Μολυσματική τέρμινθος: Τι είναι και πώς να την αποτρέψετε

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς. Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα σε παιδιά και ενήλικες.
Μολυσματική τέρμινθος: Τι είναι και πώς να την αποτρέψετε
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη. Προκαλείται από έναν τύπο ιού που είναι γνωστός ως ιός της ευλογιάς. Αυτή η λοίμωξη παρουσιάζει αύξηση σε άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή και σε ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Η λοίμωξη από τον ιό προκαλεί μικρά οζίδια στο δέρμα που εκδηλώνονται ως πληγές και εξαπλώνεται πολύ εύκολα. Μπορείτε να την “κολλήσετε” ερχόμενοι απλά σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή ή κατά τη σεξουαλική επαφή. Όμως, δεν πρόκειται για επικίνδυνη λοίμωξη και μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως θα δούμε στη συνέχεια. Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται συχνότερα στα παιδιά, τους σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες, και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σε ασθενείς με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Μολυσματική τέρμινθος – Δερματική λοίμωξη

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο ιός της ευλογίας είναι αυτός που προκαλεί τη μολυσματική τέρμινθο, μια δερματική λοίμωξη. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να προσβάλει παιδιά και ενήλικες.

Μπορείτε να τον “κολλήσετε” από τη σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης και από την απλή επαφή με ρούχα ή πετσέτες. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Οι πληγές εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες και στο πάνω μέρος των χεριών. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν και στα γεννητικά όργανα, την κάτω κοιλιακή χώρα, ή το άνω έσω μέρος των μοιρών αν η λοίμωξη έχει μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή.

Η λοίμωξη εμφανίζεται στο δέρμα υπό τη μορφή οζιδίων. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Παρακάτω έχουμε ορισμένα χαρακτηριστικά τους:

  • Είναι υψωμένα, στρογγυλά, και στο χρώμα του δέρματος
  • Μπορούν να γίνουν κόκκινα και να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλά και κνησμό
  • Μπορούν να πέσουν όταν τα ξύσετε, διευκολύνοντας τη μετάδοση του ιού σε άλλα μέρη του σώματος

Πώς να την αποτρέψετε

Όπως με άλλες ιογενής λοιμώξεις, μπορείτε να αποτρέψετε τη μολυσματική τέρμινθο με διαφορετικούς τρόπους:

  • Αποφεύγοντας την επαφή με μολυσμένες περιοχές του δέρματος: Είτε έχει μολυνθεί κάποιο άλλο άτομο, είτε εσείς καθώς μπορείτε να τη μεταδώσετε σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής της λοίμωξης.
  • Να λαμβάνετε μέτρα κατά τη σεξουαλική επαφή. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αυτός είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Γι’ αυτό, αν γνωρίζουμε ότι έχουμε μολυνθεί ή ότι έχει μολυνθεί το άτομο με το οποίο πρόκειται να κάνουμε σεξ, τότε θα πρέπει είτε να αποφύγουμε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως οι πληγές, ή να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί η άμεση επαφή.
  • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, χτένες, και άλλα.

Τέλος, ένας καλός τρόπος αποτροπής της μετάδοσης είναι να καλύψετε με γάζες τις πληγές. Έτσι θα μπορέσετε να αποτρέψετε τις λοιμώξεις καθώς θα αποφευχθεί η επαφή με τα οζίδια.

Μολυσματική τέρμινθος – Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες;

Όπως γνωρίζουμε, αυτή η λοίμωξη μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της. Όμως, μπορείτε να την ξεφορτωθείτε ταχύτερα. Οι θεραπείες εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του ασθενή, καθώς και από το πώς εμφανίζεται η ασθένεια. Όταν μιλάμε γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά, αναφερόμαστε στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή.

Γι’ αυτό, όταν η ασθένεια δε φεύγει από μόνη της, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις ακόλουθες επιλογές:

Συμπέρασμα

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται πολύ εύκολα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες πρόληψης.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή λοίμωξη και συνήθως φεύγει από μόνη της αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε απορίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.