Πώς να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε το διαβήτη στο δείπνο

Ένα δείπνο νωρίς και σύμφωνα με το βιολογικό σας ρολόι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης. Θα σας πούμε περισσότερα σε αυτό το άρθρο
Πώς να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε το διαβήτη στο δείπνο
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ ότι ένα δείπνο σχετικά νωρίς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το διαβήτη και να χάσετε βάρος; Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το δείπνο είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορούν να χάσουν τα έξτρα κιλά, η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά το πρόβλημα δεν είναι αυτό που τρώτε, αλλά η ποσότητα που τρώτε και ο χρόνος που το τρώτε.

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι διατροφολόγοι συνιστούν τέσσερα κύρια γεύματα κάθε μέρα. Προτείνουν επίσης να γευματίζετε νωρίς ή, τουλάχιστον, να μην κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό.

Να τρώτε σύμφωνα με το βιολογικό σας ρολόι

βιολογικό ρολόι σε πιάτο

Οι διατροφικές συνήθειες και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται άμεσα με το βάρος και την ανάπτυξη ή πρόληψη μεταβολικών ασθενειών. Ωστόσο, εκτός από τις διατροφικές συνήθειες, τι σχέση έχουν τα γεύματά μας και τι λέει η επιστήμη γι ‘αυτά;

Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σύμφωνα με ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης με βάση τις ώρες της ημέρας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά μάλλον πολλά από αυτά τα βιολογικά ρολόγια σε διαφορετικά όργανα.

Με βάση αυτήν την ανακάλυψη, οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι ο μεταβολισμός μας ακολουθεί ένα ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα ενζυματικά και πεπτικά συστήματα είναι έτοιμα να λάβουν τροφή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Έτσι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνήθειες φαγητού και ύπνου πρέπει να βασίζονται σε αυτόν τον ρυθμό.

Γι ‘αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα δείπνο νωρίς το απόγευμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και στη διατήρηση του βέλτιστου βάρους, καθώς και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Ένα δείπνο νωρίς το απόγευμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το διαβήτη

γυναίκα μαγειρεύει
Η πρόωρη κατανάλωση δείπνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, καθώς και στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε δείπνο αμέσως πριν πάνε για ύπνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, όπως οι ασθένειες που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, έγινε σύγκριση στα αποτελέσματα που προέκυψαν από μια διατροφή τριών κύριων γευμάτων και ενός σνακ σε δύο ομάδες νεαρών ενηλίκων. Αυτά τα πιάτα χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην πρώτη ομάδα και αργά το απόγευμα και τη νύχτα στη δεύτερη ομάδα. Διαπιστώθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν πανομοιότυπα, όσοι έτρωγαν αποκλειστικά τη νύχτα ανέπτυξαν δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη. Δηλαδή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με μια ομάδα μαθητών απέδωσαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα. Από τη μία πλευρά, οι μισοί από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε έναν καθημερινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιελάμβανε το φαγητό κατά τις ώρες της ημέρας και το φαγητό το νωρίτερο δυνατό. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε μια παρόμοια ομάδα που έτρωγαν τα γεύματά τους τη νύχτα.

Εκείνοι στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν επίπεδα γλυκόζης εντός κανονικών παραμέτρων. Εκτός από αυτό, οι ορμόνες λεπτίνης και ινσουλίνης ήταν επίσης φυσιολογικές. Αυτές είναι υπεύθυνες για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Αυτοί οι νεαροί ενήλικες μπόρεσαν να κάψουν το λίπος ευκολότερα και είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη.

Σε αυτές τις έρευνες αναφέρονται οι διατροφολόγοι, όταν μας συμβουλεύουν να γευματίζουμε νωρίς. Όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να τρώμε το δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Θα πρέπει πάντα να τρώτε πρωινό

Δεν είναι ότι το σώμα μας δεν είναι ικανό να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά τη νύχτα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι απλά το γεγονός ότι το βιολογικό ρολόι μας λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Συμπεριλαμβάνεται το να τρώτε σε κανονικές ώρες και να μην παραλείπετε τα γεύματα.

Στο ίδιο θέμα, στο άρθρο “Food at night as obesity inducing factor“, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά το πρώτο γεύμα οι αρουραίοι είχαν ξαναρχίσει τους καθημερινούς τους ρυθμούς.

Αντίθετα, όσοι δεν έτρωγαν πρωινό είχαν καθυστέρηση στους μεταβολικούς κύκλους τους σε σχέση με την άλλη ομάδα. Εκτός από αυτό, έχασαν τον εσωτερικό συγχρονισμό, και έτσι τα σημάδια του σώματός τους στην αρχή της νύχτας άλλαξαν επίσης. Υπήρξαν μεταβολές στην απορρόφηση των λιπιδίων και μεγαλύτερη προδιάθεση για τη συσσώρευση λιπώδους ιστού.

Ναι, ένα δείπνο νωρίς το απόγευμα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το διαβήτη

οικογένεια τρώει
Οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το βέλτιστο βάρος, πρέπει να σέβεστε τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και να διατηρείτε τακτικά προγράμματα σε όλα τα γεύματά σας. Στην περίπτωση του δείπνου, εάν το έχετε προγραμματίσει τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, τότε αυτό είναι αρκετό για να το αφομοιώσει το σώμα σας.

Ομοίως, πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε πιο υγιεινά τρόφιμα και να λάβετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες. Για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τα πράγματα σωστά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yoshida, J., Eguchi, E., Nagaoka, K., Ito, T., & Ogino, K. (2018). Association of night eating habits with metabolic syndrome and its components: a longitudinal study. BMC Public Health18(1), 1366.
  • Blume, C., Garbazza, C., & Spitschan, M. (2019). Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood. Somnologie, 1-10.
  • Buijsb, R. M., Bautista, E. N. E., Ángeles-Castellanos, M., & Escobar, C. (2020). La comida por la noche como factor inductor de obesidad. Revista mexicana de trastornos alimentarios7(1), 78-83.
  • Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients11(11), 2624.
  • Jain Gupta, N., & Khare, A. (2020). Disruption in daily eating-fasting and activity-rest cycles in Indian adolescents attending school. Plos one15(1), e0227002.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.