας ασθένειες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, και δυσλιπιδαιμία.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με καλές διατροφικές συνήθειες και άσκηση είναι απαραίτητος. Εξάλλου, ορισμένες διατροφικές συστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των μεταβολικών διαταραχών, καθώς επίσης και τα πλάνα διατροφής τα οποία θέτουν υπό έλεγχο πολλούς παράγοντες επικινδυνότητας και προστατεύουν την καρδιά. Ανάμεσα σε αυτά, το πιο γνωστό είναι οι Διατροφικές Προσεγγίσεις για την Παύση της Υπέρτασης (δίαιτα DASH).

Η δίαιτα DASH για την υγεία του καρδιαγγειακού

Η δίαιτα DASH δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες, και το Αίμα (NHLBI). Γενικά, χαρακτηρίζεται από:

 • Υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
 • Αντικατάσταση επεξεργασμένων αλεύρων με ολικής άλεσης.
 • Μέτρια κατανάλωση λιπαρών και τροφών ζωικής προέλευσης.
 • Περιστασιακή ή καθόλου κατανάλωση τροφών με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Αυτή η δίαιτα ρυθμίζει αποτελεσματικά τους μεταβολικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη κάποιας καρδιαγγειακής νόσου. Πολλές μετά-αναλύσεις έδειξαν ότι αυτή η διατροφή έχει πολυάριθμα υγιεινά οφέλη. Για την ακρίβεια, μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, της πίεσης, της γενικής χοληστερίνης, της χοληστερίνης LDL, της γλυκοποιημένης αιμοσφαιρίνης, της ινσουλίνης πλάσματος νηστείας, ακόμη και το βάρος σε κλινικές δοκιμές.

Τα υγιεινά οφέλη της δίαιτας DASH σχετίζονται με τη βιολογική δράση άλλων θρεπτικών στοιχείων των τροφών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως επίσης τα μέταλλα στις τροφές, τα οποία επιδρούν στα αιμοφόρα αγγεία.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να τρώτε αν πάθατε καρδιακή προσβολή

Ποια είναι τα κύρια μέταλλα στα φαγητά για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού;

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Τα φαγητά που είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, και ασβέστιο μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού.

Όπως έχετε δει, πολλές θρεπτικές ουσίες έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Όμως, εδώ θα επικεντρωθούμε στα μέταλλα στα οποία, όπως δείχνει η μελέτη που εκδόθηκε στο Current Hypertension Reportsείναι περισσότερο ωφέλιμα.

Μέταλλα στα φαγητά για την υγεία του καρδιαγγειακού: Κάλιο

Αρχικά, αυτό το μέταλλο αλληλεπιδρά με το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης για να αλλάξει την δραστηριότητα του πλάσματος του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Έτσι, αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Επίσης, συμμετέχει στη νεφρική απέκκριση νατρίου. Γι’ αυτό, μειώνει τους δείκτες ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας του σώματος.

 • Πηγές καλίου είναι το σπανάκι, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, τα αβοκάντο, και οι σπόροι τσία.

Μαγνήσιο

Στη συνέχεια, αυτό το μέταλλο δρα ως αναστολέας της σύσπασης του αγγειακού λείου μυ, ασκώντας μια αγγειοδιασταλτική δράση. Έτσι, το αίμα ρέει με λιγότερη πίεση μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες.

 • Τρόφιμα με μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ασβέστιο

Τέλος, το ασβέστιο έχει παρόμοια δράση με τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕ). Έτσι, εμποδίζει τη διαστολή των αγγείων. Επίσης, συνεργάζεται με το κάλιο στη νεφρική απέκκριση νατρίου.

 • Τρόφιμα όπως τα προϊόντα από άπαχο γάλα, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, και ρεβύθια είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Μία διατροφή με ποικιλία που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, και δημητριακά ολικής άλεσης, μαζί με ήπια πρόσληψη τροφών ζωικής προέλευσης με χαμηλά λιπαρά διασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη μετάλλων και άλλων θρεπτικών ουσιών που προστατεύουν το καρδιαγγειακό. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας θα λειτουργεί όπως πρέπει. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο τους μεταβολικούς παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Συμπέρασμα

Γενικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν/μία διατροφολόγο για να κάνετε μια σωστή διατροφική αξιολόγηση και διάγνωση. Έτσι, θα λάβετε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σας και θα συμβάλλει σε μια καλύτερη υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Boles A., Kandimalla R., Reddy PH., Dynamics of diabetes and obesity: epidemiologicaal perspective. Biochim Biophy Acta Mol Basis Dis, 2017. 1863 (5): 1026-1036.
 • Chiavaroli L., Viguiliouk E., Nishi SK., Mejia SB., et al., DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta analyses. Nutrients, 2019.
 • Bazzano LA., Green T., Harrison TN., Reynolds K., Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep, 2013. 15 (6): 694-702.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.