4 εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες που συναντώνται συχνά

Υπάρχουν πολλά εγκεφαλοαγγειακά προβλήματα που δεν έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, καθιστώντας σημαντικό το γεγονός ότι πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους και να ακολουθείτε ορισμένες υγιείς συνήθειες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
4 εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες που συναντώνται συχνά

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος αναφέρεται σε όλες τις παθήσεις στις οποίες η κυκλοφορία της ροής του αίματος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται προσωρινά ή μόνιμα. Γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο συχνές εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες;

Όλοι γνωρίζουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, κάποιον που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα.

Οι εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες μπορούν να έχουν μόνιμα αποτελέσματα και μάλιστα να είναι θανατηφόρες. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι πολύ τρομακτικές και πρέπει να σας κάνουν να φροντίζετε καλύτερα τη ζωή και τις συνήθειες σας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν επαρκώς αυτή την κατηγορία ασθενειών.

Αν δεν είχατε μία από αυτές τις εμπειρίες εσείς οι ίδιοι ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή ένας φίλος που έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία, ίσως να μην κατανοήσετε την επίδραση ορισμένων παραγόντων στην υγεία του εγκεφάλου σας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερίνης ή του υπερβολικού βάρους.

Πολλές από τις πιο συνήθεις εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες είναι πλήρως αποτρέψιμες, ωστόσο ευθύνονται για πολλούς θανάτους ετησίως.

Άλλες νόσοι, ωστόσο, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια που επηρεάζουν πολύ νέους και υγιείς ανθρώπους, είναι θλιβερές πραγματικότητες που αψηφούν κάθε αίτια ή λογική.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σε σχέση με αυτά τα είδη ασθενειών και τους σχετικούς δείκτες τους που μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στη ζωή σας.

Είναι κάτι που αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργειά σας για να μάθετε.

Οι τέσσερις πιο συχνές εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες

Όπως επισημάνθηκε στην αρχή, μια εγκεφαλοαγγειακή νόσος χαρακτηρίζεται από διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Κάθε μεταβολή στη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε δύο τύπους προβλημάτων: ισχαιμικό και αιμορραγικό.

Η ισχαιμική μορφή είναι χωρίς αμφιβολία η πιο συνηθισμένη και τυπικά έχει την ίδια προέλευση σε όλους τους ασθενείς: αθηροσκλήρωση.

Έχουμε καλύψει το θέμα της αθηροσκλήρωσης πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο: συμβαίνει όταν έχετε πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μαζί με φλεγμονή στις αρτηρίες του εγκεφάλου.

 

Ανακαλύψτε αυτές τις: Φυσικές θεραπείες για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

 

 

Όλα αυτά οδηγούν σε μια αργή, προοδευτική και πολύ εξουθενωτική ασθένεια: την συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αυτό προκαλεί προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό σας, προκαλώντας τελικά γνωστικά προβλήματα και άνοια.

Αυτό δεν είναι ένα ασήμαντο ζήτημα: η πρόληψη και οι καλές συνήθειες του τρόπου ζωής τώρα θα αποδώσουν πραγματικά στο μέλλον.

γυναίκα με πονοκέφαλο, εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες

1.Εγκεφαλική θρόμβωση

 • Η θρόμβωση είναι ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Σε 80% των περιπτώσεων, έχουν αυτή την προέλευση.
 • Εμφανίζονται όταν οι αρτηρίες στον εγκέφαλο στενεύουν επειδή κάτι εμποδίζει τη ροή του αίματος – ο θρόμβος.

Αυτός ο τύπος διαταραχής συνήθως παρουσιάζει μερικές μικρές προειδοποιήσεις πριν οι αρτηρίες του εγκεφάλου κλείσουν τελείως.

Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να είστε προσεκτικοί με τα συμπτώματα:

 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος
 • Δυνατός πονοκέφαλος
 • Δυσκολία επικοινωνίας ή κατανόησης των πραγμάτων
 • Ζάλη και δυσκολία στο περπάτημα
 • Προβλήματα με την όρασή σας

2.Εγκεφαλική εμβολή

εγκέφαλος, εγκεφαλική εμβολή, εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες

Η εγκεφαλική εμβολή είναι ένας άλλος τύπος εγκεφαλοαγγειακής πάθησης ισχαιμικής προέλευσης. Παλαιότερα η προέλευσή της ήταν ο «θρόμβος», αλλά τώρα είναι η πλάκα που δημιουργείται. Για να είμαστε πιο σαφείς, ένας θρόμβος είναι προϊόν πήξεως του αίματος που σχηματίζεται στον τοίχο μιας σημαντικής αρτηρίας και εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

Σε αυτή την περίπτωση μια εμβολή προκαλείται από ένα κομμάτι πλάκας που αποσπάται από το τοίχωμα της αρτηρίας και φτάνει στον εγκέφαλο.

Σε αντίθεση με την εγκεφαλική θρόμβωση, η πλάκα μπορεί να απομακρυνθεί από το ίδιο το εμπόδιο, συνήθως κοντά στην καρδιά.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της θρόμβωσης: μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολία στην έκφρασή σας ή στην επικοινωνία.

Εάν ένας ασθενής με εμβολή δεχτεί άμεση βοήθεια, μπορεί να λάβει ένα φάρμακο που ονομάζεται ιστικός ενεργοποιητής πλασμινογόνου (tPA), το οποίο μπορεί να διαλύσει την πλάκα. Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται σημαντικά εάν αυτό λειτουργήσει.

3.Εγκεφαλική ή ενδοεγκεφαλική αιμορραγία

Έχουμε ήδη συζητήσει τις δύο πιο συχνές ισχαιμικές διαταραχές του εγκεφάλου. Τώρα θέλουμε να περιγράψουμε τις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει μια αιμορραγία.

Η πιο συχνή είναι το ανεύρυσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια ανώμαλη διαστολή ενός αδύναμου τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.

 • Όταν ένα ανεύρυσμα σπάσει, εμφανίζεται μια εγκεφαλική αιμορραγία.
 • Παρά τις επιπτώσεις ενός ανευρύσματος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εξακολουθούν να είναι τα πιο επιβλαβή και προκαλούν περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με ένα ανεύρυσμα είναι ότι δεν έχει πολλά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι θα έχουν ένα διεσταλμένο αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλό τους για χρόνια χωρίς να παρατηρούν τίποτα μέχρι που θα σπάσει υπό μια ορισμένη πίεση σε μια δεδομένη στιγμή.

 

 

4.Υπαραχνοειδής αιμορραγία

εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, πόνος

Οι υπαραχνοειδείς αιμορραγίες εμφανίζονται συχνά λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης – κάτι που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Σε αυτή την περίπτωση, το αιμοφόρο αγγείο σπάει και σχεδόν πάντα βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Το σπάσιμο βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου, αλλά ποτέ δεν εισέρχεται στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Το προσδόκιμο ζωής μετά από αυτό το είδος σπασίματος εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα λάβετε ιατρική βοήθεια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα:

 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ενόχληση όταν βρίσκεστε κάτω από τα λαμπερά φώτα
 • Ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, αλλαγές στην προσωπικότητα
 • Πόνος στον αυχένα και στους ώμους
 • Έμετος και ζάλη
 • Επιληψία

Το πιο εμφανές σύμπτωμα σχετίζεται με την όρασή σας. Μπορεί να χάσετε την όρασή σας για λίγα λεπτά ή να δείτε πολύ έντονα φώτα ή άλλα οπτικά φαινόμενα.

Τώρα γνωρίζετε κάποια βασικά για τις συχνέτερες εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα ή μικρή ανωμαλία, το καλύτερο είναι να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.